21 Декември, 2015 16:34, обновена 21 Декември, 2015 19:36 1 584 8

Атанас Мерджанов: Решението на БНР за свалянето на „Деконструкция“ е абсурдно

  • атанас мерджанов-
  • решението-
  • бнр-
  • свалянето-
  • „деконструкция“-
  • абсурдно

Не ви е срам, дами и господа цензури!

Атанас Мерджанов: Решението на БНР за свалянето на „Деконструкция“ е абсурдно - 1
Снимка: БСП

В БСП сме възмутени от решението на Управителния съвет на БНР да свали от ефира си предаването „Деконструкция“, с водещ Петър Волгин. Взето под груб натиск от страна на председателя на СЕМ и след заплаха от глоба, подобна цензура не прави чест нито на регулатора, нито на общественото радио.

Обвиненията в липса за плурализъм звучат абсурдно за предаване, което в голямата си част предоставя свободна линия за граждани. Коментарите на Волгин, Андролова и Петров са такива, каквито те смятат, че трябва да бъдат и това следва да е достатъчно, за да не им се забранява да упражняват професията си. БСП е най-често критикувана партия, много от водещите на предавания са особено агресивни, когато им гостуват наши представители, но никога – особено, когато сме били на власт! – не сме си позволявали да нарушим принципа на свободата на словото. Напротив, по време на обсъжданията на годишния доклад на СЕМ в парламента, ние бяхме сред малкото, които критикуваха дейността на този орган и подчертаха неговата непотребност, поради начина, по който функционира.

А ако някой счита, че е забранено да се говори открито срещу неолиберализма, американската политика или някое друго явление, нека изготви публичен списък с темите, които са затворени за критика! В медийното пространство, заето от БИГ и ВИП Брадър, няма място за „Деконструкция“, така ли? Не ви е срам, дами и господа цензури! Обръщаме се към другите  партии и медии с апел за солидарност в защита на свободното слово!

Управителният съвет на Българското национално радио е свалил предаването "Деконструкция". Новината съобщи самият Петър Волгин, автор на предаването. "Не се сърдя на хората там. Те си пазят постовете", написа самият журналист в страницата си във Фейсбук, "Изобщо екипът на "Деконструкция" е убеден, че битката едва сега започва и че "победа будет за нами".

Както е известно, Съветът за електронни медии (СЕМ) глоби Българското национално радио (БНР) заради предаването "Деконструкция" на Петър Волгин. Глобата е заради издание на предаването, в което според СЕМ има "тежки погазвания на закона".

Ето и официалното становище на БНР:

Ръководството на Българското национално радио продължава да отстоява линията си за строго спазване на Закона за радиото и телевизията (ЗРТ). Доказателство за това е бързата и адекватна реакция в отговор на акт от Съвета за електронни медии за установяване на административно нарушение от Петър Петров (Волгин). Управителният съвет на БНР реши да бъде преустановено излъчването на предаването „Деконструкция“.

Мотивите за решението са, че водещият допуска в предаването едностранчиво представяне на фактите, има липса на обективност и многообразие на гледните точки, като при коментари изгражда позиции без да допуска опоненти по темата. Това е ограничаване на свободата на словото и налагане на цензура като се отнема възможността на слушателите да изказват свое мнение. Отчита се липса на плурализъм на гледните точки при отразяване на различни убеждения и идеи. Г-н Волгин продължава системно да толерира и да насърчава подобно поведение, нарушаващо разпоредбите на ЗРТ, както и редакторите, и сътрудниците на предаването „Деконструкция“.

Многократните усилия на ръководството на радиото и на СЕМ да приближат „Деконструкция“ до нормите на истинската журналистика и изискванията на ЗРТ, за съжаление, не доведоха до успех.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хигиенист

    0 0 Отговор
    Най после!
    Агресивно, арогантно предаване, което насажда страх, несигурност в бъдещето, което води до разделение на нацията, което не предлага никаква алтернатива, където има само една гледна точка, където по телефона и скайп се обаждат винаги едни и същи хора, където, ако все-пак се обади някой със смислен въпрос или критика бива веднага срязван като кисела краставица от водещия и линията му се затваря НЯМА МЯСТО В ЕФИРА НА БНР!
    Да не говорим за качествата на журналистите в предаването. Ето само две заглавия на статии от "Калинка" Андролова - „Циганите и доктор Менгеле“ - статия с отвратително расистко съдържание и "Ма нидьей в дупито!", която изобщо не се нуждае от коментар!
  • 2 144

    2 0 Отговор
    Леле мале ,цар бойко май наистина е достигнал дъното щом е поискал главата на волгин, в тая държава или цункаш дупето на царя или си вадиш хляба с честен труд.Царедворците са дали лош съвет на господаря си, с това само правят излишна реклама на волгин сега ша почне един рев ша почнат да го канят по студията и ше го изкарат репресиран от власта.Качествата на волгин като журналист няма да коментирам но е факт че предаването беше едно от малкото ако не и единственото което критикуваше власта всички други лижат яко.Колкото до първия коментар на мене лично ми прилича на трол,все пак ОПГ-то на бойко винаги действа организирано и подготвено и е логично след удара да следят реакциите и коментарите в нета за да тушират евентуални реакции,твърде запознат ми се струва господин хигиениста за човек който не харесва деконструкция явно я слуша редовно.
  • 3 Хигиенист

    0 3 Отговор
    Модел за водещите за в бъдеще могат да бъдат предавания като "История BG" и "Референдум" на БНТ. Тези предавания имат всичко онова, което в "Деконструкция" липсва.
  • 4 onq s konq

    0 3 Отговор
    Слушал съм го 1-2 пъти тоя Волгин "случайно" и "по някакъв екзотичен канал" и не мога да отрека че привлече вниманието ми.Бях наистина удивен от наглото преиначаване на факти и събития от настоящия политически живот в България от подобни добре платени червени глашатаи!Всъщност си е същия двуличник като Мишо Шамара-лице на БСП-митингите и яростно плюещ западните ценности и превъэнасяйки Русия,впоследствие стегнал куфарите за "лошите" САЩ със семейството си.Та въпросът не е че са го изритали от БНР,а ЗАЩО ЧАК СЕГА?!!
  • 5 Toko

    2 0 Отговор
    Интересното е,че ако Волгин беше про американски настроен,никой нямаше да го закача
  • 6 Zora Popova

    2 0 Отговор
    Какъвъв плурализъм???,Предването на Калин Манолов, което сложиха за контрапункт да не е плуралистично? Само неолиберални нагли глупости, еничарско поведение, не ве е срам, вас , западниците, реставраторите на най-перверзното - капитализма! ако ги питаш, о, капитализма отразява едва ли не природните закони - отразява човешката перверзиая, достигнала до уникум.
  • 7 Али Бабата

    2 0 Отговор
    ЦЕНЗУРА! На неудобните устата се затваря. След 25 години преход към демокрация се върнахме в тоталитаризма. Всяко мнение, различно от мнението на едни НПО, в България се обявява за хибридна война.
    Никой няма право да говори против американушките!Не е демократично!
    Българското национално радио не е нито национално, нито българско.
    Срам голям ! Задминахме и С. Корея по “демокрация” !
    25 години преход и какво?Пак обратно в изходна позиция. Критикуващите властта да бъдат свалени от ефир. Особено лицемерно е, че го правят в името на свободата на словото.
    Със същият мотив СЕМ може да затвори БиТиВи, НОВА, Канал 1, ТВ Европа, ТВ+ и още един куп казионни телевизии, които представят едностранчиво всяка една световна и вътрешна новина. Сиреч, винаги в услуга на НОВИЯ СВЕТОВЕН РЕД и евроатлантическите"ценности".
    Жалко,след 25г. пак сме в същите л..на, само много по-бедни, намаляли с 2 милиона, без суверенитет, НО щастливи в евроГейзия с еднополовите бракове. Щастие за президенти-прецеденти, боко-тиквони, ради -плитки и дълбоки, партийни к..ви (шефове на парламента)...
    Тъжна,много тъжна работа!

  • 8 zevs

    2 0 Отговор
    ГЛУПОСТА ВЪРВИ ПО ХОРАТА,НЕ ПО ЖИВОТНИТЕ!
    КРЕТЕНИЯТА В БГ НЯМА КРАЙ.
    дО КОГА ЩЕ ИМА гоговци и сие,КОИТО ЩЕ РЕШАВАТ КОЕ Е ПРАВИЛНО И КОЕ НЕ.
    ТЕРМИНАЛ-2
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове