Last news in Fakti

4 Април, 2016 06:30 2 056 2

Мигранти плащат по 10 000 лв. за брак с българка

  • печата

Преглед на печата

"Монитор"
Мигранти плащат по 10 000 лв. за брак с българка

Мигранти броят по 10 хил. лв., за да станат български граждани. Според изданието чужденците търсят посредници най-вече в района на столичния булевард „Мария Луиза“, където има най-голяма концентрация на вече получили разрешение за пребиваване у нас. Това са предимно чужденци, които повече от 10 години живеят в България.
Вестникът припомня изискванията за придобиване на гражданство - чужденецът да получи разрешение за постоянно пребиваване на територията на страната от МВР, 3 години по-късно той може да подаде молба за натурализация в Министерството на правосъдието и да придобие българско гражданство, което му отваря вратите на ЕС. По-лесно става, ако сключи брак с българка.

"Труд"
Нова система изчислява цената на билетите според разстоянието

Нова система за таксуване на пътниците в градския транспорт в София планира да въведе Столичната община до 1 година. Идеята е цената на билетите да се определя според пропътуваното разстояние или според времето, прекарано в транспортното средство. Сега столичани плащат един лев за пътуване независимо дали се качват в автобуса за 1 или за 10 спирки.
„Новата тикет система ще позволи да има много по вид превозни документи, гъвкаво тарифиране. Тогава може да говорим за възможност цената да се изчислява по критерий време или изминато разстояние - за една спирка се плаща една цена, за 10 спирки друга“, обясни общинският съветник от ресорната комисия Зафир Зарков. Предстои да се изясни как точно ще се изгради новата тарифна политика.

"Стандарт"
"София БТ" мести две линии в Благоевград

Две от осемте производствени линии на цигарената фабрика в София са демонтирани и преместени в "Благоевград БТ". Това става ясно от съобщение на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. Оттам посочват, че експерти от АПСК са извършили извънредна проверка на място в дъщерното дружество "София - БТ" във връзка със спазването на следприватизационните задължения по договора за продажбата на 79,83% от капитала на "Булгартабак холдинг" АД. На комисията са били предоставени заповед от 23 март 2016 г. от ръководството на фирмата за спиране на дейността, считано от 1 април 2016 г., както и нареждане, с което се продължава обявеният престой на машините и съоръженията в предприятието от 1 април 2016 г. до 31 май 2016 г.

"Капитал Daily"
Забраната за къмпингуване може да падне, ама друг път

Депутатите в регионалната комисия приеха на първо четене предложението на ГЕРБ за отмяна на забраната за свободно къмпингуване, но само при условие (записано като преходна разпоредба в същото предложение), че има одобрени правила за този вид туризъм, уредени в Закона за туризма. Забраната беше внесена набързо между първо и второ четене и гласувана като поправка в Закона за устройството на черноморското крайбрежие само преди месец.
Така на практика народните представители прехвърлиха отговорността на Министерството на туризма, което да уреди регулацията с поправки в друг закон – за туризма. Ведомството пък преди седмица удължи с три месеца общественото обсъждане на проекта за закон на туризма и все още са на етап събиране на становища от всички засегнати страни как най-добре да се урегулира свободното къмпингуване.
Не е ясно кога във времето законопроектът им ще бъде внесен в Министерския съвет и след това за гласуване в Народното събрание. Това означава, че съществува реалната хипотеза през наближаващия летен сезон да действа влязлата в сила забрана за разпъване на палатки, кемпери и каравани извън официалните къмпинги, както и предвидените високи глоби за свободно къмпингуващите - от 1000 до 10 хил. лв.

"24 часа"
От 2018 г. ще издават електронни лични карти и международни паспорти

Електронни лични карти и паспорти ще се издават от МВР от 1 януари 2018 г. Това предвиждат промени в Закона за българските документи за самоличност, които предлага вицепремиерът Румяна Бъчварова.
Досега се предвиждаше електронните лични карти да се издават от 1 януари 2017 г., но отлагането се налага заради отхвърлените от парламента текстове в Закона за електронната идентичност, които въвеждаха промяната. Те бяха отменени по искане на шефа на вътрешната комисия Цветан Цветанов с настояване да се обмислят по-добре. Той дори заподозря защитниците на електронните лични карти в лобизъм за фирми - вносители на чипове.

"Телеграф"
Осъдиха община за дупки по улиците

1085 лв. обезщетение трябва да плати община Добрич на гражданка заради това, че автомобилът й бил изпочупен в дупки по улица. Това е решил Добричкият районен съд.
Според протокола от произшествието от 2 май 2015 г. около 20,30 ч в Добрич братът на гражданката, който шофирал личния й автомобил, изведнъж пропада в двете дупки по улицата, пука гуми и уврежда колата. Той не е можел да види и да избегне дупките.  Тогава валяло дъжд и те станали невидими. Колата пък се е движела с не повече от 30 км/ч.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Патриот

    0 0 Отговор
    Петев ще има да си избира за националният отбор по футбол...
  • 2 гост

    0 0 Отговор
    Ейтоя простак Тиквата жив трябва да го одерат че напълни България с измет .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове