Last news in Fakti

14 Януари, 2015 18:06 1 315 4

Лондон и България застават твърдо за независима Украйна

  • лондон-
  • българия-
  • застават-
  • независима-
  • украйна-
  • даниел митов-
  • филип хамънд

Външните министри Митов и Хамънд обсъдиха на среща днес положението в Украйна, предизвикателствата и възможностите пред страните от Югоизточна Европа, развитията в Близкия изток и Северна Африка

Лондон и България застават твърдо за независима Украйна - 1
Снимки: БТА

Лондон и България се обединиха относно стабилността и независимостта на Украйна. Това стана ясно от съвместното изявление днес на министъра на външните работи на България Даниел Митов и на министъра на външните работи на Великобритания Филип Хамънд.

„Подчертаваме нашия ангажимент към стабилността и независимостта на Украйна“, заявиха двамата министри.

Те се обединиха и около това, че  ЕС трябва да окаже подкрепа за реформите в страните от Източното партньорство и прилагането на Споразуменията за асоцииране с ЕС, включително създаването на дълбока и всеобхватна зона за свободна търговия с Украйна, Молдова и Грузия.

По време на срещата министрите обсъдиха положението в Украйна, предизвикателствата и възможностите пред страните от Югоизточна Европа, развитията в Близкия изток и Северна Африка. Министрите потвърдиха засиленото двустранно сътрудничество в контекста на ситуацията в района на Черно море.

В съвместното си изявление Митов и Хамънд заявиха още:

„Днес ние потвърждаваме нашия ангажимент към задълбочаване на сътрудничеството между Република България и Обединеното кралство и към по-нататъшно развитие на двустранните ни отношения. Като съюзници и партньори в рамките ЕС и НАТО ние споделяме общи ценности и редица общи интереси. Това е гръбнакът на нашите взаимоотношения при сегашната усложнена международна обстановка.

По време на разговорите разменихме мнения относно ескалацията на тероризма и необходимостта от засилване на координацията между нашите държави за противодействие на всички негови форми, включително заплахата от ИДИЛ и други екстремистки организации, които набират „чуждестранни бойци”. Осъждаме остро терористичните нападения в Париж и изразяваме съпричастност към френския народ.

Република България и Обединеното кралство ще продължат да работят заедно с всички свои партньори за изпълнение на ангажиментите от срещата на върха на НАТО в Уелс, особено на Плана за действие за повишаване на готовността на НАТО, за да продължи Алиансът да има пълна готовност и ефикасно да се справя със заплахите пред сигурността през 21-ви век.

Продължаваме на нашето активно сътрудничество по въпросите на сигурността и диверсификацията на енергийните доставки в Югоизточна Европа и в ЕС.

Потвърждаваме нашата подкрепа за политиката на разширяване на ЕС въз основа на стриктни условия и изпълнение на необходимите критерии. Насърчаваме страните от региона да осъществяват необходимите реформи, които трайно да гарантират функционирането на институциите, демокрацията, правова държава и защитата правата на човека, включително на лицата, принадлежащи към малцинствата.

Дискутирахме някои от значимите и актуални въпроси, пред които са изправени ЕС и държавите членки: спешната необходимост от завършване на единния пазар на услуги (включително финансови услуги), цифрови технологии и енергетика; прилагането на адекватни мерки за намаляване на административната тежест за бизнеса, особено за малкия и среден бизнес; повишаването на нивото на инвестициите, както и сключването на амбициозни търговски споразумения, включително ТТИП. Обсъдихме въпроса за демократичната отчетност в ЕС и обменихме идеи по отношение на механизми за подсилване чуваемостта на електората.

Като партньори в ЕС нашите страни ще си сътрудничат за достигането на най-високи стандарти в правосъдието. Приетата от българското правителство Стратегия за съдебна реформа е важна стъпка за постигане на ефективна съдебна система в интерес на гражданите.

Надяваме се, че създаването на новата Британско-българска бизнес асоциация ще спомогне за увеличение на търговията и инвестициите между нашите две държави.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    0 0 Отговор
    Че Украйна от кой е зависима? А, да забравих, от краварите...
  • 2 ЦРУ

    0 0 Отговор
    Изглежда много "забравяш"...НЕ от краварите а от мужиците!
    И тя (Украйна) е,като БГ...малка и винаги зависима!Обаче м/у двете зависимости тази със Мак Доналдс и ай фона е по-добрата,,, ;)
    Абе вие от Позитано много се активизирате,когато видите такива заглавия..А?

    Коментиран от #3

  • 3 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "ЦРУ":

    Нямам нищо общо с Позитано, нито с комунизЪма от времето на бай Тошо. Но, като чета твоя пост се сещам за...Джоузеф Маккарти.
  • 4 некойси

    1 0 Отговор
    Ами София и Великобритания?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове