Last news in Fakti

23 Юли, 2015 18:38 1 034 1

Пенчев поиска повече права за омбудсмана

  • константин пенчев-
  • права-
  • омбудсмана-
  • мая манолова

Двамата кандидати за национален омбудсман Константин Пенчев и Мая Манолова бяха изслушани днес от Комисията по правата на човека и вероизповеданията в парламента.

Те представиха концепциите си и опитаха да убедят депутатите защо биха били най-добрите обществени защитници. Кой от двамата ще заеме поста за следващите пет години ще стане ясно следващата седмица.

Константин Пенчев, който е кандидатурата на реформаторите, заяви, че е направил институцията познаваема, водил е диалог с 2500 души, направил е редица приемни по проблеми на езика на омразата, българите в чужбина, бездомните кучета, проблемите с алцхаймера. Решавал е проблеми с бежанските лагери, затворите, домовете за деца, защита на потребителите. Дал е равнопоставеност на неправителствените организации.

Той заяви, че омбудсманът не трябва да проявява никакъв популизъм, а трябва да има държавнически подход, трябва да обединява, а не да разединява. Той трябва да е борец за човешки права и толерантност.  Според него омбудсманът трябва да има и нови функции, като например експулсиране на чужденци, да има регулаторни функции до достъп на информация.

Пенчев определи децата като най-застрашената група в обществото ни и посочи, че трябва да се работи в тази посока, както и по въпроса за престъпленията от хомофобия и омраза.

Той каза още, че не е играел пасивна роля, а е инициирал реални промени, въпреки че имал ограничени правомощия. Успял да се пребори за премахването на много такси, които били незаконни. По негово искане е бил закрит дом за деца, който бил в ужасно състояние и нямало как децата да живеят в него.

"Включително мога да се похваля, че идеята за зоополиция не е на "Господари на ефира", а е на омбудсмана", каза още Пенчев.

Той каза още, че по време на неговия мандат институцията на омбудсмана е станала разпознаваема сред хората и е придобила авторитет.

"За едни съм омбудсман, за други съм боцман, за трети - просто Пенчев, но хората знаят какво е институцията, която представлявам и как може да им помогне", каза Пенчев.

Той заяви, че трябва да има достатъчно средства за обществените защитници, които са намалели, като те могат да преминат под шапката на омбудсмана. Подчерта, че едва ли могат да се направят чудеса по отношение на приемните в страната, ако липсват средства.

Пенчев заяви, че не трябва да се събарят незаконните постройки на ромите, ако те няма къде другаде да живеят.

"Имат ли права ЛГБТ? Имат, разбира се. Какво мога да направя аз, за да бъдат уредени правата на тези хора? Бога ми, ще бъде много трудно. Аз мисля, че трябва да се инициират дебатите от омбудсмана, да се заговори за това", обясни Пенчев.

В отговор на въпрос, че в национална телевизия е заявил, че добрият омбудсман се познава по това, че не му предлагат за втори мандат кандидатурата, Пенчев поясни, че реформаторите са му предложили в 12 без 5 на 12 юли. Той призна, че се е колебаел дали да поеме по пътя към нова кандидатура с притеснението, че може да бъде употребен, но в крайна сметка е взел решението заради всички, които са го подкрепили.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    0 0 Отговор
    Браво на МАЯ!! ТЯ ПОВЕДЕ..., БРАВО!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове