Last news in Fakti

16 Септември, 2015 11:24 723 2

Много внимателно проучваме самоличността на бежанците

  • бъчварова-
  • внимателно-
  • проучваме-
  • самоличността-
  • бежанците

България е на трето място по трафикиране на културни ценности, заяви Бъчварова

Много внимателно проучваме самоличността на бежанците - 1
Снимка: БТА

Страната ни много внимателно проучва самоличността на бежанците, които влизат на територията на България, включително и на тези, които я напускат, заяви вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова на конференция на тема „Борбата с ограбването на културното наследство на Сирия”.
 
Тя коментира мерките, които се предприемат, за да се предотврати влизането на територията на страната на лица от "Ислямска държава" като заяви, че проверките са една от причините за забавянето в обработката на документите на бежанците. Темата за плана за интеграция на бежанците е дълга и многообхватна, обясни Бъчварова.
 
Относно участието на МВР в предотвратяването трафика на културни ценности тя заяви:

„Трафикът и унищожаването на културни и исторически обекти, намиращи се в зони на конфликт като Ирак и Сирия е феномен, който набира много голяма скорост и се определя като изключително тежко военно престъпление.“

"Разрушаването на храмовете в Палмира увеличи тъжната статистика на безвъзвратно изгубените следи на древните цивилизации. Днес повече от всякога са необходими обединени и решителни мерки за преустановяването на това, което наричаме целенасочено унищожаване на историята, на което сме свидетели", каза още тя.

По думите й имаме много успешни операции, като последната е от миналата година. Има няколко хиляди задържани артифакти, които са били върнати.

"Чест е с отговорността ми на министър на вътрешните работи да се срещна с вас, за да бъдат обсъдени всички аспекти на борбата с трафика на културни ценности от Сирия. Този трафик е не само заплаха за унищожаването на културното наследство. Наред с трафика на хора, оръжия и наркотици, той също е източник на значителни приходи за финансиране на терористични групировки. Важно е въпросът да бъде разгледан и в този важен аспект",  заяви Бъчварова.

По думите й България е страна с хилядолетна история и според редица изследвания се нарежда на трето място след Италия и Гърция по отношение на трафикиране на културни ценности.

По въпроса за задлъжнялостта на МВР министърът коментира, че дефицитът е в същия размер както мината година. Парите за увеличение на заплатите на служителите в МВР не са били предвидени в бюджета и се трупат като дефицит, но в момента се работи върху план за съкращения на разходите в един по-дълъг период.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 георги

    0 0 Отговор
    Всичко е добре... от към приказки, на практика много зле!
  • 2 Гост

    0 0 Отговор
    Като погледна назначените служителите в МВР мога да си представя какви проверки се извършват.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове