Last news in Fakti

6 Януари, 2015 16:45 27 663 34

Катаджиите ще могат да ни спират индивидуално на пътя

  • кат-
  • проверява-
  • пътя-
  • алкохол-
  • наркотици-
  • дрегер

Обсъждат кръвната проба да е задължителна над 1,2 промила отчетени на дрегера

Катаджиите ще могат да ни спират индивидуално на пътя.  Проверката задължително ще се записва с поне две камери, монтирани в полицейската кола. Това стана ясно при първото обществено обсъждане на нов проект за Наредба за реда за установяване употребата на алкохол или друго упойващо вещество от водачите на моторни превозни средства /досега регламентирано в Наредба № 30 от 2001 г./. Дискусията бе открита от заместник – министър Красимир Ципов.

Заповедта за проверките на катаджиите ще бъде подписана до края на седмицата и се очаква промените да са в сила от понеделник.

Очаква се да има нови правила за пробите за алкохол и наркотици. Ако дрегер отчете над 1,2 промила алкохол при проверка на шофьор, пътните полицаи ще съпровождат водача до болница за вземане на кръвна проба, предвижда новата проектонаредба.

Най-спорен се оказа въпросът кой ще плаща за транспорта на кръвните проби. В момента разходите са за сметка на болниците, но медиците искат разходът да се поема от МВР. Има идея и шофьорите сами да плащат изследването.

В текстовете е разписано като задължително и да бъде изяснявана самоличността на шофьорите, които не са издържали теста с дрегер и нямат лични документи в себе си. При сега действащия закон неизяснената самоличност възпрепятства вземането на кръвна проба.

МВР предлага още да бъдат правени по две проби - въвежда се вече и контролна. При разлика от десет на сто между двете проби ще се прави още една.

Според сега действащото законодателство допустимата разлика между две проби е 0,2 промила. Срокът за съхранение вече да е една година, а не три месеца. Освен това резултатите от всяка проба да се записват с точност до втората цифра - например не 0,5, а 0,54.

Друга новост е, че освен кръв, водачите ще трябва да дават и урина, за да бъде установено дали са употребили упойващи вещества.

От Асоциацията на пострадалите при катастрофи пък предлагат кръвните проби да бъдат плащани от самите нарушители.

Ципов уточни, че проектът е изготвен от междуведомствена работна група от представители на три министерства - на вътрешните работи, на правосъдието и на здравеопазването.  Една от целите му е постигане на обективност и доказване по безспорен начин на употребата на алкохол от шофьорите.

В дискусията се включиха  заместник–министърът на правосъдието Андрей Янкулов, доц. д-р Бойка Чернева - ректор на АМВР,  Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи, Сергей Прокопиев от Асоциацията за защита  на застраховани и пострадали при ПТП, представители от ВМА, Института „Пирогов“, БЧК,  Военна болница – Варна, Центъра за спешна помощ – Плевен, Алекси Кесяков - секретар на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата, експерти от Пътна полиция при  ГДОП и други.

Участниците се обединиха около идеята новият проект да бъде поставен на обсъждане на експертно ниво, да се вземат под внимание и направените на срещата предложения, след което отново да се организира обществена дискусия по този проблем.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аз

    1 1 Отговор
    Е тея откриха топлата вода с тея камери-в Америка и нормалните страни това го има сигурно от 25 години

    Коментиран от #8

  • 2 Майка му

    0 2 Отговор
    Най добре освен кръв и урина да дават водачите и ако! И на всеки ъгъл камери за скорост, иначе ще се изтребим!
  • 3 mentra

    0 0 Отговор
  • 4 Дженев

    0 0 Отговор
    И какво помага камерата?.......извън обхвата и пак шарко парко...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 bati tr

    1 1 Отговор
    много брзо се предадоха 6ефовете иавно виуджета не стига ни6то не може да спре изобретателниа блгарски полизаи сложете камери на всиакаде правете наики и спираите вси4ко живо но не даваите право на полизаите да стажат по богати от митни4арите господин министер 4удех се за6то хранилките се наплниха иавно завземат теретории

    Коментиран от #10, #20

  • 7 гост

    1 0 Отговор
    Това доказва,че рушветите са не само за катаджията ,а върви нагоре по веригата. След празниците останаха без пари и търсят начин да си ги изкарат....
  • 8 Хахо

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "аз":

    и потни проби да взимат.
  • 9 comment

    0 0 Отговор
    И ако не ми се пикае, какво? Ще ме глобяват за несъдействие на контролните органи ли?!?
  • 10 comment

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "bati tr":

    Аааалиииииии, потресающо си неграмотен, баце!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 onq s konq

    1 0 Отговор
    От цялата работа предвиждам увеличение на менте-катаджиите.Обличаш эеленото елече,шапката на главата,подвижния буркан на покрива,две бутафорни камери,"колега" който да гледа страшно и ...дери на воля със стоп- палката!Е...ще трябват и двама съгледвачи на по 5-6 км в двете посоки да се обадят ако видят истинси ченгета,но това са технически подробности:)
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 тошибиян

    0 0 Отговор
    само така
  • 15 zxr

    2 0 Отговор
    Геноцида проължава.Колкото до пияниците само затвор за тях.
  • 16 ХиХи

    2 0 Отговор
    Само на заплата не се кара:)
  • 17 Бобчо

    1 0 Отговор
    Аз искам да ме спре катаджийка...и да и ду.ам на апаратчето за алкохол.....
  • 18 щурм

    2 0 Отговор
    Не издържаха!!!Пари трябват...
  • 19 тошибиян

    2 1 Отговор
    Мафията в униформи пак ще ни рекетира.....хора спасявайте се в чужбина кой къде намери

    Коментиран от #34

  • 20 benji

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "bati tr":

    Контрол за нас трябва да има. Защото цигани и неграмотници не зная как успяват да вземат книжки без да си платят.

    Коментиран от #24

  • 21 mediator37

    1 1 Отговор
    Простатен секрет и ушна кал няма ли да искат ?
  • 22 некой си

    1 1 Отговор
    Всички разбираме ,че ще стане по голяма корупция само те не....???
    как така си ги решават тия неща ????????
  • 23 велев

    1 0 Отговор
    по строго трябва да е
  • 24 тошибиян

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "benji":

    брат говориш глупости и ко като те спре?вижда те 4е си българин и те пуска или вижда 4е е джони и не му признава легално купената книжка?

    спирането под път и над бът под дърво и паланка си е 4ист рекет, проблемът се решава много лесно преди да те спре камерата снима 4е имаш нарушение съобщава се по станцията 4е този автомобил се спира и така

    Коментиран от #27

  • 25 я съм от село

    1 0 Отговор
    докъто не се промени на българина по друг начин да му мислят бъбреците в главата трябва да има строг контрол на пътя но за всички, не с две с четири камери да записват ако трябва, а колкото до това кой да плаща кръвните проби -ами тоз който са хванали че е пил или се е надрусал що трябва някой друг да му поема масрафа,ми те скоро и пиенето и мезето ще ни накарат да им плащаме
  • 26 ирбод1

    1 0 Отговор
    да даваме и семенна течност да видят децата ни дали са от нас
  • 27 УЮ в ГЗ

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "тошибиян":

    Така си е шибайги
  • 28 БГ

    1 1 Отговор
    гледам тъпите ви коментари и се ужасявам колко тъпа нация сме проблема със алкохала се решава толкова лесно дори за една бира 10 години затвор и автомобила отива в полза ма МВР независимо на кого е собственика да не е давал колата си на друг и .

    Коментиран от #29, #30

  • 29 gas

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "БГ":

    da im slogat kameri i na fora6kite kato sa tolkova bedni 4e prosjt po pati6tata
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ПЕНКА ОТИДЕ НА КЪРА ИЛИ PENKAOTIDENAKURA

    0 0 Отговор
    До gas #29 Пиши на кирилица не все едно да пишеш ПЕНКА ОТИДЕ НА КЪРА и PENKA OTIDE NA K.RA
  • 32 сКатаджия

    1 0 Отговор
    Сега е момента КАТ да си направят телевизия.С толкова много репортери и студия ,бързо ще навирят рейтинга .Всяко излъчване ще е страхотно шоу,особено скрита камера.
  • 33 mediator37

    1 0 Отговор
    Фирма КАТ с предмет на дейност : риалити шоу с формати:
    Вип брадър (по магистралите и Сф.);
    Селинджър брадър (по третокласните пътища и др. нас. места).
  • 34 Гост

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "тошибиян":

    Бягай в чужбина да видиш там дали не спират куките!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове