Last news in Fakti

19 Януари, 2016 18:23 783 3

Партньорството със САЩ е важно за региона

  • партньорството-
  • сащ-
  • важно-
  • региона-
  • виктория нюланд-
  • борисов-
  • плевнелиев-
  • ненчев
Партньорството със САЩ е важно за региона - 1
Снимка: БТА

„Стратегическото партньорство между България и Съединените американски щати е от изключителна важност не само за страната ни, но и за региона“. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който прие днес на „Дондуков“ 2 помощник държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Виктория Нюланд.

Росен Плевнелиев изрази удовлетворение от стратегическото партньорство между България и САЩ, което беше препотвърдено по време на посещението на държавния секретар Джон Кери у нас миналата година. Отбелязано бе успешното функциониране на работните групи за развитие на стратегическия диалог в областите сигурност и отбрана, енергийна сигурност, върховенство на закона, образование и сътрудничество между народите на България и САЩ. Започна работа и новосъздадената група за борба с тероризма.

Президентът Плевнелиев посочи, че работните групи вече са довели до конкретни резултати, сред които подписването на окончателното инвестиционно решение за изграждане на Междусистемната газова връзка между България и Гърция и осигуряването на циклотрон в изпълнение на проекта за изграждане на „Национален циклотронен център“ към БАН.

Държавният глава отбеляза, че България изпълнява приетия на Срещата на върха на НАТО в Уелс План за готовност за действие и за повишаване на разходите за отбрана. „По моя инициатива се проведе заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, на което беше решено да бъде увеличен бюджетът за отбрана от 1.19 процента от БВП за 2015 г. на 1.35 процента за 2016 г. и постепенно увеличаване до 2 на сто през 2024 г.“, заяви Росен Плевнелиев. Президентът подчерта и значението на създадения в София през септември 2015 г. Щабен елемент за интегриране на силите на НАТО.

„Като активен и надежден партньор в НАТО и ЕС, България е фактор за стабилност и двигател на интеграционните процеси на Балканите“, заяви държавният глава. Президентът и помощник държавният секретар откроиха значението на силните демократични институции и активните граждански общества.

Българската страна високо цени ролята на Инициативата на САЩ за гарантиране на сигурността на съюзниците в Европа, включително и чрез съвместни учения. България и САЩ ще задълбочат и сътрудничеството си и в сферата на киберсигурността, стана ясно по време на разговора.

Росен Плевнелиев и Виктория Нюланд обсъдиха и сътрудничеството между двете страни в областта на енергийната сигурност. Двете страни изразиха надежда изграждането на интерконектора между България и Гърция да започне възможно най-скоро и връзката да бъде въведена в експлоатация.  Държавният глава допълни, че страната ни подкрепя и ускореното изграждане на Южния газов коридор и на газовия коридор Юг – Север, както и изграждането на регионална енергийна борса. Като друг ключов приоритет в двустранните отношения бе изтъкнато развитието на търговско-икономическите връзки и в частност привличането на повече американски инвестиции в България.

Президентът и помощник държавния секретар обсъдиха и напредъка по ключови за страната ни реформи, като акцент беше поставен върху съдебната реформа.

По-рано с Виктория Нюланд се срещна и министъра на отбраната Николай Ненчев

В рамките на срещата бяха обсъдени въпроси от взаимен интерес, свързани със задълбочаване на сътрудничеството както на двустранна основа, така и в рамките на Алианса. Акцент беше поставен върху възможността за модернизация на Въоръжените сили на Република България, в частност на ВВС, и върху тенденциите в развитието на бюджета за отбрана с оглед поетите ангажименти след Срещата на върха на НАТО в Уелс. Обсъдени бяха също бъдещото развитие на Инициативата на САЩ за гарантиране на сигурността на съюзниците от Източна Европа, операция „Атлантическа решителност“ и военноморското сътрудничество в Черно море.

Виктория Нюланд беше в състава на делегацията, водена от държавния секретар на САЩ Джон Кери, която посети България през януари 2015 г. По време на визитата бе изразено желанието на двете страни за задълбочаване на сътрудничеството и стратегическия диалог в няколко области, сред които сигурността и отбраната.

На срещата между министър Николай Ненчев и помощник-държавния секретар на САЩ присъстваха още заместник-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев, началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, временно управляващият посолството на САЩ в България Н. Пр. Мартина Стронг и военният аташе полковник Джеймс Кроухърт. 

Виктория Нюланд се срещна и с премиера Бойко Борисов, за което Факти.бг вече ви информира.    

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ясен Матов

    2 1 Отговор
    Срам!
  • 2 999

    0 2 Отговор
    Кат са толкова загрижени за България защо не възтановят военната ни промишленост дрън дрън.
  • 3 reks1

    2 0 Отговор
    Какво друго може да каже НАЦИОНАЛНИЯТ ПРЕДАТЕЛ!! Продаде България това ПАЛЯЧО!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове