Last news in Fakti

18 Октомври, 2011 12:55 3 081 0

Кампания в социалните мрежи бори трафика на хора

  • д-р росанка венелинова,-
  • трафик на хора-
  • надя
Кампания в социалните мрежи бори трафика на хора - 1
Архив

 

Заедно с румънски колеги започваме кампания в социалните мрежи като „Фейсбук“ и „Туитър“ срещу трафика на хора. Това заяви пред Факти.бг д-р Росанка Венелинова, ръководител на Център „Надя“.

Трафикът на хора е престъпление, което потъпква основните човешки права и се определя като съвременна форма на робството. Информираността за рисковете може да предпази много хора.

Тя посочи, че се наблюдават опасни тенденции в трафика на хора с цел сексуална експлоатация. Забелязва се практики за включването на непълнолетни и малолетни лица като жертви на трафика. Те са от различни общности, не само от малцинствените, уточни Венелинова.

Другият голям проблем е, че тежката икономическа ситуация принуждава хората от регионите да търсят препитание в чужбина. Там те са жестоко експлоатирани.

Глобалната икономическа криза се задълбочава и въвлича все по-големи групи от хора в „трафика на жива плът“.

Една от стъпките за разрешване на проблема е превенцията. В тази насока ние от неправителствения сектор усилено работим с представителите на властта под формата на публично-частно партньорство.

Най-важното е осигуряване на защита на жертвите на трафик, припомни д-р Роснака Венелинова. Много важно е да се осигури психологическа и медицинска помощ.

Център „Надя“ с партньорство на сродни организации още от 3 октомври е започнала инициатива срещу трафика на хора, в която е включено и анимационно филмче.

За целите на тазгодишната информационна кампания бяха изработени аудио и видео клип, информационни книжки, картички и мултимедия, които ще се разпространяват посредством различни комуникационни канали на Националната комисия за борба с трафика на хора и партньорските организации. В допълнение, кампанията включва статични визиив столичното метро, както и различни видове външна реклама в София и страната.

Местните комисии за борба с трафика на хора в Пловдив, Русе, Варна, Монтана, Пазарджик, Сливен и Бургас планират редица събития, които ще отбележат Европейския ден за борба с трафика на хора.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА