Last news in Fakti

17 Юли, 2015 14:09 16 945 13

Задръствания попречиха на желаещи да открият събора на Рожен

  • задръствания-
  • попречиха-
  • желаещи-
  • открият-
  • събора-
  • рожен
Задръствания попречиха на желаещи да открият събора на Рожен - 1
Снимка: Факти.бг

Яко задръстване по пътищата за събора на Рожен, предизвика разочарованието на хиляди, останали по пътищата и не могли да присъстват на откриването му. Те съжаляват най-вече за това, че не можаха да чуят 400-те гайди и "Излел е Дельо хайдутин". "Безумно пътуване само придвижването от началото на Чепеларе до края му бе в продължение на един час. Оказа се, че пътуването от Пловдив до Рожен трая 6 часа", оплакаха се желащи да присъстват на събитието.

От МВР твърдят, че по пътя няма инциденти. Отклонявали автомобили и през Кричим, но все пак колите били толкова много, че нямало как да не се движат бавно. Запитани дали организацията по пътя все пак не куца, от МВР ни отговориха, че има достатъчно служители на реда.

А иначе президентът Росен Плевнелиев заяви на откриването на събора: "Роженският събор е символ на обединение и родолюбие, той е доказателство за богатата духовност и здрави корени на българина. С тези думи президентът Росен Плевнелиев откри Събора на народното творчество и животновъдството „Рожен“.

Събитието се провежда след прекъсване от девет години с нов формат и под почетния патронаж на държавния глава. Фолклорната проява събра хиляди хора, а в откриването й със свои изпълнения участваха Валя Балканска, хорът „Космическите гласове на България“, фолклорен ансамбъл „Родопа“ Смолян и други.

В изказването си пред гостите и изпълнителите президентът посочи, че с провеждането на Роженския събор тази година за нов живот възкръсва една легенда. Росен Плевнелиев припомни, че от сцената на фолклорното събитие водят началото си легендарната песен „Излел е Дельо хайдутин“ и изпълнения на оркестър „Сто каба гайди“.

Роженският събор е извор на народния дух и гений, на непреходното родопско творчество, на богатството на българския фолклор и традиции, заяви президентът Плевнелиев. Държавният глава отбеляза, че родопският фолклор е изразител и пазител на непреходните традиции и богата духовност на българския народ и благодарение на него през вековете сме успели да съхраним националната си идентичност. „Длъжни сме да познаваме и да пазим традициите и обичаите си, като ги покажем по един достоен начин на света“, призова президентът и изрази признателност към всички, които съхраняват българските традиции и фолклор.

Росен Плевнелиев благодари на организаторите на събора и на множеството изпълнители, които са се събрали от цяла България. „Вие ще покажете колко сплотен и талантлив народ сме. Заедно ще се върнем към корените и миналото си, ще почетем родовата памет, за да знаем и помним кои сме  и накъде сме тръгнали“, обърна се президентът към изпълнителите. Президентът пожела на  всички гости и участници през следващите няколко дни, в които се провежда съборът, да се насладят на неповторимата атмосфера и да се заредят с вяра и оптимизъм от магията на българския фолклор.

Гордея се, че съм патрон на Роженския събор, с който показваме силата на българина и това, че нацията ни е със здрави корени и светло бъдеще, заяви държавният глава в отговор на журналистически въпроси. Президентът посочи, че България е на прав път само когато развива демокрацията и пази своите корени и богата духовност. Пример за това е и провеждането на Роженския събор.

След 9-годишно прекъсване съборът на Рожен се възражда. Той се провежда през месец юли от 17-и до 19-и. "На красивите Роженски поляни има Събор на народното творчество и животновъдството. Чрез публично-частно партньорство с община Смолян, съборът "Рожен" ще се възкреси и надгради с ново съдържание и акценти", казва кметът на Смолян Николай Мелемов.

"Искаме да запазим тази българска традиция в нейната мащабност и да я завещаем на поколенията занапред", коментира Мелемов и допълни, че очакваните посетители на събора ще са над 250 000 души.

Дали следващият път ще има толкова желаещи за събора след като не могат да се придвижат нормално до там, е под въпрос. Е хубава работа, ама българска, все трябва да има разочарование.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 jojo

    3 0 Отговор
    Ами всьо кара вече автомобили... как да е друго яче!?
  • 2 Гост

    4 0 Отговор
    Уважаеми журналисти, спазвайте правилатата на българската граматика - "Откланяли автомобили и през Кричим...". Такава глаголна форма не съществува - казва се "отклонявали".

    Коментиран от #4

  • 3 910

    0 1 Отговор
    Ееех тия сборяни :) да ходят малко пеш :)
  • 4 Росен Димитров

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    браво
  • 5 Аиларипи

    1 1 Отговор
    Пълна тъпотия!
  • 6 по темата

    1 0 Отговор
    Щом Плевнелиева е била на събора, значи не е било събор, а цирк, от който са и задръстванията.
  • 7 Гостенин

    0 1 Отговор
    Чудесно е, че има такива събития!
    Един от начините да запазим самобитната българска култура!
    Хейтъри, потърсете другаде поле на изява!
  • 8 Българин

    1 0 Отговор
    Както повечето неща в милата ни родина липсва организация и координация с органите на МВР. Нека има повече такива събори, но не да ги политизират ......срам........
  • 9 гост

    1 0 Отговор
    Абе тия хора кога работят бе. То все пак трябват пари за гориво
  • 10 Lyd1q

    1 0 Отговор
    Е за туй аз не тръгнах към там макар че съм наблизо :P иначе с мотора нямаше да е 6 часа пътя ( направо е стрескащо-6 часа път ) :X
  • 11 onq s konq

    0 0 Отговор
    Точно бях започнал да съчувствам на тия дето крещяха "Ние не ядем асфалт",те взеха че че се обърнаха на 180 град. и почнаха да митингуват че пътищата се нуждаят спешно от асфалт,но асфалтирането вървяло бавно и се затруднява движението.После се оказа,че това море от коли се дължи и на факта,че много от семействата имат по 2 и 3 коли,включително и тия дето "не ядят асфалт".Накрая не вероятно,а със сигурност ще излезе,че това са хора на БСП,които просто имат за задача да свалят ББ и ГЕРБ и да ги заменят с "по-добрите батерии"-т.е пак БСП,ДПС и "Атака".
  • 12 Кобрата

    0 0 Отговор
    А така, нали все се оплакват, че нямат пари? Хем нямат пари, хем пък не слизат от ''старите си гробове'', които харчат гориво гьотере
  • 13 До кобрата и коня

    0 0 Отговор
    Вие двамата явно ги знаете тези в задръстването, откъде идват, с какви коли са, и за кого са гласували.. ? Всичките са атакисти, комунисти и турци според вас- троловете на Тиквоча.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове