Last news in Fakti

12 Октомври, 2011 18:33 850 0

Министри обсъдиха проблема със задържания наш кораб в Румъния

  • българия-
  • румъния-
  • найденов-
  • кораб-
  • задържан
Министри обсъдиха проблема със задържания наш кораб в Румъния - 1
Снимка: МЗХ

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов постави проблема със задържания през април в Констанца български рибарски кораб пред министъра на земеделието и развитие на селските райони на Румъния Валериу Табара. Министър Найденов настоя делото за задържането, което днес се гледа в Румъния, да бъде прехвърлено в България, като се аргументира с огромните разходи на нашите рибари за пътувания и адвокати, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство.

„Надявам се делото да има добър изход и проблемът между българските и румънските рибари да бъде решен”, посочи министър Найденов. Министър Табара подчерта, че румънското правителство не може да се меси в правосъдната система, тъй като съдебната власт е независима. Той добави, че се надява в бъдеще да не възникват подобни проблеми между двете страни.

На двустранната среща в рамките на съвместното заседание на правителствата на България и Румъния в Букурещ, двамата министри на земеделието се обединиха около позицията за запазване на помощите за бедните хора и малките ферми по линия на Общата селскостопанска политика на ЕС. България и Румъния подкрепят запазването на програма „Благотворителност”, каза министър Валериу Табара. По този проблем двете страни застават зад позицията на Франция в дебата по запазването на програмата.

Министър Найденов постави още въпроса за изравняването на субсидиите на новите и старите членки на ЕС още през 2014 г. По думите му е по-добре сега да ни дадат средствата за земеделие, отколкото след това да се наложи ЕС да ни подпомага изцяло, както Гърция. Министър Табара се ангажира да постави остро този въпрос пред Еврокомисаря по земеделие Дачиан Чиолош. Двамата се разбраха да контактуват по-интензивно, както и да се осъществят по-близки отношения и съдействие между разплащателните агенции на двете страни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА