Last news in Fakti

4 Ноември, 2011 12:34 758 0

Дянков казва в понеделник за пенсиите

  • петър ганев-
  • тотю младенов-
  • дянков-
  • пенсии-
  • пенсионери

Търсят 16 млн. лв., за да увеличат майчинските

Дянков казва в понеделник за пенсиите - 1
Снимка: БГНЕС

Осъвременяване на пенсиите се предвижда да има едва през 2013-2014 г., заяви социалният министър Тотю Младенов по време на парламентарния контрол. Други възможности за вдигане на пенсиите преди този период може да възникнат, но само при данни за икономически растеж у нас, уточни той.


По думите на Младенов около 1,2 млн. пенсионери в България от общо 2,2 млн. получават пенсии до 200 лв. включително. „И аз мисля, че ако има затруднение за намирането на ресурс, трябва да помислим първо за най-ниските пенсии“, посочи той. Министърът отбеляза, че първата стъпка е била увеличаването на вдовишките пенсии, като така са увеличени доходите на 600 000 пенсионери.

В понеделник трябва да са готови разчетите на Симеон Дянков, от които ще стане ясно дали ще има увеличение на пенсиите. „В момента се правят разчетите в МФ. Мисля, че след понеделник, след тристранния съвет ще станат ясни много неща", каза още социалният министър.

В бюджета на МТСП са заложени допълнително 7 млн. лв, които ще отидат за по-високи помощи за децата с увреждания. „Заплатите на социалните работници също сме ги коментирали. Министър Дянков каза, че социалните работници и в Бърза помощ трябва да имат по-високи заплати“, допълни Тотю Младенов.

Над 200 млн. лв ще бъдат усвоени през следващата година от бизнеса по мерки за насърчаване на субсидираната заетост, квалификацията, преквалификацията на работниците. Средствата са осигурени от Европейския социален фонд през ОПРЧР.

Младенов потвърди, че е прието да има бонуси за хората, които са останали по-дълго на пазара за труда. Социалният министър посочи, че България е една от малкото страни, която по време на финансова криза в рамките на 8 месеца на два пъти е увеличила минималната работна заплата.


Въпросът за допълнителни средства за майките е обсъден неформално в Министерски съвет. "Търсим и за тях. Над 16 млн. лв са необходими допълнително, за да могат да се увеличат", каза Младенов.


Според икономиста от Института за пазарна икономика Петър Ганев полагаемият се годишен отпуск на майки, излезли в майчинство, трябва да бъде намаляван. „Тук не става дума за отсъствие за ден-два или месец. Ако една майка, например, я няма две години, при връщането й на работа се оказва, че има 50-60 дни натрупан отпуск, който трябва да се изплати или да се ползва“, аргументира се той днес сутринта пред Нова телевизия. Според Ганев много често майката прекратява своя договор и й се изплаща отпуската. Това е добре от една страна за майките, но пък е и тежест за бизнеса затова трябва да се намери баланс, подчерта икономистът.


 


 


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА