23 Септември, 2015 13:28 879 0

Промените в Конституцията минаха на първо четене

  • промени-
  • конституцията-
  • минаха-
  • първо четене-
  • борисов

184 депутати гласуваха За, против гласуваха 34, а 8 се въздържаха

Промените в Конституцията минаха на първо четене - 1
Снимка: БТА

Със 184 гласа "за" Народното събрание прие на първо четене промените в Конституцията. Против гласуваха 34, а 8 се въздържаха.

Промените бяха подкрепени от ГЕРБ, ДПС, Реформаторският блок, Патриотичният фронт, БДЦ и "Атака". Срещу проекта гласуваха от БСП. От АБВ един глас бе "за", а останалите се въздържаха.

Вотът се проведе след четиричасова дискусия по предложенията. В началото на дебата правосъдният министър Христо Иванов се опита да обясни в какво се състоят промените и защо са необходими.

"Независимостта на съда е насъщен въпрос на всеки гражданин, който пристъпи дверите на правото. Всеки гражданин има право да му гарантираме, че изправяйки се пред съдебния състав, съдът няма да се съобразява с други фактори освен със закона и с вътрешното си убеждение. Ако е поставен под административен натиск, ако има икономически изкушения, обещания за кариерно развитие това може да замъгли съдийската независимост", заяви Иванов.

"ВСС е кадровият орган на съдебната власт. Ако ВСС прави добър, позитивен подбор на магистратие, ако осигурява добри условия и добра кариерна мотивация, наказва тези, които са се провинили, гарантира високо ниво на компетентност, всичко това ще има непосредствено въздействие върху качеството и бързината на правосъдието", каза още той.

Лидерът на БСП Михаил Миков оспори законопроекта с въпроса: „Защо се променя Конституцията, а не се изпълнява?“

„Пазарлъкът за гласовете днес ясно ще очертае кой е в опозиция и кой е в управляващото мнозинство, което иска да даде предизборен знак с постигнато мнозинство в НС. БСП няма да участва в него. Ние сме последователни и аргументите срещу приемането на този законопроект за промяна на Конституцията са много повече от тези клишета за реформи”, заяви той.

Миков обясни, че характерно за днешната промяна в Конституцията е, че се прави от едно несигурно мнозинство. „Мнозинство, което пита първо Конституционния съд дали това не е противоконституционно и КС справедливо отговори: „Гласувайте, пък ще ви кажем”, коментира той. Председателят на БСП е на мнение, че никой не може да поеме повече отговорност от народните представители, които с гласа си подкрепят един или друг законопроект. „Ако и Венецианската комисия каже, че това не съответства на разделението на властите, на независимостта на съдебната власт, тогава Арменския поп ли ще питате?”, каза още той и се обърна към народните представители с думите: „Вие трябва да поемете отговорност за това, което правите и да не чакате и да се оправдавате някой извън тази зала да ви каже дали това, което правите съответства на Конституцията, дали то ще доведе до ефикасност”.

„В коя квота ще сложите г-н Цацаров, след като над 20 години е бил съдия и около 2-3 години е главен прокурор?”, попита той. По неговите думи механичното причисляване към една или друга квота убива смисъла на органа. По неговите думи предлаганите промени в крайна сметка ще доведат до смяна на ВСС, но няма да гарантират по-добро функциониране на управлението на съдебната власт, а до капсулиране вътре.

„Много скъпа цена искате да плати българското общество и държава с този тип промени”, каза още председателят на БСП. Според него твърде лицемерна е грижата за подобряване работата на съдебната власт и даде пример с това, че няма системност през последните години да се изслушват и дискутират докладите на ВСС, ВАС и главната прокуратура. „И само то е истинската основа за необходимите промени”, категоричен е Миков. „Дори предложението от началото на това събрание да започнем изслушването на тези запушени доклади предишните години, беше отхвърлено от ръководството на НС”, припомни той. По неговите думи идеите и мотивите за тези промени са  формирани от НПО в медийни дискусии. „Сериозното дискусия в парламента не се състоя”, поясни той. Миков попита и колко пъти министърът е направил предложение за освобождаване от длъжност или преместване, а това са конституционни права, с които разполага. Миков е на мнение, че проблемите с корупцията в съдебната власт не са толкова свързани с механизмите, а с отчетността, с онези относително независими механизми за проверка.

Борислав Борисов каза в залата, че АБВ няма да променят позицията си по спорната точка за квотите в колегиите на ВСС:

„Извинявам се за израза, но в случая желанието на вносителите за обяздване на професионалната квота от политиците е повече от очевидно за нас. Парламентарната група като цяло да гласува "въздържал се", като председателят на групата гласува "за", с което да даде символичен знак на политическите сили, че АБВ ще участва във всички бъдещи дебати и ще подкрепи промените, които не противоречат на заетите от нея позиции.“

Повечето партии предпочетоха под формата на изявление да изкажат подкрепата си за промените, положителни думи се чуха и от Реформаторски блок и от Патриотичен фронт.

От ДПС заявиха, че е необходимо да има между второто или третото четене прецизиране на текстовете, за да бъде прокламирана независимостта на съдебната власт.

Решението на „Атака“ да подкрепи законопроектът на първо четене е, за да се даде възможност за редакция между двете четения, заяви Явор Нотев от „Атака“ който е и член на временната комисия на конституционните промени. Той категорично отрече да има сделка с партията, въпреки че "Атака" беше против промените в Конституцията, пряко свързани със съдебната власт.

„Сделка няма. Категоричен съм, че гласуването е израз на добре обмислено наше решение. Обяснявам защо. Агонията и безспорните разправии по този  въпрос, губенето на парламентарно време без да има някаква видима последица и резултат щяха да продължат през следващите два до пет месеца, така гласи конституционният текст. Предпочетохме да влезем в тази битка, в този дебат и да говорим по съдържанието и по съществото на тези предложени промени. Аз пак повтарям, нашата оценка и те в този вид не са работещи и очакваме вносителите да направят корекциите“, заяви той.

„Важното е, че са над 160. 184 е приятна изненада, но аз смятах, че е възможно. Още преди гласуването на първо четене на законопроекта, който отпадна през юли месец, още тогава смятах, че подкрепа от "Атака" е възможна. Нищо в тяхната програма не пречи да подкрепят подобен конституционен законопроект“, заяви Радан Кънев относно гласуването на „Атака“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове