Last news in Fakti

29 Септември, 2015 15:07 1 695 3

МВР ще поставя камери върху униформите на служителите на "Охранителна полиция"

  • мвр-
  • камери-
  • поставя-
  • униформите-
  • униформите-
  • служителите-
  • охранителна полиция

Насочваме комплекс от организационни и структурни мерки към превенция и противодействие на корупцията в МВР, заяви Филип Гунев

Ръководството на МВР възнамерява да постави камери върху униформите на служителите на "Охранителна полиция",  заяви заместник-министър Филип Гунев на пресконференция за представянето на план за превенция и противодействие на корупцията в МВР

Задачата за разработване на подробен план за превенция и противодействие на корупцията в МВР бе възложена от министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова преди няколко месеца. В работата по него бе ангажирано цялото политическо и професионално ръководство на министерството. Целта бе да уточним реални, ефективни мерки - за предстоящо бързо въвеждане, но и да очертаем мерки в по-дългосрочна перспектива, които ще бъдат детайлизирани, заяви Гунев.

В процеса на работа идентифицирахме проблемните области, конкретни корупционни схеми и рискове. Като основа за анализа бе обобщен опитът и наблюденията върху практиката основно на звена като КАТ, но и в други структури – Охранителна полиция, Криминална полиция, Човешки ресурси, сферата на обществените поръчки, контрол на общоопасните средства /КОС/.

Сред по-съществените от общите мерки за противодействие на корупцията Гунев открои въвеждането на ефективен анализ и проверка на имуществените декларации на служителите. "Идеята е този процес да се автоматизира и електронизира, така че проверките да са реални“, подчерта той.

На второ място зам.-министърът посочи тестовете на интегритет, като уточни че от два месеца се разработват вътрешни правила, които ще „надградят“ съществуващата практика. „Необходими бяха юридически анализи, за да се уверим, че предлаганите промени ще издържат в случай на обжалване", обясни той.б Познатата идея за системна ротация на служителите ще бъде тествана като мярка чрез пилотно въвеждане, за да се провери как може механизмът да бъде възприет и приложен трайно.

Особен акцент бе поставен върху разработването на 32 електронни услуги, които ще бъдат предлагани в сферите на дейност, свързани с КОС, КАТ и ще намалят прекия контакт на гражданите с административните структури на МВР. „Искаме да разработим и цялостна визия за електронното управление в МВР, като тези услуги са важна стъпка и за тях има осигурено финансиране“, заяви Гунев. Средства от фондове на ЕС по направлението за противодействие на киберпрестъпността са осигурени и разработване на система за информационна сигурност в МВР, като целта е продотвратяване на възможносттта за „търгуване“ с информация", допълни той.

Сред другите мерки за противодействие на корупцията заместник министърът се спря и на разработването на по-ясна система за полифизиографски изследвания, като намерението е този инструмент да бъде използван по-ефективно, но предстои да бъде обмислено точно как да бъде прилаган.

Филип Гунев посочи, че дългосрочните мерки ще бъдат уточнявани в по-продължителен срок. Сред тях са повишаването на мотивацията на служителите. Тя е проблемна към сегашния момент, призна Гунев и парите са само част от проблема. Съвместно със синдикатите трябва да мислим за други възможности за повишаване на мотивацията и подобряване на възможностите за кариерно развитие. В тази връзка ще бъде въведена и система за професионални стандарти, обвързана с атестация на служителите. Стандартите трябва да са ясно изведени, както и критериите за оценка на изпълнението им. По линия на човешките ресурси част от програмата ни бе възвръщането на конкурсното начало. Предвидили сме организационни мерки, които целят намаляването на субективния елемент на местно ниво“, допълни Гунев.

Като цяло ръководството на МВР цели с организационни и структурни реформи да се избегнат възможностите за корупция в рисковите откъм корупционно поведение области на дейност в МВР. На първо място като рисков сектор бе определен пътният контрол.

„Оборудвахме патрулни коли за видеонаблюдение, но в ОДМВР липсва достатъчен ресурс за използването на кадрите за контрол. Това е най-трудната част – преценката кои записи да се съхраняват и осигуряването на ресурс за съхраняването им. В този сегмент се очаква финансиране за дооборудване на автомобилите на „Пътна полиция“, като се очаква да бъдат преодолени и някои технически проблеми по съвместимостта на автомобилите и техниката. 6 до 8 месеца е срокът за въвеждане на всички мерки по КАТ, като електронните услуги ще се внедрят в рамките на първите три месеца на следващата календарна година. Много важен акцент са поредицата от мерки, включително и в Закона за движение по пътищата /ЗДвП/, които ще улеснят плащането на глоби. Целта е автоматизиране на процеса на санкциониране. Намерението е до края на годината да бъде въведено електронното плащане на фишове и актове“, поясни Гунев.

Промени предстоят и в друга област от дейността на КАТ– регистрацията на автомобили и по-точно – получаването на специални номера по „специален“ начин. И този процес ще бъде автоматизиран така, че човешкият фактор да бъде отстранен. Стараем се с промените да отстраним и т.н. „посредници“ между гражданите и МВР при предоставянето на услуги по регистрация на пътни превозни средства. Стремежът е към „услуга на едно гише“ и съкращаване на процеса по регистрация. С мерките за промени в работата на служителите на КАТ се надяваме да постигнем три цели – оптимизиране на дейността, съкращаване на разходите и предотвратяване на корупционния риск, обобщи Гунев.

С сферата на охраната на обществения ред - по това направление заместник министърът обяви пилотно въвеждане до края на годината на персонални камери, които ще бъдат носени по време на дежурство от полицаите. „Методът е вече прилаган в страни от Западна Европа и САЩ. Наред с редицата условности, които трябва да бъдат отчетени и уточнени за практиката у нас, ще въведем пробно този метод, за да видим ползите. Ясно е, обаче, че методът е приложим в полза и на служителите, като документира поведението им. Има осигурени средства за мащабното развитие на такава програма, но въвеждането й ще бъде обмислено в детайли“.

По отношение на гранични контрол, - пилотно ще бъдат оборудвани част от патрулните автомобили с видеонаблюдение. За „Криминална полиция” са предприети мерки срещу изтичането на информацията и работата с веществени доказателства.

„Във връзка с обществени поръчки, предприехме няколко мерки. Най-важната - спецификациите да се публикуват на страницата на МВР, като отчитаме че има поръчки, които са твърде специфични. Досега липсва адекватна система за финансова обосновка и прогнозни стойности. Ще разработим система това да се промени и ще въведем по-стройни изисквания", добави Гунев.

На пресконференцията за представяне на Плана присъстваха заместник министър Цвятко Георгиев, административният секретар на МВР Бойко Славчев, комисар Бойко Рановски, началник на отдел „Пътна полиция“ – ГДНП, директорите на дирекции „Инспекторат“ и „Вътрешна сигурност“ в МВР Николай Гешев и Румен Ганев и други експерти. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бургазлия

    0 0 Отговор
    сега ще има масов отлив от желаещи да работят в КАТ и МВР,няма да им вървят схемите както едно време
  • 2 пенсионер

    0 0 Отговор
    Нищо подобно напротив то какви ли не мерки се прилагаха по отношение ограничаване и спиране рекета от гранична полиция по ГКПП ,някойочакваха отлив на желаещи а то кво станаза едно място няколко десетки не само за ГКПП но и за Гранична полиция като цяло.
  • 3 Румен Янев

    0 0 Отговор
    Защо не им нахлупите и по една миньорска каска с фенерче ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове