Last news in Fakti

23 Април, 2015 12:26 4 929 13

Пращат НСО за кисело мляко и до магазина, това е унизително

  • нсо-
  • мляко-
  • магазина-
  • унизително-
  • радан кънев

Парите от НСО да отиват за сигурност на гражданите, а не за прислуга на политиците, заяви още Радан Кънев

Пращат НСО за кисело мляко и до магазина, това е унизително - 1
Снимка: БТА

„Знаем че, има такива хора, които пращат служителите на Национална служба охрана (НСО) за кисело мляко и до магазина. Това е унижение за тях и за данъкоплатците едновременно.“ Това заяви съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев.

Той съобщи, че има идея за драстично намаляване на бюджета за НСО. В момента обаче нямало конкретни идеи за предложения за поправки в закона, също така все още и самата група на блока не е била обсъждала подобна промяна.

„Не искам да говоря за детайли като откриване или закриване на НСО, въпросът е че НСО е един остатък от комунистическия режим, който не съществува в демократичните държави, нито една европейска държава няма такъв аналог“, заяви той.

Шокиращото са данните за сравнение на персонала и бюджетите на отряда за борба с тероризма и НСО. За борба с тероризма ние имаме около 120 души около 4 млн. годишно, за служба охрана 1200 души около 40 млн. годишно. Тоест за борба с тероризма отделяме пъти по-малък ресурс, отколкото за охраната и обслужването и нека да бъдем честни и обслужването на един почти неограничен кръг лица, нещо също напълно непознато в европейската практика.

Кънев даде пример с Германия, където тяхната служба за борба с тероризма отделя един ограничен ресурс за охраната на хората, които са наистина заплашени от тероризъм канцлера Меркел членовете на правителството и хора, които отговарят за силовите структури в държавата. „Може би 15- 16 души в 80 милионна Германия“, посочи той.

„Въпросът е във функциите, службите как се казват няма никакво значение. Въпросът е, какъв бюджет се отделя за охрана на висши държавни функционери и колко такива следва да бъдат охранявани? Аз не мисля, че в България има повече от 12 души, за които изобщо трябва да се мисли за охрана и така като ме гледате нямам нужда от НСО. Естествено, че премиера и вътрешният министър имат“ продължи Кънев.

„Службата трябва да изглежда малка, преди всичко да знаем за кого се грижи и бюджетът и да бъде много по-малък от този на борба с тероризма.

А естествено, че тези великолепно подготвени хора, може би едни от най-добрите професионалисти в държавата, трябва да бъдат насочени към сигурността на всеки български гражданин, а не към сигурността на шепа лица. Така че трябва да отидат към борбата с тероризма, към националната сигурност.

Можем да предложим конкретни промени в закона, но в момента това е фаза на политически разговор, тъй като не сме стигнали до първо четене и е достатъчно рано да го обсъдим дали има нужда да харчим 40 млн. и имаме ли нужда да охраняваме толкова много лица“, каза още той.

На въпрос дали ще подкрепи така предложения законопроект на първо четене, Кънев отговори: „Нямаме решение на групата. Аз лично не виждам как бих подкрепя такова нещо.

На въпрос колко души се охраняват с НСО той заяви: „ Това се боя, че абсолютно никой не го знае. А това е един от големите проблеми. В България никога не е имало такава официална информация, ние не знаем тези 1200 души, пак казвам всичките сериозни професионалисти и тези 40 млн. къде отиват. Знаем че, има такива хора, които ги пращат за кисело мляко и до магазина. Това е унижение за тях и за данъкоплатците едновременно.

Ние непрекъснато говорим за институции аз непрекъснато говоря за парите и сигурността на хората, дали ще се казва НСО, дали ще бъде присъединено към друга служба, това няма никакво значение. Въпросът е колко пари и за охраната на колко лица харчим. И как насочваме целия останал ресурс към всички 7 млн. и половина български граждани.“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дедо Шишарко

    2 0 Отговор
    НСО трябва да бъде закрито!Българските политици са достатъчно богати и ,който иска охрана и служебна кола да си плаща,както Българския народ си плаща за ВСИЧКО!Който иска магнолии от политиците ,мога да му засадя в задния двор, безплатно!
  • 2 lost paradise

    2 0 Отговор
    майкоооо 1200 човека си клатят м*****е по цял ден. карат колите купени с нашите пари за щяло и нещяло и 40 милиона на година, а те вероятно са и много повече. и плащай народеееее. после пари няма. все няма. няма и да има до като стоим и ни крадът все по нагло и безочливо. и колко ли още раздути службички има дето грам лев не изработват и са на нашия гръб.
  • 3 Дедо Ереван

    2 0 Отговор
    Всички политици са фейлетисти кавалджии и дудуци а някои свирят на кларнети и зурли!!
  • 4 Чакала

    2 0 Отговор
    Като трябва да има НСО ще се возят в КИА, Дачия-Рено, Фиат или нещо подобно. От тези марки има доста сносни автомобили на добри цени. И не само заради парите ами заради имиджа. Какво се возят като мафиоти.
  • 5 асо

    2 0 Отговор
    да минат на подчинение към МВР и да ги реформират не ни трябват търтей ....

  • 6 Красо Зелето

    2 0 Отговор
    И като са "НСО" какво? Да не пикаят "Джак Даниъл"? Ако трябва и ще помагат на хората бедстващи в селата, където няма възможност да достигне хляба. Ще го носят на ръце и ще ходят пеш. Аман от п.ткомаринковци, дето само знаят да взимат заплати и да се разхождат с колите на държавата и да харчат чужди пари.
  • 7 невярващияж

    3 0 Отговор
    БРАВО НА Г-Н РАДАН КЪНЕВ ЧЕ ИЗКАРА ИСТИНАТА СЪС СЛУЖБИТЕ НА ЯВЕ. Лайте братя лайте нас няма кой да ни чуе.
  • 8 смешки

    2 0 Отговор
    егати майтапите 1200-души които неподлежът на проверка и контрол пазят и охраняват баш-престъпниците и мафиотите в българия това го няма нито в африка нито в латинска амарика нито в азия нито никъде дори и в танганайка.
  • 9 Гост

    1 0 Отговор
    В САЩ Президентът им се охранява от "Secret Service", които основно се занимават не с охраната му, а с борбата срещу фалшификацията на долари. В Германия охраната на политици е от полицаи за борба с тероризма. Само тук създаваме някаква служба, която единствено се грижи за охрана - не може ли политиците да се охраняват от полицаи, както е навсякъде по света?!
  • 10 неможе неможе

    2 0 Отговор
    Кой ще им носи куфарчетата от митниците от далаверите от корупцията и от стотиците парси които взимат на ден а им докарват и проститутки и наркотици кои ги носи НСО-тях кой ги проверява никой е може би президента но той няма да ги джоби денонощтно 1200-служители са това и сега едно удобно-неудобно въпросче-Кой е мафията и организираната престъпност в България?
  • 11 Иван

    2 0 Отговор
    Пазят ги! От народната любов!
  • 12 мент

    2 0 Отговор
    Мълчете бе, това са "силните на деня", управляващи държавата и гласуващи законите. Утре ще вдигнат данъци и ще намалят заплатите ако много лаете. Не сте ли наясно, че могат да криминализират негативните коментари?! НСО не за кисело мляко от магазина ами и за реголване на градината могат да си ги ползват щом им плащат заплатите. Кво се правите на учудени, там са все милионери наядени с по няколко фирми и имоти зад граница, мислите ли че ги €$€ за българския бачкатор?!
  • 13 хубава работа

    0 0 Отговор
    През комунизма ги пазеха и ги хранеха от УБО-Сега през демокрацията от-НСО каква е разликата никаква само мафията от държавна стана частна....-Батми батми що не вземеш да го лапнеш батми хигиена нулева 0-албена вулева!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове