Last news in Fakti

16 Януари, 2015 13:01 2 156 0

Над 100 души протестират в Мездра срещу спиране на влаковете

  • бдж-
  • протестират-
  • мездра-
  • спиране-
  • влаковете

Организаторите на протеста заявиха, че спирането на 38 влака и планираното закриване на още 90, обрича хората на още по-голяма безработица и мизерия

Над 100 души протестират в Мездра срещу спиране на влаковете - 1
Снимки: БСП

Над 100 граждани и железничари от Северозападна България излязоха на протест на гара Мездра срещу спирането на влакове.

Гарата е основен железопътен възел за Видин, Варна и София, а тревогата им е, че заради закриването на пътническите линии няма да могат да се придвижват нормално към по-големите административни центрове и особено между малките населени места.

Организаторите на протеста заявиха, че спирането на 38 влака и планираното закриване на още 90, обрича хората на още по-голяма безработица и мизерия и допълниха, че ще стигнат докрай, за да защитят интересите си.

Хората издигнаха лозунги "Искаме си влаковете" и "Не затваряйте вратата към северозапада".
В приетата протестна декларация до транспортното министерство се настоява за оптимизиране на разписанието на БДЖ, съобразно нуждите на хората.

Протестът беше подкрепен депутати от БСП, които пристигнаха в Мездра с пътнически влак. Мая Манолова и Георги Сливенски, заедно с младежи от Кюстендил, пропътуваха разстоянието между София и Мездра с влакова композиция от 70-те години. По време на пътуването към тях се присъединиха и студенти, които също ще подкрепят протестиращите.

"След като държавата инвестира милиарди в строене на магистрали, трябва да инвестира и в БДЖ, за да могат хората да пътуват нормално и редовно”, заяви Манолова по време на протеста.

Тя обясни, че железниците се използват главно от хора, с по-ниски доходи и затова те изпълняват и социална функция. Манолова бе категорична, че ангажимент на властта трябва да бъде поддържането на този вид транспорт. Народният представител изтъкна, че закриването на влакови композиции ощетява и засяга житейски права на българските граждани.

„Днес за пореден път се убедих, че услугите, предлагани от БДЖ се използват. По време на пътуването ни имах възможността да се запозная с различни хора, за голяма част от които, железопътният транспорт е единствената алтернатива, за да достигнат до работните си места", подчерта Манолова.

Тя добави, че хората пътуват на работа, на училище, да видят родителите си и къщите на село.

„Хората са готови да бранят влаковете с всички средства, защото те са важна част от ежедневния им живот”, категорична бе социалистката. Тя заяви още, че след като държавата може да даде 4 млрд. лв за КТБ, ще може да намери и 40 млн. лв. за да запази железниците.

Днес, в 15 часа представители на Младежкото обединение в БСП и институт "Модерна България" пък ще обявят пред Министерството на транспорта своята позиция относно спирането на пътничeски влакове в цялата страна и предстоящите съкращения в БДЖ.

Председателят на общинския съвет в Мездра Делян Дамяновски обясни пред БНР, че спирането на основни влакове по трасето София-Горна Оряховица и Мездра-Видин, Мездра-Враца - влияе негативно, тъй като то пречи на учащи от Мездра, които ходят на училище във Враца да пътуват нормално.

„Пречи на много работещи, особено в дефилето, посока Зверино-Елисейна, които работят в София и всяка сутрин и вечер пътуват нормално да могат да се явят на работа и да се върнат от работа в нормални часове”, заяви той.

Съкращаването на влакове води до съкращаване на огромен брой персонал, а ние сме железничарски град и не е без значение колко безработни от железопътния център ще останат на улицата, каза още той.щ

30 младежи от младежката организация на БСП във Видин, водени от областния си лидер Димитър Велков и от председателя на Областия съвет на БСП Марияна Петрова, също подкрепиха протеста срещу закриването на влакове, който се проведе в Мездра днес.

Освен от видинските социалисти протестът бе подкрепен и от представители на БСП от Монтана и Враца. Преди седмица председателят на БСП Михаил Миков призова членовете на партията да се включат в протестите за спасяване на БДЖ.

„Безумното унищожаване на държавните железници трябва да спре”, заяви на пресконференция Михаил Миков в коментар на решението на управляващите.

По думите му въпросът е част от неолибералната политика, проповядвана и от първото правителство на ГЕРБ, която разглежда държавните железници винаги като губещи, а не като най-икономичен и социален транспорт.

„Политика, която не държи сметка за това, че именно държавата предоставя субсидия, защото става въпрос за най-екологичния, най-социалния транспорт – транспорт, който е вписан и в бялата книга на Европа и който подлежи на развитие”, допълни Миков.

Междувременно БСП във Видин стартира подписка срещу закриването на железопътни линии.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове