Last news in Fakti

13 Октомври, 2011 17:19 732 0

България инициира Стратегия на ЕС за Западните Балкани

  • стратегия-
  • ес-
  • западни балкани
България инициира Стратегия на ЕС за Западните Балкани - 1
Николай Младенов - Снимка: БГНЕС

България, Гърция и Румъния предложиха да се създаде Стратегия на ЕС за Западните Балкани, която да ускори процеса на разширяване. Външните министри на трите страни изпратиха днес писмо до комисарите по разширяването Стефан Фюле и по регионална политика Йоханес Хан, в което описват основните цели на Стратегията:


- покриване на критериите за членство, включително Копенхагенските политически критерии,
- реализиране на повече европейски проекти в региона включително и в рамките на новата кохезионна политика на ЕС, както и
- трансгранично сътрудничество в изграждането на инфраструктура, в енергетиката и в борбата с организираната престъпност.


Стратегията предлага също и по-добро управление на наличните европейски средства, които могат да са от повече полза за хората от региона. „Нашият ангажимент към европейската перспектива на Западните Балкани се основава на убеждението, че само така ще подпомогнем реформите в нашите съседи, както и добросъседските отношения в целия регион”, заяви министър Николай Младенов.

Именно заради този принцип приветстваме и докладите на ЕК за напредъка на страните от Западните Балкани като позитивни и важни, допълни министър Младенов по повод публикувания днес т.нар. „пакет по разширяването”. Младенов подчерта своето задоволство от конкретния напредък на Сърбия, за която Комисията препоръчва предоставяне на статут на страна-кандидатка, както и от постиженията на Черна гора, за която се предлага следващата ключова стъпка – започване на преговори за членство. Той допълни, че докладите свидетелстват също и за волята на ЕС да продължи политиката на разширяването и предоставят конкретни параметри за оценка на напредъка.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА