29 Ноември, 2016 13:59 1 291 3

Плевнелиев: Потенциалът на настоящия парламент не е изчерпан

  • росен плевнелиев-
  • българия-
  • потенциал-
  • президент-
  • кснс-
  • парламент

Плевнелиев ще връчи първия мандат за съставяне на правителство в петък

Плевнелиев: Потенциалът на настоящия парламент не е изчерпан - 1
Снимка: БТА

Продължавам да вярвам, че настоящото Народно събрание не е изчерпало своя потенциал и все още може да свърши много неща за държавата. Това заяви президентът Росен Плевнелиев след проведения Консултативен съвет по национална сигурност.

„Държавата е в сложна ситуация, от която трябва да намерим изход.

Всички политически сили и институциите трябва да споделим своите оценки и да потърсим национално отговорното решение, такава беше и моята цел още от началото на консултациите“, заяви българският президент.

Той подчерта, че настоящият кабинет в оставка е свършил „немалко смислени неща“.

„Аз не подходих към консултациите формално, а продължавам да вярвам, че настоящото Народно събрание не е изчерпало своя потенциал и все още може да свърши много неща за държавата. Неведнъж се говори за „рестарт“, не считам, че ситуацията днес е такава. 43-ото Народно събрание свърши немалко смислени неща – реформа в сферата на сигурността и енергетика, реформата в образование, пенсионната реформа . Безработицата е доста ниска“, посочи държавният глава.

„По време на проведените консултации, аз застъпих тезата, че политически сили трябва да потърсят формула за съставянето на правителство. Давам всичко от себе си, за да се намери начин Народното събрание да излъчи работещо правителство", заяви Росен Плевнелиев.

Той посочи като основен аргумент за тезата си предстоящото председателство на страната ни на Европейския съюз. Според президента това е възможност да покажем по достоен начин на света, че ние можем да зададем приоритетите на ЕС. „Можем да покажем, че България не е периферия, а обратното – иска и може да води и задава дневния ред на ЕС“, заяви президентът.

"Искам да се отнесем по отговорен начин към предстоящото председателство. Трябв а да се подготвим добре и да имаме силни послания. Администрацията трябва да продължи да работи. Не ми се иска в подобна ситуацията България повече от пет месеца да бъде водена от едно или не дай Боже две служебни правителства", заяви президентът.

Той коментира и проведения референдум, който по думите му по недвусмислен начин е показал народната воля за промяна на политическата система. Това обаче не трябва да се прави прибързано и да се прави „на парче“, защото някой сценарист натиска за това.

Суверенът пожела промяна, но тя трябва да бъде осъществена отговорно. Тук нещата не опират само до едно телевизионно студио. Днес е моментът да бъдем разумни и да отговорим по разумен начин, народът очаква това. Нека се действа мъдро, призова Плевнелиев.

България днес стои добре в международен и във вътрешен план, заяви държавният глава. Той посочи, че днес е имало две писти по време на консултациите - от една страна политически сили са стояли зад идеята, че потенциала на настоящия парламент е изчерпан, другите пък смятат, че настоящата политическа ситуация не налага бързи избори.

Плевнелиев посочи, че евентуална дата за избори може да бъде в края на март или началото на април и то при положение, че няма потенциал да излъчи правителство. Държавният глава обаче подчерта, че датата ще я определи новоизбраният президент Румен Радев. „Да, аз поканих Радев именно защото знам, че е негово задължението да посочи датата за избори. Конкретна дата е невъзможно да бъде определена, защото това е изключителна отговорност на Радев“, заяви Плевнелиев.

Той каза още, че оттук нататък е длъжен да пристъпи към връчването на мандатите. „Аз се надявам, че все още е възможно да бъде реализиран третия мандат, за да не изпадне страната в криза. Ще взема своето решение на кого да връча третия мандат, каза Плевнелиев. Искрено се надявам да се намери формула това Народно събрание да продължи да работи. Оттук нататък следваме конституцията. Не можем да предопределим волята по собствено решение на една или друга политическа сила. Третият мандат ще бъде връчен след размисъл, допълнителни консултации на тези, които ще имат най-голям шанс и опит да направят правителство, каза държавният глава. Той призова политическата криза да не прерасне в парламентарна.

Предложих правителство на споделената отговорност, каза държавният глава и посочи опасностите от миграцията, терористичните атаки по света, и подчерта, че именно за това е необходимо да се намери начин да продължат да работят в рамките на това Народно събрание. Ако се наложи - ще имаме служебно правителство, което ще работи месец и половина с Плевнелиев, но след това вероятно ще има и още едно служебно правителство до изборите, което не е добре. За това Плевнелиев ще бъде в режим на диалог, за да не се допусне това да се случи.

Плевнелиев съобщи, че в петък ще връчи първия мандат, след това ще последват втори, трети опит. Няма да допусна институционален вакуум, каза Плевнелиев и благодари за добрия тон на политическите сили по време на консултациите. Този консултативен съвет бе изключително полезен, каза държавният глава и посочи, че на него министрите, представителите на служби, началникът на отбраната са отговаряли на зададените им въпроси и е станало ясно къде сме. Действаме спокойно, заключи Плевнелиев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 998

    3 0 Отговор
    от президентството- всички барабар с б.б. и шушумигата марш в прокуратурата и да им се повдигне обвинение за национално предателство!!!!Получават всички тлъсти заплати от нашите пари !!! Да определят дата за изборите и къш!!!
  • 2 кроко

    2 0 Отговор
    Ми те пак ще са същите в парламента, кво като направят избори? Нещо ми се струва че патриотите и гроб ще пробват да разкатават работата за да дойде Радев на поста и той да съставя правителство.
  • 3 Сашо

    1 0 Отговор
    Чрез женската марионетка говорят други хора , не го слушайте .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове