Last news in Fakti

3 Декември, 2015 13:27 8 170 9

Удрят измамите с автомобили

  • удрят-
  • измамите-
  • автомобили-
  • гражданска отговорност

Въвеждането на комплексни мерки за предотвратяване на застрахователните измами с МПС-та обсъдиха на работно съвещание нотариуси представители на Министерството на вътрешните работи, Министерството на правосъдието, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Гаранционния фонд,  Комисията за финансов надзор (Управление "Застрахователен надзор"), парламентарната Комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения.

Срещата е по инициатива на Нотариалната камара. За да се предотвратят измамите и се облекчи живота на хората, предлаганата система от мерки следва да намери своето място в нормативната основа на подготвяните промени в Закона за движение по пътищата и Кодекса за застраховането.

Нотариусите предлагат създаване на система за автоматизиран обмен между информационната система на Нотариалната камара и Единната информационна система на МВР „КАТ – Регистрация на МПС и собствениците им”. Системата трябва да отчита регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на моторните превозни средства и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства.

Председателят на Нотариалната камара Красимир Катранджиев заяви, че съществуващата система на Нотариалната камара ще бъде надградена, след като тя е преодоляла проблема с имотните измами. В момента Камарата е на път да разреши и проблема с кражбите на фирми. Със създаването на подобна връзка с МВР според Катранджиев ще се повиши сигурността на гражданско-правните сделки по прехвърляне на регистрирани в страната пътни превозни средства (ППС); ще се намали административната тежест върху гражданите и търговските дружества по регистрацията на промените в собствеността (т.е. на ППС-тата); ще се осигурят своевременни и достоверни данни в регистъра на ППС при МВР-КАТ; ще се пресекат злоупотребите със застрахователни обезщетения по задължителната застраховка „Гражданска отговорност“.

За да се осъществят промени са необходими четири-пет поправки в три нормативни акта: Закон за движение по пътищата.

Според нотариус Светлин Микушински тези промени са наложителни, тъй като при незаконосъобразно поведение е несъответствието между правото на собственост и данните за него в Регистъра на пътни превозни средства, като предизвикването на пътно транспортно произшествие със същия автомобил в чужбина неоправдано ангажира отговорността за обезщетение на българския застраховател с непредвидени при сключването на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ застрахователни рискове. Не рядко с поемане на отговорността за тези високи обезщетения в чужбина се натоварва застрахователния Гаранционен фонд, чиито финансов ресурс се формира индиректно от всички български граждани. Подобни случаи са практика за граждани на Румъния и Молдова, които управляват автомобили с български табели и със скрита собственост. При ПТП българският застраховател е задължен да плаща полицата. Според Микушински с тази система ще се избегнат и фалшивите договори за прехвърляне на автомобили, които ощетяват фиска. Той даде пример, че с негов фалшив печат е било злоупотребено, като по този начин са били прехвърлени около 8 превозни средства. В момента за да може нотариуса да свери определени данни в КАТ това се случва допотопно по телефона, губи се и ресурс. Не може да се провери дали талона на автомобила е автентичен, което трябва да се промени, както и да е ясно дали върху него има наложен запор. Де факто предлаганата онлайн връзка ще даде възможност на нотариусите да се проверява талона, рамата, регистрационния номер и имената на собственика и дали автомобилът има запор. По този начин ще се избегне при евентуална катастрофа да бъде притесняван старият собственик. Нотариусите предлагат още прехвърления автомобил да не напуска страната поне за един месец.

Нотариус Теодора Вуцова подчерта, че промените, които предлагат не предвиждат промени в тарифите и финансово натоварване на гражданите и бизнеса.

Катранджиев посочи, че подобна система има в Турция, където нотариусите са прехвърлили за една година 4 500 000 МПС, по схемата, която предлагат и българските нотариуси. Южната ни съседка, която е с една работеща икономика тази система е доказала, че е работещ механизъм.

На срещата стана ясно, че Министерство на правосъдието и МВР подкрепят идеята, намират я за много полезна инициатива.

Ефко Патриков от Гаранционния фонд също приветства идеята изтъкна несъвършенствата на Закона по пътищата. Той подчерта, че вече няколко проекта са стигали до Народното събрание, но са отпадали. Според него близо 10 милиона от Гаранционния фонд изчезват именно заради подобни недобросъвестни практики на шофьори, като Патриков разшири ареала и посочи не само Румъния и Молдова, но и Швеция и Испания, както и гърци, които имат фирми у нас.

Дадена бе и идея при обогатяването на системата да се знае не само собственика на автомобила, но и ползвателя, тъй като в момента няма информация за упълномощените лица.

Да обобщим с какво ще е полезна системата

Първо - ще бъде облекчен режима по прехвърляне на МПС-тата, регистрирани за движение в страната. 

Второ - ще бъде повишена правната сигурност при сделките с МПС, т.е. рискът от измами (примерно - купуване на крадена или ипотекирана кола) ще бъде сведен до минимум;

Трето - служителите на КАТ по всяко време на денонощието ще могат да проверяват дали прехвърлителните договори, които задължително се представят при смяна на свидетелствата за собственост и на регистрационните табели, не са с фалшиви подписи и печати на нотариус;

Четвърто - ще бъде прекратена една от най-порочните български практики: новите собственици "забравят" да отидат в КАТ за смяна на талоните и години наред си карат МПС-тата с "бумагите" на предишните собственици. И като стане "нещо" - плащат... всички - през Гаранционния фонд. Защото този тип разсеяни люде обикновено "забравят" и още нещо много важно - да плащат и застраховките на новите си придобивки.

Пето - веднъж минали през нотариус, продавачът и купувачът на дадено МПС, нямат повече грижи от сорта на висене в КАТ, в общината, в данъчното... Защото, ако идеите на нотариусите бъдат претворени на дело, всичко това става тяхно задължение. И отговорност, разбира се.

Измамите с автомобили биха могли да бъдат решени с един замах при добра политическа воля, макар, че са закъснели в годините.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДАНЪКОПЛАТЕЦ

    2 0 Отговор
    ЗОРА Е АЛЧНИТЕ НОТАРИУСИ ДА ЛАПАТ ОЩЕ ПАРИ. ДАНО СЕ ЗАДАВИТЕ ДАНО!!!!!!!!

    Коментиран от #9

  • 2 Румен Янев

    4 0 Отговор
    Как не сте се сетили и талоните на колите да ги направите като лични карти-със снимка ! Малоумници!Освен в България къде по света тези сделки са чрез нотариус????Еййййй ненаяли се!!!
  • 3 оня същия

    5 0 Отговор
    само в нашата загубена държава се разправяме с нотариуси, това просто трябва да спре..
  • 4 b b simon

    2 0 Отговор
    Автомобилите трябва да се прехвърлят по местоживеене(общини, кметства)
    Това е движима собственост и нотариусите са АУТ!!!
  • 5 qwerty

    2 0 Отговор
    да съгласен съм да платя на нотариус, но с уговорката след час-два да ми се донесат на адрес документите на автомобила, а не да вися като изпразнен уй с часове в кат за смяна на регистрация и преглед /ако е нов внос или друго населено място/. да затова бих дал парите си, но няма да стане.
  • 6 lhhjl

    0 0 Отговор
    Страшна простотия!
  • 7 Смешника

    1 0 Отговор
    А бе, ние в България докога ще плащаме ГО на колите, а не всеки шофьор да си плаща според единни критерии?
  • 8 Chris

    1 0 Отговор
    Попитайте глупавите янки как са го направили, от просто по-просто. На самия талон на колата има отрязък на който вписват данните на купувачът с подпис от двете страни и този отрязък продавачът изпраща по пощата в техния КАТ. И всичко е уредено. Да просто ама за Ганьо е много сложно и трудно!
  • 9 Senator

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "ДАНЪКОПЛАТЕЦ":

    1 месец колата да не напуска страната??????
    а да ми кажете какво да вечерям....
    малоумници!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове