Last news in Fakti

26 Юни, 2015 10:08 690 3

Близнашки преглътнал обидите на ДПС, за да защитава Конституцията

  • близнашки-
  • преглътнал-
  • обидите-
  • дпс-
  • конституцията

Без политически ангажимент и възнаграждение

Близнашки преглътнал обидите на ДПС, за да защитава Конституцията - 1
Снимка: bTV

Когато човек се занимава с политика, трябва да се научи да преглъща някои обиди в името на голямото – в случая поругаването на Конституцията. Това заяви по bTV бившият служебен премиер и преподавателят по конституционно право Георги Близнашки по повод решението си да стане съветник на ДПС за съдебната реформа.

Той призна, че е бил тежко критикуван от лидера на Движението Лютви Местан, но посочи, че е „човек, който поема отговорност, знае какво прави и нямам етнически предразсъдъци”. Близнашки е получил поканата от Четин Казак – „юрист, стар мой познайник, с когото поддържаме прекрасни човешки отношения”, и двамата дори са се смели по въпроса с критиките на ДПС към него.

„Това, което правя напоследък и изглежда неразбираемо за много хора, е в защита на конституцията и нейните ценности. Не става дума за политически ангажименти, така че не може да се каже, че съм преживял катарзис”, посочи бившият премиер.

На въпрос как така е протестирал срещу назначението на депутата на ДПС Делян Пеевски, а се е съгласил да стане съветник на партията Близнашки отговори, че той ще е експерт в комисия, в която ще се чуват гласовете и на други експерти. Той подчерта, че няма да вземе възнаграждение за тази работа и неговите ценности са в Конституцията.

„Протестът беше за това, че медиен магнат беше сложен начело на тайните служби, въпреки че няма никакъв опит. Беше променен законът за ДАНС, за да може един човек да бъде назначен. Те бяха готови да нарушат законите на държавата, за да създадат политическа полиция”, заяви конституционалистът.

„Бях най-известната фигура на площада, никой тогава не познаваше още Радан Кънев – той минаваше само с раничката и кимаше”, каза още Близнашки за протестите #ДАНСwithme. Но допълни, че не е бил част от нито една протестна организация. Все пак той е поел ангажимент към последната вълна от протести - на еколози, за защита на парк „Пирин” и го е изпълнил въпреки натиска, на който е бил подложен като премиер.

Той отрече да се познава с Делян Пеевски и отбеляза, че никой не е протестирал срещу министъра на финансите Владислав Горанов за това, че е разговарял на четири очи с депутата от ДПС. Професорът призова Делян Пеевски да си гледа бизнеса и да не се занимава с политика.

Георги Близнашки коментира, че основната част от критиките срещу него идват заради етнически предразсъдъци и призова хората да не стават жертва на такива. По думите му всички внушения, че е бил назначен за служебен премиер от ДПС, са абсурд.

„Христо Иванов е творение на Росен Плевнелиев - той ми го предложи. Аз изразих своите съмнения, но той ми го наложи”, подчерта Близнашки и отново критикува министъра на правосъдието за готвената съдебна реформа.

Бившият служебен премиер коментира и спорната статуя на цар Самуил и избухналите спорове около нея. „Паметникът на цар Самуил е моят паметник – аз съм взел решението да е в сърцето на София”, каза той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 sasho

    0 0 Отговор
    When money talks,a bullsh.t wallks...
  • 2 сссс

    0 0 Отговор
    протестъри ....разни иво инджевци и найо тиценовци ...нали протестирахте против дпс веее

    нали с близнашки носихте подписка нали стана служебен премиер д ани отърве от дпс

    ся къде отиде на ясла при дпс тоест май и преди е бил

    хубу да ва видят хората какви измекяри и подлоги сте на дпс
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове