8 Януари, 2016 11:57 2 511 2

Майка наби учителка в клас

  • майка-
  • наби-
  • учителка-
  • клас

Възпитателката е получила удари по лицето и тялото

Преписка за причинена телесна повреда е заведена срещу жена от Севлиево, нанесла побой, съобщиха от ОДМВР-Габрово.

На 6 януари 2016 г., около 10.30 ч., в РУ-Севлиево е получен сигнал за скандал в сградата на местно средно общообразователно училище. На място незабавно е изпратен полицейски екип.

Установено е, че конфликтът е възникнал между 26-годишна жена - майка на дете, което учи в училището и учителка на детето. Според събраните до момента данни, майката влязла в класната стая и предизвикала скандал с преподавателката, като й нанесла удари с ръка по лицето и тялото.

Работата по цялостното изясняване и документиране на случая продължава, заведена е преписка. След окомплектоване, материалите ще бъдат изпратени на РП-Севлиево.

Битата учителка се казва Емилия Калоянова, преподавател по английски език в началната степен на СОУ „Васил Левски“, съобщи sevlievo-online.com.  Нападението е станало в час, пред очите на второкласниците от класа на момиченцето, чиято майка се нахвърлила върху преподавателката. За инцидента са уведомени Инспектората по образование в Габрово, Община Севлиево, тъй като училището е общинско, и местният отдел за закрила на детето, съобщава още електронното издание.

Учителката е разказала, че агресията на майката била предшествана от обаждане на детето й по телефона, за да й каже, че играло навън и си намокрило краката. Имало обаче резервни сухи чорапи в гардеробчето, преобуло се и сменило мокрите обувки с гуменки. Но майката настоявала дъщеря й да се прибере вкъщи и преобуе. И поръчала на детето да поиска да го освободят от часове. Детето попитало г-жа Калоянова и обяснило защо иска да си тръгне. Учителката проверила краката му, убедила се, че са сухи и му казала да седне до радиатора, за да се стопли, но да остане в час, защото и преди имало отсъствия и трябвало да навакса с материала. Часът започнал, но работата била смутена от телефонен звън. Звъняла майката. Калоянова посъветвала ученичката да спре звука на телефона. Но звъненето не спряло. Затова учителката го взела, отговорила на обаждането и предупредила майката, че пречи на работата й. И я помолила да спре да звъни. След това опитала да изключи апарата. Не успяла и занесла телефона на заместник-директора. Такива били разпоредбите на Правилника за вътрешния ред в СОУ „Васил Левски“. Според същия правилник телефонът се предава на директора, който го съхранява в сейф до края на учебния ден. Госпожа Калоянова се върнала в клас и продължила работата с децата. Докато не се чули викове по коридора, а в стаята влетяла жена, която отишла при детето си и започнала да го дърпа да излиза навън. Учителката се намесила и агресията на майката се насочила към нея. Започнала да я блъска, да скубе косите й, надрала лицето й с нокти. През това време Калоянова, която ползвала контактни лещи, усетила, че едната й леща е паднала. И започнала да се оглежда по пода, за да не стъпи върху нея. Някак двете жени се сблъскали и ръката на преподавателката била пресрещната от разгневената майка. През това време децата започнали да пищят. „Чувах само как викат: „госпожата“, „госпожата“, разказа пред медията Емилия Калоянова. Виковете им чули чистачките, притичали и колежки от съседни стаи. Калоянова се съвзела и позвънила на 112. На място пристигнал полицейски екип, който въдворил ред. По-късно от майката са снети обяснения и по случая е заведена преписка.

Майката отказала да коментира станалото.

Пострадалата учителка разпространи и отворено писмо. Ето пълният му текст:

„Уважаеми познати и непознати родители и колеги,

нямам личен профил в социалните мрежи, затова използвам публичното пространство на sevlievo-online.com, за да благодаря на всички, които ме подкрепят в този труден за мен момент. Осмелих се да оповестя случая публично, защото това не е прецедент. През последните месеци сме свидетели на подобни инциденти с колеги и в други градове. Жалко, че колегите не са намерили духовни сили, за да ги направят обществено достояние. 

Опасявам се, че нация, която посяга на учителите и лекарите от Спешна помощ по време на професионалните им дейности, е обречена. Особено ако 8-годишното бъдеще на тази нация става свидетел на подобни потресаващи сцени.

Обръщам се специално към родителите на децата от 2 „а“ клас на СОУ "Васил Левски", защото като педагог аз загърбвам личните си болки и съм притеснена за преживения от децата шок. Убедена съм, че психологът на училището си е свършила блестящо задълженията и е намерила най-точните думи, с които да успокои децата. Но и вие, скъпи родители, потърсете най-адекватният начин да обясните на своите рожби, че онова което виждат в обкръжаващото ги общество невинаги е пример за поведение, защото те все по-често ще се срещат с подобна агресия и би трябвало да са подготвени за нея.

Благодаря за пожеланията за бързо оздравяване, макар че едва ли ще бъда скоро на професионалният си пост, защото по-сериозен от контузената ми и обездвижена ръка е проблемът с увредено зрение по време на инцидента. Предстои ми сериозно лечение и вероятно операция на окото, поради което ви моля да не се впечатлявате, ако ме срещате по улиците, а аз не ви забележа. Лекарите са категорични, че травмата на окото ми не позволява да се коригира зрението. Поне към момента.

С уважение към всички Вас и Вашите-наши деца:

Емилия Калоянова”

„Случаят е изключително неприятен. От днес в училището има нов пропускателен режим за крилото, където учат децата от началната степен“, каза директорът на СОУ „Васил Левски“ Тома Томев. Вратата към кабинетите на най-малките вече ще бъде със секретна брава и ще се отключва само отвътре. „Досега съм бил по-либерален с най-малките ни ученици, тъй като те обикновено все забравят нещо и се налага родителите да им носят ту дрехи, учебници или вода. Случилото се обаче ме кара са сложа край на всякакви компромиси“, категоричен бе Томев. „Недопустимо е да се случва подобно нещо в училище“, заяви и началникът на Регионалния инспекторат по образование в Габрово Георги Маринов.

Емилия Калоянова е категорична, че ще защити правата си по законовия ред. Учителката е в 10-дневен болничен за домашно лечение с обездвижена ръка и наранявания в областта на лицето.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 0 Отговор
    Отвратителна случка, която се повтаря в много училища. Родителите не притежават разум, а действат животински, в къщи се държат грубо с децата си, но ако някой им направи забележка за лошото поведение на децата, веднага проявяват агресия, било то вербална или физическа. Техните деца не заслужават да учат в училища, трябва веднага да ги освобохдават.
    Въпросната майка трябва да понесе високи парични санкции, условна присъда и закрила на детето да преценят случая.
    Наглостта няма вече граници, няма уважение към никоя от важните професии за нацията: учители, лекари и полицаи.
  • 2 ГОСТ

    0 0 Отговор
    Това явно са поредните РОМСКИ родители.....Какви ромски???? Това са примати , ,първосигнални неандерталци, ПРОСТО ЦИГАНИ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове