Last news in Fakti

13 Октомври, 2011 19:45 904 0

Барозу ни даде подкрепата на ЕК за Шенген

  • -
  • шенген-
  • барозу-
  • софия

Барозу ни хвали за финансовата дисциплина, Борисов поканил премиера на Холандия

Барозу ни даде подкрепата на ЕК за Шенген - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия подкрепя България за Шенген, заяви председателят й Жозе Мануел Барозу, който е на посещение в София. Португалецът изтъкна, че страната ни е изпълнила всички технически критерии и обеща да работи за преодоляване на политическите пречки, които спъват за момента общото решение за приемането на България и Румъния в свободното пространство за движението на хора, стоки и услуги.

По-рано днес втора резолюция за подкрепа прие и Европейският парламент. „За всички е ясно, че сме подготвени за Шенген”, коментира Бойко Борисов. От думите му стана ясно, че покана да посети страната ни е приел холандският премиер Марк Руте.

„Ще направим всичко възможно, за да бъдат защитени интересите на България”, категоричен е Барозу, визирайки резервите на Холандия и Финландия, които са против шенгенското ни членство.

„Има две правителства, които считат, че в момента не могат да вземат такова решение – по причини, които сами трябва да обяснят. Работим с тях конструктивно, обясняваме, но всяко правителство поема отговорност за своите действия”, допълни евролидерът на обща пресконференция с премиера Борисов.

Влизането ни в Шенген е въпрос на справедливост, стана ясно от думите на председателя на ЕК, според когото разделението между страните-членки не трябва да има.

Барозу настоя борбата с корупцията и престъпността, както и реформата в съдебната система да продължат, описвайки предстоящата година като много важна за страната ни.

България е добър пример за икономическа дисциплина, заяви още той. Португалецът разгледа строителството на метрото и бъдещата археологическа станция под бул. „Мария Луиза”, давайки за пример важната роля на еврофондовете. И допълни: „Много е постигнато. За в бъдеще трябва да се постигнете още повече”.

Премиерът Борисов заяви, че страната ни ще се стреми към 100-процентово усвояване на европарите, припомняйки че правителството е започнало усвояване на еврофондовете от 0.74.

„Вярвам, че това правителство е добро за България и Европа”, изтъкна лидерът на Европейския съюз, допълвайки че визитата му няма общо с вътрешен проблем като идващите избори, защото неговата „партия е Европа”.

За кризата Барозу заяви, че важните решения са нужни сега. Очакването му е на 23 октомври Европейският съвет да постигне решение за гръцката криза. "Има много примери в Европа, какво се случва, когато се харчи повече, отколкото се произвежда, отбеляза на Борисов.

Жозе Барозу е на двудневно посещение у нас за заседание на ЕНП в София. Тази вечер  предстои заседание на Европейската народна партия, за което у нас ще дойде и председателят на ЕП Йежи Бузек, еврокомисари и евродепутати от формацията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА