Last news in Fakti

17 Март, 2015 17:30 1 361 3

Местан: Жителите на Сърница дадоха пример на политиците

  • лютви местан-
  • дпс-
  • община сърница-
  • избори-
  • жителите-
  • сърница-
  • пример-
  • политиците-
  • избирателна активност

Когато избирателите са мотивирани, няма нужда от задължителен вот, коментира лидерът на ДПС

Местан: Жителите на Сърница дадоха пример на политиците - 1
Снимка: БТА

Най-важният резултат от местните избори в Община Сърница е безпрецедентната, изключително висока избирателна активност от около 75%, но според нас тази активност е практически над 95%, ако имаме за критерий жителите на общината. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан на брифинг след днешното заседание на парламентарната група и ръководството на движението.

„Това показва, че когато избирателите са реално мотивирани, няма никаква необходимост от въвеждането на задължителен вот, за да се осигури висока избирателност”, коментира Местан.

Според него, политическите сили, участвали в изборната надпревара, са успели да мотивират жителите на най-новата община в България, която е сбъдната мечта за тях. “ДПС превърна мечтата на сърничани в своя политическа кауза”, добави той. „Съобщавам безспорен факт. Доста политически сили и предишни управления, като се започне от 1997 г., излъгаха сърничани, че ще вземат решение. Това се случи едва през 2014 г. с решителното настояване на ДПС”, подчерта Местан.

Той отчете, че изборите в Община Сърница са минали без инциденти, в дух на толерантност, като с това хората от малката родопска община са дали пример за поведение на своите политически водачи.

Местан призова през оставащите 3 дни до балотажа политическите сили да водят кампанията със сдържаност, да представят идеите си спокойно, без агресия и да се доверят на високата политическа култура на жителите. Припомняме, че при кметския вот в Сърница представителят на ДПС Неби Бозов и на ГЕРБ Мустафа Аликанов отиват на балотаж, като на първия тур в неделя Бозов имаше около 15% преднина.

Той припомни, че в 4-годишната програма на кабинета „Борисов 2” Община Сърница отсъства. „В нея се говори за държавна политика в 264 общини и в петък искахме да чуем защо е пропусната 265-ата. Този отговор се дължеше и, когато беше отложен, беше наш дълг да изразим това под формата на декларация на парламентарната група. Силно сме възмутени, че за първи път в 25-годишната история на българския парламентаризъм председателят на Народното събрание отне думата на народен представител от ДПС”, коментира лидерът на движението. Парламентарната група на ДПС подготвя становище до етичната комисия да се обсъди поведението на Цецка Цачева, разкри още той.

„Демокрацията, особено когато стъпва на парламентаризма, предполага управление на мнозинството, а не диктатура на мнозинството. Ако стигнем дотам един председател на НС да отнема думата на парламентарна група, когато прецени, само защото е спокойна, че има огромно мнозинство, което ще защити всяко нарушение на правилника, парламентаризмът се обезсмисля”, обясни Лютви Местан и изрази надежда Цецка Цачева да обясни поведението си

Подкрепата на ДПС за евроатлантизма като политика на България е безусловно, заяви още лидерът на ДПС. „Такава подкрепа ще оказваме и в управление, и в опозиция. По отношение на евроатлантизма като неотменим принцип – когато се налага, ще сме опозиция и на опозицията”. Той поясни, че тази подкрепа е безусловна и не е в замяна на позиции във властта. “Време е да се откажем от клишето ДПС във властта”, категоричен беше Местан.

Във връзка със закона, с който ще се ратифицира споразумението между България и въоръжените сили на ЕС и комуникационен център като част от натовския батальон, Местан поясни, че той ще получи еднозначната подкрепа на ДПС. „Много ми е любопитно дали в управляващото мнозинство ще се стигне до съгласие. Ако по тези толкова естествени на пръв поглед ангажименти на България като член на НАТО управляващото мнозинство се пропука, това говори за нещо друго. Членството на България в НАТО предполага поемане на ангажименти срещу онова, което получаваме заради членството си – своята сигурност”, посочи Лютви Местан.

“Не приемаме твърдението, че ДПС провокира етническо напрежение. То се провокира от езика на омразата, а не от политическа позиция на ДПС, изразена срещу езика на омразата. Тук се бъркат посоките”, коментира Местан изявлението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, направено миналата седмица от парламентарната трибуна.

„От Реформаторския блок чувам, че не са съгласни с този език на партньорите си от Патриотичния фронт, но те дължат отговор на въпроса: като не сте съгласни с този език, защо сте в прегръдка с този език на омразата и сте в общо управление? Няма да се изморим да поставяме този въпрос. Темата не е клише и засяга фундаментален проблем на българската демокрация”, заключи лидерът на ДПС.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ясно

    0 0 Отговор
    ДО СЕГА АКО ИМАШЕ СЪМНЕНИЯ ДАЛИ ГЕРБ СА С ДПС ВЕЧЕ НЯМА,АКО СЕ ЧУДИХМЕ КОЙ ФАЛИРА КТБ ВЕЧЕ Е ЯСНО ГЕРБ и ДПС,АКО СЕ ЧУДЕХМЕ КОЙ ВКАРВА ДЪРЖАВАТА В ДЪЛГОВА СПИРАЛА ВЕЧЕ Е ЯСНО ГЕРБ и ДПС,ВСИЧКИ КМЕТОВЕ НА ГЕРБ СА В СКРИТА КОАЛИЦИЯ С ДПС.БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ.ВЕДНАГА ДА СЕ ПРИЕМЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ ДА СЕ ОТЪРВЕМ ОТ ДПС,ЧЕ НЕ ЗНАМ КАКВО ПРАЗНУВАМЕ ТУРЦИТЕ НИ ПРЕВЗЕМАТ БЕЗ БОЙ
  • 2 факт

    0 0 Отговор
    сега това правителство трябва да приемете задължително гласуване със задължителен поне осми клас и данък богатство за да повярват хората и да се отървем от ДПС,само със смяна на хора нищо не става,реформи все още няма КОГА,предлагам да се започне с минестерствата ,такъв раздут щат никога не са имали ИЛИ СИ ПОДАВАЙТЕ ОСТАВКИТЕ
  • 3 1313

    0 0 Отговор
    ГЕРБ+ДПС=Вечна дружба=съсипване на България
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове