Last news in Fakti

7 Ноември, 2011 16:55 1 096 0

Глобяват работещите без трудов договор

  • тристранен съвет-
  • кнсб-
  • дянков-
  • пенсии

Вдигат с 30 лв. обезщетенията за майчинство

Глобяват работещите без трудов договор - 1
Снимка: БГНЕС

Служителите без трудов договор също ще бъдат санкционирани. Това стана ясно след заседание на Тристранния съвет за сътрудничество. Предвижда се работниците да бъдат глобявани с 3 до 5 осигурителни вноски на база минимална работна заплата. Възможно е и глобата да е фиксирана сума от 20 до 300 лева. Събраните суми ще отиват в бюджета на НОИ отново като осигуровки.

„Получихме съгласието на министър Дянков, че той ще наблюдава лично движението на законопроекта, който е в Комисията по труда за криминализиране на умишленото укриване на неплащането на вноски от работодатели. При такова условие се съгласихме на работниците, които работят без трудови правоотношения, да бъдат налагани глоби в размер на осигурителните вноски, които биха били платени между 3 или 5 минимални работни заплати”, заяви Пламен Димитров - президент КНСБ.

„Законопроектът е за изменение на Наказателния кодекс и приравняване на осигурителните измами с данъчните измами. Тази промяна министър Дянков твърди, че е внесена в Народното събрание и е преди първо четене. И той, и министър-председателят са „за” нея”, каза още Димитров.

„Нашата позиция е всички такси, всички глоби да отиват в републиканския бюджет и оттам да се решава какво да се прави”, заяви Божидар Данев – изпълнителен председател на Българската стопанска камара (БСК) след заседанието на Тристранката. „Всички такси, глоби да отидат в републиканския бюджет и ако реши съответната институция, тогава да има допълнително материално стимулиране, а не да има автоматизъм за допълнително материално стимулиране за сметка на глоби, такси, което стимулира администрацията непрекъснато да вдига таксите и да разширява възможността за глобяване”, каза още той.

Решението за пенсиите се отлага

Въпросът за вдигане на пенсиите остана извън дневния ред на социалните партньори.  Ще има ли повишаване поне за хората с най-ниски доходи, ще стане ясно в сряда  на заседанието на Министерския съвет. Към момента според синдикатите има възможности за ръст на всички пенсии с около 10 %. Работодателските организации също смятат, че пенсиите трябва да бъдат увеличени. 

„Все още няма яснота дали ще има увеличение, с колко да бъде, дали ще бъде за всички пенсии, или само за най-ниските пенсии. За мен имаме коректен разговор, вървим напред. Категорична е нашата позиция – преди да се увеличава минималната работна заплата, по-морално е, с цел повишаване на потреблението, да се повишат всички пенсии. Не може само минималните пенсии. Голяма част от хората с минимална пенсия, не всички, са били некоректни към НОИ и не са си внасяли необходимите вноски. По този начин наказваме коректните преносители на средства в солидарния стълб. Ако искаме да подкрепим потреблението, първо - средства за пенсионерите”, коментира след заседанието Божидар Данев.

„Нашето предложение е известно - с 10% да се увеличат всички пенсии от 1 юли догодина”, заяви, от своя страна, Пламен Димитров - президент КНСБ. „Ние сме направили разчет, ще струва 341 млн. лева - точно, които да бъдат осигурени за сметка на повечето приходи, които ние сме видели”, допълни той.

„Единственото нещо, което министър Дянков е внесъл твърдо, е увеличаване с 2 години на възрастта на раннопенсиониращите се – служителите на МВР, Министерството на правосъдието и Министерството на отбраната. Това е неговото предложение – да се увеличи възрастта от 25 на 27 години”, заяви Божидар Данев.

Увеличават обезщетенията за майчинство

Обезщетенията за отсъствие при майчинство ще бъдат увеличени от 240 на 270 лева от януари 2012 г., заяви Пламен Димитров. На миналото заседание на Тристранният съвет е станало ясно, че нужните 16 млн. лв. за увеличаване на обезщетенията за майчинство през втората година ще бъдат намерени в бюджет 2012 г. 

На въпрос какъв е ефектът от работата на Тристранния съвет, Данев отговори: „Постепенно облъчваме общественото мнение. Миналата седмица за първи път обществото разбра, че бюджетите на силовите министерства се кофинансират с 620 млн. лева, благодарение на нашата намеса. За първи път ние предложихме да бъдат свързани касовите апарати с НАП – това стана, предложихме за сурогатното майчинство – това стана”, добави той.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА