Last news in Fakti

22 Декември, 2015 10:55 1 120 6

Има ли цензура в Българското национално радио?

  • бнр-
  • цензура-
  • петър волгин-
  • георги лозанов-
  • деконструкция

Петър Волгин и Георги Лозанов спориха в ефира на радиото и в Нова телевизия

Водещият на предаването системно нарушава разпоредбите на Закона за радиото и телевизията, като допуска в предаването едностранчиво предаване на фактите, в предаването липсва обективност и се налага цензура. В „Деконструкция“ липсва плурализъм при представянето на различните гледни точки и идеи. Това заяви председателят на Съвета за електронни медии (СЕМ) Георги Лозанов в предаването „Преди всички“ след решението на УС на БНР да свали от ефир предаването „Деконструкция“ с водещ Петър Волгин.

Лозанов нарече Волгин най-глезеният журналист в обществените медии, защото въпреки многобройните нарушения е запазил ефира си.

В предаването присъства трайно само една гледна точка – мнението на г-н Волгин и на тези, които го споделят, обясни председателят на СЕМ:

Мотивите са отдавна известни. Няма никакво съмнение. Господин Волгин е най-устойчивият нарушител в сферата на обществените медии години наред. Спорът е ясен – той изразява своето мнение, но като водещ трябва да дава достъп и на други гледни точки... Ако ще да е критика на марсианците, ако има друга гледна точка, тя трябва да се чуе в ефира.

Лозанов напомни, че са водени разговори и са правени какви ли не комбинации, за да се запази предаването, като се осигурят повече гледни точки. Това е тежко и дългогодишно нарушение, категоричен беше Георги Лозанов.

Водещият Петър Волгин нарече спирането на „Деконструкция“ отдавнашна мечта на Георги Лозанов. Критикуваме цялата възможна власт, защити предаването той и поздрави Лозанов за трийсетте сребърника, които, по думите му, е взел с това решение:

Екипът на „Деконструкция“ винаги е критикувал властта, управляващите, които и да са те. Критикували сме президента Росен Плевнелиев и неправителствени организации, които много биха искали да бъдат ментори на българското общество. Критикували сме и чужди НПО, включително такава влиятелна организация като „Америка за България“, и медиите, които се финансират от нея

Актът е срещу предаване, което беше посветено на терористичните атаки в Париж. Какъв плурализъм може да има в подобно предаване? Може би трябваше да поканя някой от „Ислямска държава“?

Господарите на господин Лозанов го викат на килимчето и му заповядват да свали това предаване, защото то нарушава комфорта на управляващите. Ръководството на БНР просто сваля предаването, защото хората там трябва да си запазят постовете.

Според Петър Волгин БНР е трябвало да обжалва акта на СЕМ.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хигиенист

    0 2 Отговор
    Най после!
    Агресивно, арогантно предаване, което насажда страх, несигурност в бъдещето, което води до разделение на нацията, което не предлага никаква алтернатива, където има само една гледна точка, където по телефона и скайп се обаждат винаги едни и същи хора, където, ако все-пак се обади някой със смислен въпрос или критика бива веднага срязван като кисела краставица от водещия и линията му се затваря НЯМА МЯСТО В ЕФИРА НА БНР!
    Да не говорим за качествата на журналистите в предаването. Ето само две заглавия на статии от "Калинка" АнТРОЛова - „Циганите и доктор Менгеле“ - статия с отвратително расистко съдържание и "Ма нидьей в дупито!", която изобщо не се нуждае от коментар!
    Модел за водещите за в бъдеще могат да бъдат предавания като "История BG" и "Референдум" на БНТ. Тези предавания имат всичко онова, което в "Деконструкция" липсва.
  • 2 неутрален

    4 0 Отговор
    Този с папионката, който не съм забелязал да е направил нещо полезно , освен за себе си. Да се маха, но пак го преизбраха. Най-елементарното, нали щеше да санкционира медиите за силните реклами, които като ги пуснат с проклетата музика те заглушават. Това е най-елементарното, а за другите му простотии без грам полезно нещо да неговори. Наложено е в телевизиите да се говори за това, което явно му харесва на папионкаджията. Да се възхваляват мутрите, човекояжкото правителство и други от които му зависи трона, защото неможе да седне в стол, тъй като се е уял. БЕЗ ЦЕНЗУРА И РЪКОВОДЕНЕ НА ПРЕДАВАНИЯТА. ПРИ ТАЗИ СИТУАЦИЯ СЕМ Е ИЗЛИШЕН, САМО ГРАБЕНЕ НА ПАРИ.
  • 3 Али Бабата

    4 0 Отговор
    Така е в демокрациите от американски тип. Всички които не са съгласни доброволно да следват ръководните указания идващи зад океана , ги чака секира!
    ...от цялата история разбрах, че в България отново има "ограничаване на свободата на словото и налагане на цензура, като се отнема възможността на слушателите да изказват свое мнение.
    А пробвайте да говорите против САЩ в "Референдум" на Чешмеджиева!? Да видим колко секунди ще ви остави, преди да е сменила темата,или да ви е спряла директно. Впрочем и нейното предаване се издържа с пари на данъкоплатеца.
    Само дето официалната позиция на "държавата" България е онази на държавата отвъд Атлантика.
    Бог да прости свободата на словото!

  • 4 onq s konq

    0 3 Отговор
    Крайно време е след като в парламента има смазващо мнозинство на про-европейски настроени партии изповядващи демократичните ценности,да бъдат елиминирани подобни предавания с про-съветски привкус.А логиката е желязна-СЛЕД КАТО ЗАД УПРАВЛЯВАЩИТЕ ПАРТИИ В ПАРЛАМЕНТА СТОЯТ РЕАЛНА МАСА ИЗБИРАТЕЛИ ПЛАЩАЩИ ОСНОВНАТА ЧАСТ ОТ ДАНЪЦИТЕ В ХАЗНАТА,РЕДНО Е И ДА БЪДАТ ОРЯЗАНИ ПОДОБНИ ПРЕДАВАНИЯ,ЗАМЪРСЯВАЩИ РОДНИЯ ЕФИР и ФИНАНСИРАНИ ТОЧНО С ТЕХНИ ПАРИ!!!А на глуповатите русофили ще го преведа на разбираем език-КОЙТО ПЛАЩА,ТОЙ ПОРЪЧВА МУЗИКАТА:)
  • 5 onq s konq

    3 0 Отговор
    Крайно време е след като в парламента има унищожаващо България про-турско мнозинство на изповядващи уахабизма партии,да бъдат елиминирани подобни предавания с про-български привкус.СЛЕД КАТО ЗАД УПРАВЛЯВАЩИТЕ ПАРТИИ В МЕДЖЛИСА СТОЙ ЕРДОГАНА С ГОЛ РЯЗАН БАНАН В РЪКА,РЕДНО Е И ДА БЪДЕН ОБЯВЕН И НАШИЯ ХАЛИФАТ!!!!!!!!!!!Ердоган Акбар!!!Рамадан(Кунев) е негов пророк!!!!!!!

    Коментиран от #6

  • 6 onq s konq

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    Що си хабиш глупостите,след като виждаш че "модератора" ти ги реже като мачете захарна тръстика?И знам че "луд умора нема" и пак питам:)А ти казах-СМИ-РЕ-НИ-Е...ама силен вятър и прост човек как се спират?!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове