Last news in Fakti

29 Май, 2016 12:00, обновена 29 Май, 2016 12:25 1 401 3

Борисов: Направихме най-бързата реадмисия в Европа

  • борисов-
  • среща-
  • реадмисия-
  • съвещание

По-голямата група от задържаните вчера мигранти вече са върнати в Гърция

Борисов: Направихме най-бързата реадмисия в Европа - 1

По-голямата група от задържаните вчера мигранти вече са върнати в Гърция, като това е най-бързата реадмисия, правена досега в Европа. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след съвещание в областната управа на Благоевград.

Премиерът посочи, че пробив на българо-гръцката границата не е имало. Първата група мигранти е заловена веднага при влизането им в България. А втората – в товарния влак, са били засечени от уред и веднага са свалени на гарата.

Министър-председателят увери, че полицията и армията са много внимателни, тъй като в групите има деца, за които е осигурено всичко необходимо.

„Освен изключително добрата стиковка на армия и полиция, специално искам да благодаря и на момчетата, които водят досъдебните производства, и на хората, които са на терен на граничните пунктове”, посочи премиерът Борисов. Той обясни, че мигрантите са били излъгани, че отиват в Македония и не са знаели, че влизат в страната ни. Дали са по 200 евро на трафиканти и по този повод предстои работа на службите на България и Гърция за изясняване на случая.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова даде висока оценка на работата на институциите.

„За по-малко от 24 часа реализирахме това, което е записано в плана и което беше тренирано в предишни периоди. Всеки си знаеше отговорностите. Действаха автоматично, изключително бързо”, посочи Бъчварова. Тя допълни, че е провела разговор с гръцкия си колега Николаос Тоскас, който я е уверил, че Атина бързо ще съдейства за реадмисията на мигрантите. „Това е една от най-бързите реадмисии, която можем да си представим, и силен знак към трафикантите, които организират тези хора и ги подвеждат”, каза още вицепремиерът.

В съвещанието участваха директорът на Главна дирекция „Гранична полиция” главен комисар Антонио Ангелов, подполковник Иван Иванов, командир на военно формирование 26 400 в Благоевград, областният управител  и кметове от региона.

Засиленият миграционен натиск към България вече е факт, но искам да успокоя хората, че държавата си върши работата, подчерта още Бойко Борисов. 

На въпрос свързан с появила се в някои медии информация за напрежение между органите на реда и мигранти на гръцка територия, министър-председателят заяви, че той отговаря за българската страна. „Разбирам колко е важно някой да създава суматоха, да създава страхове и затова виждате толкова хора, тук. Към този момент и към Гърция и към Турция не може да имаме претенции, че не действат солидарно с нас, за което им благодаря“, каза още Бойко Борисов. Той заяви, че засилената охрата по границата ще остане до тогава, докогато има индикации, че тя е необходима. 

„Процедурата е такава, че когато натискът е малък, прибираме военните в казармите, а когато се появи по-сериозен натиск, ги изкарваме. Затова когато правихме учението на границата, някои ни обвиниха, че едва ли не сме си правили ПР, но ето тук са хората професионалисти и нека ви кажат дали това учение имаше значение. Вчера, когато ситуацията възникна, всеки от военните знаеше къде да отиде. Сега следобед може да видите покрай реката къде са дислоцирани хората и патрулират с механизирана техника, до тях граничарите. Имаме готовност да осигурим още хора и техника, тъй като навсякъде сме дислоцирали патрули“, коментира премиерът. 

Бойко Борисов изрази надежда, че заедно с гръцките власти ще успят да заловят и трафиканта, който е докарал групите в България, защото той буквално ги е излъгал, взел им е 10 хиляди и ги е оставил да страдат. Що се отнася до това колко хора точно охраняват българо-гръцката граница, министър-председателят обясни, че има данни, които не трябва и не може да бъдат публично оповестявани. По отношение на техниката, с която разполага Българската армия, премиерът Борисов каза, че това което и армията, и полицията са поискали в рамките на стотици милиони, им е било дадено.

 „Предвидени са и за огради и мога да Ви кажа, че може да пуснем над 130 км съоръжение, готово с чекалирани пътища до него, около него и трябва да ви кажа, че съвсем други са условията от преди една година, които бяха. Така, че безспорно е, че техниката ни се амортизира, но ние ги снабдяваме с това което е необходимо, не може всеки ден да купуваме нови джипки“, допълни Борисов. На въпрос стои ли все още на дневен ред въпросът с изграждането на ограда по границата ни с Гърция министър-председателят отговори: „Засега не е необходимо, защото гърците действат добре. Относно оградата или ново съоръжание, то мога да кажа, че това означава по 30-40 милиона лева да отпуснем за тази огради, вместо да отидат за друго нещо“. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ЧАД

    1 0 Отговор
    Какво ме грее мен и българския народ вашата реадмисия. Вместо да отработвате,, иди ми доди ми,, както е казал Ганьо оправете накрая тази ограда и решавате въпроса.Толкова ли сте тъпи,та не можете да го проумеете.Вместо да се хвалите само,вземете и покажете,че България не е разграден двор.
  • 3 Сори

    0 0 Отговор
    Похвали се Тикво Когато правиш Бърза икононика която да ни ни измъкне от тинята в която ти ни вкара...и този уред за засичане се казва ТЕРМОКАМЕРА..само че на теб ти е много трудно да запомниш.....Бързата Реадмисия остави на Бъчварова ...и се заеми с Икономика ..защото тя храни народа и армията ...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове