Last news in Fakti

13 Октомври, 2011 14:23 1 140 0

Европейският парламент очаквано подкрепи България и Румъния за Шенген

  • шенген-
  • българия-
  • румъния
Европейският парламент очаквано подкрепи България и Румъния за Шенген - 1
ЕПА/БГНЕС

 

Европейският парламент утвърди на днешната си сесия в Брюксел с голямо мнозинство втора резолюция в подкрепа на присъединяването на България и Румъния към Шенген.

Приетата днес втора резолюция бе предложена от депутати от групите на Европейската народна партия, на социалистите и демократите, на Алианса на либералите и демократите, на Зелените, на обединената левица. Българските депутати, участвали пряко в изготвянето на резолюцията, са Андрей Ковачев, Мария Неделчева, Илияна Йотова, Филиз Хюсменова, Станимир Илчев, Метин Казак.

Утвърденият текст на резолюцията отчита пълното изпълнение на поставените в Шенгенския кодекс критерии, както и че правото на свободно движение е част от европейското законодателство. Депутатите отбелязват, че още на 8 юни са приели резолюция в полза на присъединяването на двете страни към зоната, а на 24 юни европейските държавни и правителствени ръководители са решили, че разширяването на Шенген трябва да намери решение до септември. Отчита се, че Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи "се е провалил" в постигането на решение през септември.

Предложенията за въвеждането на допълнителни критерии за присъединяването към зоната на двете страни бе отхвърлено. Не бе подложено на гласуване предложението, според което в момента е „крайно неподходящо“ София и Букурещ да бъдат приети в пространството.

ЕП отбелязва, че България и Румъния засвидетелстват "постоянна подкрепа и солидарност като партньори, на които може да се разчита" и неизменно допринасят за граничния контрол и сигурността като част от ЕС. Резолюцията допълва, че Шенгенският кодекс е единственото законодателство, което поставя условията за присъединяване към пространството. Парламентът призовава страните от Общността да приемат решение за разширяването на Шенген с България и Румъния единствено по утвърдените принципи и изразява убеденост, че допълнителни условия не трябва да бъдат поставяни в присъединителния процес.

Парламентът призовава Европейския съвет да следва договора за ЕС, както и да предприеме необходимите мерки за приемането на България и Румъния в зоната. ЕП призовава страните от ЕС да изпълнят честно задълженията си според европейското законодателство, като „не дават приоритет на националния популизъм“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА