Last news in Fakti

16 Февруари, 2016 12:46, обновена 16 Февруари, 2016 15:03 1 455 1

Георги Кадиев прави партия Нормална държава

  • георги кадиев-
  • партия-
  • нормална държава
Георги Кадиев прави партия Нормална държава - 1
Снимка: БТА

Независимият депутат Георги Кадиев обяви създаването на свой политически проект Партия Нормална държава. Новата формация ще е проевропейска и прогресивна.

Тя си поставя за основна цел възстановяване на ролята на държавата в икономиката, изграждане на средна класа, връщането на българите от чужбина в България, разкри Георги Кадиев.

Той не планира партньорство с АБВ и Движение 21 на Татяна Дончева.

Лютви Местан е подписал присъдата си като политик, след като потърси подслон в посолството на чужда държава, обобщи Георги Кадиев. 

 

Независимият депутат Георги Кадиев обяви създаването на свой политически проект Партия Нормална държава. Новата формация ще е проевропейска и прогресивна.

Тя си поставя за основна цел възстановяване на ролята на държавата в икономиката, изграждане на средна класа, връщането на българите от чужбина в България, разкри Георги Кадиев.

Той не планира партньорство с АБВ и Движение 21 на Татяна Дончева.

Лютви Местан е подписал присъдата си като политик, след като потърси подслон в посолството на чужда държава, обобщи Георги Кадиев. 

„България е всичко друго, но не и нормална държава. За нас разделението в обществото вече не е толкова дясно срещу ляво, колкото честни срещу нечестни. Ние решихме да назовем този политически проект на това, което най-много ни липсва – „Нормална държава“. Поръчахме едно изследване, което показва, че 71.5% от българите не считат страната си за нормална държава. Точно населението в активна възраст между 30 и 60 години е най-недоволно от държавата си. Време е да започнем да връщаме държавата в икономиката, а не да строим нов комунизъм.

На първо място това ще стане с държавни инвестиции, където липсват частни такива. Най-вече в индустрията, промишлено производство и региони, които се обезлюдяват. На второ място са нужни инвестиции на държавата в подпомагане на стартиращи компании чрез специални инвестиционни фондове, така че държавата известно време да бъде съакционер в тях, а след известно време да излезе. Нужно е и въвличане на науката в икономиката. Това е бъдещето. Не става въпрос за раздаване на пари, а даване на възможност всеки сам да изработи това, което заслужава.

Втората ни цел е да изградим средна класа, която тотално липсва в момента. Средната класа е гръбнака на обществото. Тя е тази която не се продава за 50 лева на избори, която не се корумпира лесно и която иска децата й да ходят в добри училища.

На трето място е създаване на програма за връщане на българите, които са в чужбина, в България. Тя включва две съставни части. Едната е държавно финансирана програма за релокиране на български бизнес в чужбина към България чрез директни данъчни облекчения, като крайната цел е създаване на работни места. След това е създаване на специални фондове за връщане на конкретни българи. В това число влизат техните транспортни разходи, тези за квартира за известен престой, подпомагане на връщането им, както и техните разходи за връщане обратно. Не искаме ние да сме поколението, което ще изпрати децата си в чужбина и ще закрие държавата.

Това не става с кръпки. Основният ни слоган е „Всичко отначало”. Нови институции, ново общество, нов начин за развитие на икономиката. След 10 години в политиката успях да се опазя от всякакви корупционни скандали и участие в решения, от които се срамувам. Искам да предам това нещо на този проект. Никаква зависимост от олигархични модели, а напротив – война с тях.

 

Животът ми в политиката се случи по трудния начин, а не по лесния. Винаги съм бил в някакво противоречие с ръководство или управление на Столична община. Искам тази политическа сила да има характер и позиция. Нямам намерение да мародерствам върху, която и да е политическа партия. Не искам да отцепвам каквото и да е. Нямам намерение умишлено да отслабвам други политически партии. Аз обичам хората на БСП. Не обичам ръководството, но това е друг въпрос. Партията, която създаваме ще бъде прогресивна и категорично проевропейска. Радвам се, че голяма част от хората, които се захващат в този проект не са били обвързани с политиката.

Убеден съм, че ще има предсрочни избори преди президентските избори. Решението, дали ще имаме кандидат за президент зависи от резултата ни на предсрочни избори. Обществото иска това“, заяви Кадиев.

На въпрос на Факти.бг, дали партия „Нормална държава“ планира евентуално обединение или партньорство с други отцепили се от БСП фракции като АБВ и Движение 21 Кадиев отговори:

„Не планираме нищо такова за момента. Едва ли ще го планираме и за в бъдеще. В момента искаме да работим с хора, а не с партии. Вероятно ще дойде и момента да работим с партии. Качествени хора има. Те се мотивират много трудно да се занимават с политика и аз изпитвам това всеки ден. Но ние нямаме друг избор“, заяви Кадиев.

„ Надяваме се, че ще сме атрактивни за младите хора. Не искаме в тази партия да има хора, които носят шлейф от някакви минали зависимости. Няма лошо да са били в други партии, но трябва да докажат, че са независими. Опитваме се да привлечем хора от активната възраст между 30 и 50 години, но в никакъв случай не отблъскваме, която и да е друга част от обществото.

Ние не се слагаме в рамките на ляв или десен проект. Нашата политика ще ни сложи в тези рамки. За мен голямото деление в българското общество не е ляво или дясно. Най-вече ни разделя корупцията. Огромната част от обществото е отвратена. Не искам да слагаме всички политици в един кюп. Не искам да ме сравняват с тези, за които знам, че са корумпирани.

Не се сравняваме с нито една друго политическа партия. Очаквах по-добър резултат на местните избори. Известна увереност ми дава, че аз влязох в парламента чрез преференциално гласуване на 6000 души в София. След това на местните избори направих резултат от около 23 000 гласа. Тоест имаме ясно изразен мажоритарен вот на хора, които нещо са видели нещо в мен. Моята задача е да развия това нещо. Искам хората да виждат не само Георги Кадиев, а и групата от хора, които са с него.

В момента започваме да обикаляме страната и да събираме подписи. Едновременно с това паралелно правим и инициативен комитет от 50 души. Целта ни е до май месец да сме подали документите в съда с идеята да сме готови за изборите. Трябва до септември да имаме регистрация. Искаме да сме готови за избори, защото считам, че ще има предсрочни избори.

Предсрочни избори може да има всеки момент. Зависи от търпението на Борисов. Неговото търпение зависи от това, дали хората ще търпят това състояние. Виждате какво става с автомагистрала „Хемус”, с доклада на КТБ и намесата на турското посолство в българските вътрешни работи. Там министерството трябваше да бъде по-категорично и да иска отзоваване на посланика. Не може да се позволява на никой да указва натиск върху български политици, както беше направено. Това са неща, които се трупат едно върху друго.

Категорично ще се явим състоятелно на евентуални предсрочни избори. Искаме да преценим къде сме, какво доверие имаме и на къде сме се устремили. С новата партия на Лютви Местан няма да имаме никакво отношение. Местан подписа присъдата си на български политик, когато се скри в чуждо посолство. Аз не разбирам това и не бих си го позволил. По този начин унижаваш своята държава. Аз много харесвам и уважавам турското население в България.

Ще стигнем и до цялостно преразглеждане на съдебната система. В момента вниманието ни е насочено върху икономиката. Това е най-важното. Нужна е нова Конституция , особено в частта с промяна в прокуратурата. Няма как това да стане без промяна в конституцията. Нашата първа задача обаче е икономиката“, заключи Кадиев.

https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    1 0 Отговор
    Туркофил като Кадиев (че и името му турско) ми е много смешен, когато почне да се прави на патриот, разчитайки на късата памет на електората. Не сме забравили, как в дует с Местан, пледираше предизборна агитация да може да се прави на турски. Чак самите му съпартийци от БСП го наритаха заради което.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове