3 Октомври, 2011 16:50 1 724 0

Постоянен щаб на Бригада Югоизточна Европа в България от 2015 г.

  • анталия-
  • турция-
  • аню ангелов-
  • щабът на многонационалното военно формирование бригада югоизточна европа (
Постоянен щаб на Бригада Югоизточна Европа в България от 2015 г. - 1
Аню Ангелов - архив /Снимка БГНЕС/

България препотвърди днес, 3 октомври, своята готовност Щабът на многонационалното военно формирование Бригада Югоизточна Европа (SEEBRIG) да бъде разположен постоянно на територията на страната след 2015 г. Предложението бе отправено от министъра на отбраната Аню Ангелов  по време на шестнадесетата годишна среща на министрите на отбраната на страните от Югоизточна Европа в Анталия. Във форума участва и Августина Цветкова, заместник-министър на отбраната и досегашен председател на Координационния комитет и на Политико-военния направляващ комитет на Многонационалните мирни сили на Процеса на срещи на министрите на отбраната на страните от Югоизточна Европа  (SEDM).

„Днес, в Анталия, аз пак твърдо заявявам това наше желание и декларирам, че ще създадем всички условия за работа, обучение и живот на едно качествено равнище, отговарящо на най-високите критерии и изисквания”, подчерта министър Ангелов. В условия на финансова криза и ограничения във военните бюджети не съществува алтернатива освен прилагане на подход, ориентиран към постигането на резултати с минимум ресурси. Именно с постоянното разполагане на Щаба на SEEBRIG ще бъдат материализирани всички досегашни усилия за превръщането на бригадата в оперативно и боеспособно формирование, така както е записано в Споразумението за ММСЮИЕ.

Министрите на отбраната от Югоизточна Европа обсъдиха засилването на политическото сътрудничество в областта на отбраната и сигурността в региона и набелязаха практически мерки за усъвършенстване на военнотехническото сътрудничество. Те акцентираха върху необходимостта от прилагането на нов подход, ориентиран към крайни резултати по отношение на способността на многонационалната механизирана бригада (SEEBRIG) за участие в операции по поддържане на мира.

Всички министри на отбраната подчертаха необходимостта от нова динамика, нови форми и енергия в областта на проектите на SEDM. Като възможности в тази насока те набелязаха сътрудничеството с НАТО и други международни организации, с цел ползване на опит и усъвършенстване на дейността, като условие за тяхната жизненост.

На срещата бяха обсъдени още оптимизирането на дейностите по два от проектите на SEDM, ръководени от България. Министрите на отбраната одобриха проекта „Ръководната роля на жените в областта на сигурността и отбраната” и приветстваха проекта „Изграждане на интегритет в отбраната", като възложиха на Председателя на Координационния комитет и на  Политико-военния направляващ комитет на Многонационалните мирни сили на Процеса на срещи на министрите на отбраната на страните от Югоизточна Европа  да предложи процедура за започване на проекта. „Тези два проекта са само пример за търсене на форми извън традиционните при спазването на изискванията за предлагането и утвърждаването на всеки проект от SEDM”, подчерта министър Ангелов.

В заключение той изтъкна, че през последните две години Процесът SEDM е придобил „нова динамика и по-конкретни измерения” и изрази увереност, че „срещата в Анталия ще даде нов тласък на  политическото и военното сътрудничество в региона”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА