Last news in Fakti

20 Септември, 2011 11:56 1 336 1

Кметът на Троян: Не пипайте ракията

  • ракия-
  • троян

Държавата не трябва да се бори с онези, които варят ракия, за да я опитат, а с онези, чиято цел е да я продават нелегално, категоричен е кметът на Троян Минко Акимов. Градоначалникът, чийто край е известен със сливовицата си,  заяви, че варенето на ракия за собствена консумация е традиция и занаят, а не престъпление. Ето защо Акимов заяви решимостта за борба с правителството, ако тръгне да забранява казаните, които по настоящем трябва да са регистрирани.

Битката на държавата трябва да е с онези, които варят традиционната ни алкохолна напитка, за да я продават и си позволяват да произвеждат некачествен продукт. „Никога не съм слагал капка захар. Ние варим ракия без захар – двойно препечена. С това сме известни“, заяви кметът, който от 40 години произвежда ракия. Според него усещането да седнеш до казана с врящата течност, споделено с приятели и хубава храна, е необикновено.

Всяка година в Троян се прави празник на сливовата ракия, една от емблемите на града. „Искаме да възвърнем традицията да се вари ракия“, заяви Акимов. Тази година на празника ще има ракиджийско шоу, конкурс за най-добра сливовица, ястия със сини сливи, базар и различни занаяти. Ще има и демонстрация на изваряване на сливова ракия и дегустация на народното питие. Празникът ще продължи три дни, а началото е на 23 септември.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ленивец

    0 0 Отговор
    там сме - за демонстрациите и дегустациите