13 Октомври, 2011 21:26 900 0

Бузек: Има огромен напредък в България

  • европейски парламент-
  • йежи бузек-
  • софия-
  • шенген

Борисов: Стига сме се самобичували като нация

България осъществи огромен напредък за 18 месеца. Оценката е на председателя на Европейския парламент Йежи Бузек, дадена на пресконференция в София. Полякът приема антикризните мерки на правителството, сред които замразяването на пенсиите, описвайки страната ни като модел за много други държави в Европа.

„Не може да се каже, че намаляване на разходите за бедните хора е хубаво, но това е нужна мярка, ако искаме да оцелеем”, посочи той, визирайки мерките за справяне с кризата. Все пак председателят на ЕП призна, че доходите на пенсионерите у нас са много ниски, но е важно да не се поддаваме на популистки настроения, особено в трудни икономически времена.

”Не помня от моята баба досега, някой да е бил доволен от пенсия в България”, коментира премиерът Бойко Борисов. Според Бузек първо трябва да устоим на кризата, а после да се мисли за увеличение на пенсиите.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че правителството е честно и казва какво може да направи.

„Стига сме се самобичували като нация. Много по-добре сме от много страни в Европа. И не заради мен или заради Цветанов или заради Дянков, а заради българския народ – изстрадали сме го, работливи сме, имаме страхотни перспективи”, заяви премиерът пред лидерите на Европейската народна партия.

„Трудно е за вашето правителство, но то е много отговорно правителство, което взема правилните решения”, коментира Бузек. Неговата страна е ротационен председател на ЕС и един от приоритетите на Варшава е да се засилят позициите на страните от Източна Европа.

Йежи Бузек потвърди днешната резолюция на Европейския парламент, че България и Румъния са изпълнили техническите критерии за Шенген и трябва час по-скоро да бъдат приети в свободното пространство за движение на хора, стоки и услуги.

„Не бива да позволяваме да бъдем третирани по-различен начин, защото сме от източната част на Европа. Няма да допусна това, но знам, че сме икономически по-слаби”, коментира Бузек за резервите на Холандия и Финландия към шенгенското членство на България и Румъния.

"Недопустимо е две държави да налагат нови правила. Това може да стане след като България и Румъния бъдат приети в Шенген. Вие сте по-добре оборудвани от всички други", заяви председателят на Групата на ЕНП в европарламента Джоузеф Дол, който даде България за пример по отношение на усвояването на еврофондовете.

Лидерите на Европейската народна партия се събраха на среща в София. „ЕНП е огромно семейство”, заяви Дол.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА