Last news in Fakti

12 Октомври, 2011 01:18 1 790 0

Остри реплики на първия тв дебат Плевнелиев - Калфин

  • избори 2011-
  • плевнелиев-
  • калфин-
  • герб-
  • бсп-
  • тв7
Остри реплики на първия тв дебат Плевнелиев - Калфин - 1
Снимка: БГНЕС

Плевнелиев към Калфин: Какво направихте Вие, за да предотвратите казуса Катуница? Клафин излезе с репликата, че след Катуница и циганите ще гласуват за него

На 11 октомври в ефира на TV7 се проведе политическия дебат между кандидатите за президент на ГЕРБ и БСП – Росен Плевнелиев и Ивайло Калфин. Телевизионният сблъсък се случи в присъствието на симпатизанти на кандидатите, известни личности от българския обществен живот и журналисти. Старт на политическия спор даде най-добрият футболен съдия у нас Антон Генов.

Първият въпрос, който постави водещият Николай Бареков пред кандидатите за "Дондуков" 2, беше: президентът – обединител или баща на нацията.

Право да говори пръв спечели бившият строителен министър Росен Плевнелиев. Той категорично застана зад позицията, че президентът трябва да бъде обединител  - "лидер и визионер". "Президентът задава дългосрочно посоката", смята Плевнелиев. Той е този, който носи отговорност за репутацията на България.

Ивайло Калфин започна с атака към премиера Борисов. "Днес в България има един мераклия, който иска да е "бащицата". Според червения кандидат функцията на президента не трябва да е просто декоративна и  трябва да е да се противопостави на този стил. "Президентът трябва да защити свободата и достойнството на българските граждани", категоричен е Калфин. Кандидатът на социалистите многократно намекна, че ако Плевнелиев стане прездиент, той ще изпълнява поръчения на министър-председателя, който ще е фактическата фигура зад институцията.
Плевнелиев нападна соя опонент с въпроса, дали след като БСП обяви, че ще приеме гласовете на Доган, кандидатът на червените подкрепя и виждането на лидера на ДПС, че са нужни предсрочни избори.

"Означава ли това, че ако Вие станете президент на България, вече програмирате първата криза?"

"Готов съм да приема всички гласове", беше отговорът на Калфин. "След Катуница и циганите ще гласуват за мен", прогнозира още червеният кандидат. Според него всички, които са огорчени от управлението на ГЕРБ ще гласуват за БСП. "Ако това носи национална криза, то това е така, но ми се струва, че точно това носи стабилността", репликира Калфин.

Кандидатът на социалистите връчи на водещия Николай Бареков червена папка със своите данъчни декларация, като заяви, че един бъдещ президент трябва да е готов да направи това. Плевнелиев от своя страна каза, че неговите доходи са публични в две страни – България и Германия и припомни на Клафин, че изборите у нас никога не са печелени с папки, а с ясни ангажименти и послания към хората.

"Г-н Калфин, вярвате ли, че когато един бивш министър-председател разхожда едни буркани с пепел по телевизионните студиа, той уважава интитуцията на държавата", попита опонента си Плевнелиев.

За случая в Катуница и възникналото напрежение, след убийството на 19-годишния Ангел, канидат-президентът на ГЕРБ видя един начин за справяне със ситуацията. Според него президентът трябва да демонстрира уважение към институциите като ги остави да си свършат работата.

Според Калфин обаче в Катуница е имало "безумно мълчание" на институциите в продължение на 2 дни. Кандидатът на БСП беше категоричен, че премиерът не е видял пластовете на етническо напрежение и загубата на доверие към институциите и е направил политически чадър върху човек, който според Калфин, събира ромски гласове за управляващата партия.

"Работата на президента не е да стои и да гледа от вкъщи, а да се погрижи институциите да работят", обобщи червеният кандидат.

Отговорът на Плевнелиев всъщност беше въпрос - "Вие сте политик в последните 20 години. Какво направихте Вие, за да предотвратите казуса Катуница?".



Плевнелиев: Журналисти се подслушваха и по времето на Тройната коалиция

Кандидатите бяха призовани да оценят досегашните президенти на страната.

Калфин за пореден път се възползва от случая да критикува управляващата партия, която според него отричала всичко направено досега. Той е на мнение, че всички бивши президенти са допускали грешки, но също така са дали и своя положителен принос за развитието на страната ни.

Плевнелиев посочи, че президентът Първанов има своите успехи, но има и сериозни грешки. Такава според бившия министър е, че държавният глава мълча за кризата. Тогава правителството на Тройната коалиция не все абсолютно никакви мерки за да я предотврати, а лъжеше българите, че криза няма.

БСП кадрува в съдебната система на България повече от 20 години, резултатите са ясни, посочи Росен Плевнелиев. "Докарали го бяхме до там да имаме репутацията на държава, в която мафията си има държава. Системата на правораздаване не може да бъде извън правомощията и желанието на президента да помага", каза Плевнелиев.

Когато спечелим изборите, към президента ще има Съвет за реформа в съдебната система – каза Плевнелиев.

Кандидатът на ГЕРБ беше категоричен, че се гордее с това, че в последните 20 години не е част от политическото пространство. "За мен това е голям плюс, а не – минус", каза той. На запитване от агитката на Калфин за това как ще гарантирате свободата и достойнството на гражданите при положение, че той самият се е съгласил да бъде подслушван?

Плевнелиев отговори: "Слушах предизборния клип на БСП и много се впечатлих. Там се казва, че се срамуват, че се подслушват журналисти.

Само да напомня, че журналисти се подслушваха при скандала "Галерия", който стана, когато Станишев беше министър-председател, Данаилов беше министър на културата, а г-н Калфин беше вицепремиер по икономическите въпроси. Тогава се подслушваха журналисти.

Г-н Калфин, уважаеми господа от БСП, ако ние искаме да правим наистина честни избори, ако ние искаме да дадем на българите за пръв път правото в тази държава да гласуват "за", а не "против", защото в последните 20 години те винаги са гласували "против", ако искаме да им дадем алтернатива, тогава извън дребнотемието, извън папките, които са подхвърляни и непроверени от компетентните институции, ние трябва да направим така, че хората да чуят нашите решения."

Дали намират за достатъчни правомощията, определени в конституцията за държавния глава - това попита бившият държавен глава на България д-р Желю Желев.

Плевнелиев отговори, че не търси допълнителни правомощия, възможно е да се работи и ще работя в рамките на Конституцията.

Президентът трябва да помогне за премахване на сегашната тенденция към налагане на тоталитаризъм, на диктат на мнението на един единствен човек, зави Калфин.  Той обяви, че ще настоява за промени в Конституцията без да се свиква Велико Народно събрание.
 

Калфин: Нито един премиер не може да си позволи да каже на Европа да направи пенсиите и заплатите като нашите

"Днес дневният ред на България е свързан със социалните въпроси - доходи, здравеопазване, образование, безработицата. Президентът трябва да наложи на институциите да работят върху тези проблеми", посочи Калфин.  "В Конституцията пише, че ние сме социална държава – странно би било, ако държавният глава не е социален, смята кандидатът на БСП.
Според него Първанов е постигнал много в тази насока.

"Президентът не раздава пари, не раздава заплати, но той отговаря за това хората  в тази държава да могат сами да си изкарат парите", каза Плевнелиев и пое ангажимент, ако бъде избран, да направи национален план за развитие 20/20.

Калфин  веднага репликира, като посочи, че планът 20/20 е ангажимент на правителството, а не на президента.

Към момента няма интегриран документ, за който да е постигнат консенсус. Като президент, обединител, Плевнелиев гарантира, че ще направи така, че стратегиите на различните министерства да си говорят.

Ако спечели президентската надпревара, Плевнелиев обеща, че ще бъде създаден съвет за икономическо развитие, за инфраструктура, за духовно и културно развитие. Ще се търсят прагматични решения и конкретни резултати.

Калфин постави като свой приоритет гражданите и драстично намалелите им доходи. "Нито един премиер, в нито една европейска държава, не може да си го позволи – да каже Европа да си направи пенсиите и заплатите като нашите, след един час  той вече няма да е премиер, посочи кандидатът на БСП.

Тези, които работят на АМ "Тракия, г-н Плевнелиев, не си получават заплатите от месеци, отправи реплика към бившия министър на благоустройството Калфин.

За "Тракия" ЕК плаща редовно, категоричен е Плевнелиев.

"Г-н Плевнелиев очевидно не следи неговата наследничка г-жа Лиляна Павлова, между другото - целият състав в уж работещото министерство беше уволнен след вас". Тя сама каза, че за тази година няма пари за  "Тракия", защото не сме си поискали, цитира Павлова Калфин. Той посочи, че добре знае какви пари идват в България от ЕК, защото е член на Бюджетната комисия в ЕП.

"Вие очевидно не разбирате, че думите на политиците нямат никакво значение, имат значение делата на политиците", отвърна Плевнелиев и посочи, че думите на новия министър по благоустройството са извадени от контекста. Фактите сочат, че в министерството заместник-министър е станал министър”, каза Плевнелиев.

По въпроса с референдумите, Калфин е категоричен, че като президент ще настоява да има такъв за шистовия газ. Стана ясно, че ако имаме червен президент,  той ще настоява за промени в закона и затова да има общински и национални референдуми по важни теми за България.

Плвенелиев също е "за" референдумите, те обаче трябва да бъдат подготвени много внимателно. Не по всеки въпрос може да се прави национално допитване, има такива, по които изпълнителната власт трябва да се произнася и да носи отговорност за решенията си.

"Ако бях президент, нямаше да допусна резервът от Здравната каса да бъде взет и вкаран в магистралите на г-н Плевнелиев ", заяви Калфин.

"Магистралите не се строят с пари от бюджета, а с пари от еврофондовете" – каза Плевнелиев.
Според червения кандидат обаче няма пари от еврофондовете тази година за " АМ" Тракия”.

80 % от парите за магистрали идват по линия на ОП "Транспорт", 20 % идват от съфинансиране, обясни Плевнелиев и определи като некомпетентно твърдението на опонента си, че парите на Здравната каса отиват за магистрали.

Според Калфин обаче това е абсолютен факт. "Пътната агенция смени четвърти шеф в последните две години, понеже работи добре", беше репликата на Ивайло Калфин.


Калфин: Тройната коалиция казваше, че няма банкова криза и това беше вярно

Двамата кандидати за "Дондуков" 2 се обединиха около мнението, че валутният борд трябва да остане. "Ние можем да помагаме на хората не като им обещаваме пари, а като подпомогнем икономиката да върви напред", смята Калфин.

Публиката получи своя шанс да зададе въпроси към двамата, сочени за най-популярни кандидати на президентските избори. Симпатизанти на Плевнелиев и Калфин се включваха от различни точки на страната, за да поставят важните за тах теми.

По въпроса за кризата, Росен Плевнелиев заяви, че Америка има проблем. Европа има проблем. За пръв път  България не е в центъра на кризата. Има криза, но търсим решение как да минем достойно през кризата.

По отношение на шистовия газ  Плевнелиев каза, че България е член на европейската общност, а в нея важат най-високите екологични норми в света.

Правителството казваше, че няма банкова криза в България и това беше вярно – каза Ивайло Калфин на въпрос – защо управлението Тройната коалиция е криеше, че има криза в България. Имаше антикризисна програма тогава. От днешната програма на ГЕРБ са изпълнени 10% от обещанията, всяко девето не е изпълнено, посочи Калфин.

Най-красивата българка за 2011 година Мис България Ваня Пенева също зададе въпрос на кандидатите за президент в студиото. От позицитята на млад човек, тя попита двамата опоненти какво ще направят, за да задържат младото поколение в България.

Системата за образованието трабва да се надгради в посока изграждане на пряка вързка между образованието и икономиката. Трябва да се създават кадри, които са нужни на страната ни. Така например, България разполга с много прависти и финансисти, но с малко инженери. "Младите хора  могат да успяват, те могат да стават дори и министри", посочи претендентът на ГЕРБ.

Калфин от своя страна заяви, че ще се бори за гарантирано първо работно място за младите хора, както и за това да има автоматична легализация на дипломите за тези, които искат да се върнат в България. Трябва да се спре и отпадането на деца от училище, у нас те са 30%, поясни още кандидатът на БСП.


Плевнелиев: Българската армия не е агенция за недвижими имоти и не купува розови BMW-та

Първата визита на Плевнелиев като президент ще бъде в Брюксел. Кандидатът на управляващата партия е категоричен, че във външната си политика ще бъде воден единствено и само от националите приоритети.

Калфин от своя страна постави акцента върху Балканите. Той аргументира своя избор, като посочи, че мирът в региона е от огромно значение за страната ни. Необходимо е да се възстановят икономическите и политически взаимоотношения с тези страни.  Черноморската политика, в която България дълги години беше лидер, сега е в застой, смята кандидатът на социалистите.

Плевнелиев посочи като свой успех извоюваните средства за АМ ”Хемус” и превръщането на проекта в европейски приоритет, с което са спестени 1 милиард и половина на българските граждани.

Калфин обвини опонента си, че лъже българския народ, като твърди, че има пари за АМ "Хемус". Тя е в списък с много други европейски проекти, но за нея не са отпуснати пари. Тя ще се финансира след 2014 година, казва кандидатът на БСП. "Живот и здраве и аз ще работя да се финансира "Хемус", за да довършим вашата работа".

Плевнелиев  отново обвини Калфин в некомпетентност като посочи: Разликата между мен и вас, е че докато Вие бяхте външен министър и икономически вицепремиер, тази магистрала не е била в този списък, а сега е вече там .

Относно това дали Русия трябва да бъде стратегически партньор на страната ни Плевнелиев посочи, че "проектите от Големия шлем няма да се случат, защото са руски и няма да се случат на всяка цена". Българският интерес, според него,  означава, че ние ще погледнем на всеки от тези проекти в неговата цялост, прагматично и ще работим по тях. Той припомни, че печалбата от проекта "Бургас-Александруполис" е 30 млн. лева на година, а от туризма – 30 млн. лева на ден. Плевнелиев извади на преден план и енергийната независимост на страната ни от други държави.

"Русия е стратегически партньор на ЕС. България като страна член на съюза също трябва да развива стратегическо партньорство с Русия", смята Калфин. Кандидатът на социалистите посочи, че страната ни има интерес всички енергийни проекти да се случат. "Днес се раздават възможностите за енергийната политика в Европа. Ако България не е активна, след няколко години тези проекти ще ни заобикалят", е мнението на Калфин.  Според бившия външен министър ключов момент сега е развитието на енергийна дипломация.


Двамата кандидати се нападнаха и по темата за АЕЦ "Белене". Плевнелиев обвини своя опонент и бивш министър в предишното правителство, че спрямо този проект е демонстриран изключително лош мениджмънт, като не се е направила калкулация колко ще струва един проект, който може да зароби цяло поколение млади българи.

Калфин веднага върна топката с думите, че по-страшно ще бъде, ако се наложи следващите поколения да внасят ток от централите в Турция.


Оставането на българския контингент в Афганистан се превърна в една от ябълките на раздора  между кандидатите на ГЕРБ и БСП за президент.

Претендентът на социалистите обяви, че ако спечели вота, ще изтегли бойците ни от размирната държава до края на 2012 г. "Поели сме ангажимент да стоим там до 2014 г., за да водим борба с тероризма", отвърна пък кандидатът  на ГЕРБ. Плевнелиев обеща, че България ще е коректен и солидарен член на ЕС и НАТО.

Кандидатът на ГЕРБ беше категоричен, че ако той е следващият президент, армията няма да е агенция за недвижими имоти и няма да продава розови BMW-та.


Плевнелиев към Калфин: Уважавайте българските институции и премиера

Какво бихте направили при положение, че ако ЕС осъди България за заменките? Калфин уточни, че не ако от комисията искат допълнителна информация не за замените, а за неиздадени заповеди от Министерството на земеделието (правителството през 2004 година). Ако намери ЕК, че има държавна помощ, то тези, които са взели земята, трябва да плащат на държавата.

Нищо не се случва в съда по тези въпроси, каза Калфин и атакува Плевнелие  с  твърдението, че бизнес –проектът на кандидата на ГЕРБ също е свързан със заменки.

"Аз се гордея с тази замяна, защото ние дадохме шанс на най-изгодната сделка, правена през последните 20 години. Сделка, при която София получи шанс за израждането на метрото, мостове над Околовръстното, самото Околовръстно", аргументира се Плевнелиев.

Относно Шенген Клафин заяви, че не бива да се сърдим на Холандия и Финландия, които отказват да ни дадат зелена светлина, а да седнем и да преговаряме с тези страни и да решим въпроса. Нужно е работа, за да се стигне до положителен отговор, смята червения кандидат.

Кога бяхте искрен г-н Калфин, попита кандидатът на ГЕРБ, когато подкрепихте доклада на вашия португалски колега в ЕП, който казваше, че България е готова за Шенген  и отговаря тесничеките критерии или преди 2 седмици в Габрово, когато казахте, че границата с Турция е разграден двор?

"И двата пъти", отвърна Калфин, като каза, че той си е свършил работата в ЕП, правителството обаче не е успяло и затова сме станали за смях пред цяла Европа.

На въпрос на българския еврокомисар Кристалина Георгиева какво ще направят кандидатите, ако получат доверието на народа, за да повишат авторитета на България в Европа, Калфин смята, че страната ни трябва да предлага политики, които да стават европейски политики. Такива според него са Дунавската стратегия, Черноморската синергия, Западните Блакани и регионалното развитие. Калфин подчерта, че трябва да се върне доверието на европейките институции и заяви, че България може и го е доказвала.

Плевнелиев използва възможността да призове своя опонент в духа на европейкото поведение да проявява повече уважение към българските институции и премиера.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА