Last news in Fakti

27 Април, 2016 18:19 1 912 0

Всички политици с резерви към мажоритарния вот, но допуснаха референдума

  • всички-
  • политици-
  • мажоритарния вот-
  • референдума-
  • управляващите

Комисията на Цветанов обаче допусна въпросите за референдума на Слави

Всички политици с резерви към мажоритарния вот, но допуснаха референдума - 1

Вътрешната комисия в Народното събрание подкрепи референдума на "Шоуто на Слави" на заседанието си в сряда. С 9 гласа "за" ГЕРБ, РБ, АБВ и БДЦ подкрепиха инициативата, а единствено от БСП гласуваха "въздържал се".  Председателстваната от Цветан Цветанов вътрешна комисия одобри без корекции въпросите за допитването. Всички представители обаче изразиха резерви към мажоритарния вот, явно това е най-смущаващият за тях въпрос в референдума. По някои от въпросите бе изразено и мнение, че са противоконституционни.

Въпросите в референдума бяха представени от сценариста Тошко Йорданов от Инициативния комитет. Той защити идеята за мажоритарния избор на депутатите с това, че така ще се избегне "пълнежът в листите" и ще се върне доверието в Народното събрание. Според него намаляването броя на депутатите ще повиши ефективността на парламента, "цедката" за избора на депутати ще е по-голяма и отговорността няма да е размита измежду 240 души, както е сега. Тодоров защити задължителното гласуване, което залегна в последните промени на Изборния кодекс. По този начин ще се противодейства на контролирания и купен вот, заяви Тодоров. По думите му  електронното гласуване ще облекчи изборния процес и "висенето по опашки". Относно държавната субсидия от 11 лв. за реален глас е изключително висока, дори в сравнение с европейските държави. Йорданов припомни, че е имало години, в които субсидията е била 1 лв. Чрез прекият избор от гражданите на директорите на МВР и на Районните управления ще се избегне политическата зависимост на сегашните началници, които сега "не носят отговорност за жителите" и са изцяло зависими от "този, който ги е назначил", поясни Тошко Йорданов. По думите му често може да се види полицейски началник "през деня с униформа, а вечерта с костюм и джип сред мутри". 

Резерви по това предложение изказа зам. вътрешният министър Красимир Ципов. Той изчете становище на МВР, според което прекият избор на полицейски началници ще наруши изцяло философията на Закона за МВР. Ципов обясни, че в Закона за МВР е указано как се назначават - чрез конкурс. Ако бъде избран от хората един началник, той няма да е в служебно отношение към МВР и дейността му ще е в противоречие с държавната служба, коментира Ципов. Освен това той няма да може да бъде длъжностно лице, т.е. разпоредител с бюджет, който се предлага от Министерския съвет и се гласува от Народното събрание. Според Ципов мажоритарен избор на началниците в МВР би означавало промяна на философията на Закона за МВР и на конституцията.

Пламен Петров от ГЕРБ попита дали въпросът за полицейските началници касае директорите на областните дирекции на пожарната и началниците на граничните полицейски управления. 

Преди да отговори Тошко Йорданов беше прекъснат от председателя на вътрешната комисия Цветан Цветанов, който каза, че "за разлика от шоуто, тук има ред", след което му даде думата. Йорданов побърза да отговори, че в шоуто също има ред и поясни, че последният въпрос в референдума касае единствено началниците на ОДМВР и на Районните управления.  

Атанас Атанасов от ДСБ пък смята, че някои от въпросите предполагат свикване на ВНС. Според конституцията общественият ред се осъществява от Министерския съвет. Тези функции са предоставени на МВР, то от своя страна контролира началниците на областните си дирекции. Такава е субординацията, обясни Атанасов, и няма как те да бъдат избирани от хората. Той сподели и свой страх: "При пряк избор хора с пари ще си купуват началници." И допълни:  Не че сега не е така", каза той и поясни, че подобна порочна практика би се превърнала в принцип. Атанасов изрази същото становище като това на МВР по отношение на отговорността за вътрешния ред. Според него свикване на ВНС ще трябва да има и при промяна броя на депутатите, нещо. С това не се съгласи Тошко Йорданов. Атанасов коментира и идеята за мажоритарен вот. "Мисля, че много се превъзнасяме по мажоритарния избор на народните представители. Ние нямаме тази култура, която имат в Англия например, и тук това може да се изроди", коментира депутатът от ДСБ. 

Атанас Мерджанов от БСП заяви, че подкрепя провеждането на референдум. Той обаче изрази резерви по идеята за мажоритарния вот и субсидиите на партиите. По думите му мажоритарният вот е въведен в края на мандата на 41-то Народно събрание през 2009 година. Получило се обаче така, че идеята била твърде "романтична" и проработила в полза на "този, който трябваше да изхвърли боклука". Според Мерджанов с мажоритарния вот се борави твърде спекулативно. Възраженията му по отношение на субсидията за партиите бяха свързани изцяло с произхода на парите на партиите и прозрачността при финансирането им. 

Цветан Цветанов каза, че ще се радва, ако от Шоуто на Слави го поканят, за да изрази становище по поставените въпроси. Въпреки това той заяви, че депутатите от ГЕРБ подкрепят инициативата. Той смята, че въпросът със субсидията на партиите не трябва да се дискутира, защото в момента е ясно как се финансират партиите. Цветанов даде пример с кампанията на Николай Бареков и неяснотата от това, откъде идва финансирането ѝ.

Тошко Йорданов контрира, че за всички е било ясно, че финансирането идва от банкера Цветан Василев, а Атанас Мерджанов допълни: "И не само". "Явно знаете повече от мен", отговори Йорданов, а Цветанов поясни, че това е така, защото "тогава те управляваха".

 











 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове