29 Декември, 2016 06:29 1 355 0

Тест по български и история за Софийския университет

  • тест-
  • изпит-
  • софийски университет

Преглед на печата

Вместо тема по автор или произведение на изпита по български ще се пише есе 6 специалности остават недостъпни с матура От 2017 г. кандидат-студентските изпити по български език и литература и по история ще се провеждат по нов начин, като се включва и тест. Това обявиха в от Софийския университет “Св. Климент Охридски”, цитирани от "24 часа".

Новите правила били одобрени от академичния съвет на 21 декември. Изпитът по български език и литература вече няма да включва писане на тема по автор или произведение. Вместо това ще има две части. Първата ще е тест от 50 въпроса, които ще проверяват знания както по български език, така и по литература. Втората част от изпита ще е есе.

Крайното оценяване ще е с точки, като максималната оценка ще е 100 точки. От тях 70 може да бъдат взети на теста, а 30 за есето. Темата на есето пък ще се задава с твърдение или сентенция. Изпитът по история също вече няма да е само развиване на тема, а ще включва и тест. И двата модула ще са върху материала от XI клас, а оценяването ще е по шестобалната система със стъпка от 0,25, обясниха от СУ.

От 20 февруари 2017 г. започва приемът на заявления за явяване на кандидатстудентски изпити в университета.

„Стандарт“: България събира световни експерти по виното

Правителството одобри домакинството на България на 40-ия Световен конгрес по лозарство и винарство и 15-ата Генерална асамблея на Международната организация по лозата и виното, които ще се проведат в периода 29 май – 2 юни 2017 г. в София, пише в. "Стандарт".

Провеждането на този престижен форум у нас ще бъде огромна реклама за българското вино, както и за България като страна винопроизводител. Събитие от подобен мащаб ще бъде и изключителна възможност за обмяна на опит и добра презентация на страната ни като дестинация за културен и винен туризъм. В рамките на конгреса експерти от цял свят ще представят постиженията си, ще бъдат разисквани научно-технически теми и ще могат да се осъществят полезна обмяна нa опит и иновации.

Конгресът ще събере над 1000 представители от всички 46 държави-членки на Международната организация по лозата и виното.

„Стандарт“: 1500 лв. средна заплата в Министерството на енергетиката

2,78 млн. лв. са разходвани за заплати на работещите в Министерството на енергетиката, пише "Стандарт". Това става ясно от писмен отговор на енергийния министър Теменужка Петкова на въпрос на депутатите от "Реформаторския блок" Настимир Ананиев и Антони Тренчев.

На базата на изразходваните средства средната работна заплата във ведомството е малко над 1 497 лв. Минималната брутна заплата в ръководеното от Петкова министерство е 750 лв., а максималната - 2 600 лв.

Служителите са получавали и допълнителни възнаграждения за постигнати резултати. Тази възможност беше предвидена с постановление на Министерски съвет от 2012 г. Средното допълнително възнаграждение в енергийното министерство е в размер на 107,58 лв., съобщава Теменужка Петкова.

В Министерството на енергетиката не се предвижда съкращаване на персонал през следващите месеци. След решение на правителството за ограничаване на разходите за администрация през 2015 г. са били съкратени 10% от щатните бройки.


„24 часа“: 8 лв. за чадър и шезлонг в голям курорт

Правителството прие промени в Закона за Черноморското крайбрежие До 8 лв. ще струват догодина чадър и шезлонг в голям курорт у нас, съобщава "24 часа". Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова, след като в сряда правителството прие промени в Закона за Черноморското крайбрежие.

Те позволят поевтиняването на сянката, като това ще стане с методики за определяне на пределни цени за всяка група плажове. Така базовата цена ще е 2 лв. на чадър и 2 на шезлонг за плажове до населено място с население до 10 000 души. 3 лв. е за ивица с над 10 000 души, а общо 8 лв. е базовата цена за чадър и шезлонг за националните курорти.

„Монитор“: Телешкото поскъпва, свинско тръгва надолу

Телешкото поскъпва, а свинското поевтинява - това сочат прогнозите на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA), цитирани от "Монитор". По данните им през първия месец на новата година производствената цена на говеждото и телешкото месо ще достигне 4300 лв. за тон, което ще е ръст от 15 на сто спрямо ноември, когато тя беше 3766 лв. за тон.

Прогнозите са към края на месеца също да се отчете нарастване в тарифата от 9 на сто спрямо ноември, като прогнозите са месото да се търгува на средна стойност от 4100 лв. за тон.

Цените на производител на свинското месо продължават да бъдат по-ниски. През декември и януари прогнозите са за около 3400 лв. за тон, което е по-ниско от цените през октомври и ноември, когато те минаваха 3500 -3600 лв. за тон. Все пак очакванията са търсенето на свинско месо да продължи да бъде стабилно прогнозират от центъра за изследвания.

Цените на пилешкото месо през ноември и декември бележат известен ръст, но все още не са достигат нивата от предходните месеци. От началото на декември те са до 2800 лв. за тон, но прогнозите са през януари то да се търгува под 2700 лв. за тон.

Агнешкото месо подобно и на пилешкото се характеризира с по-малка промяна в цените. С наближаване сезона за традиционно по-висока консумацията на агнешко се очаква цените да тръгнат нагоре. По данни на центъра през ноември агнешкото се е търгувало за близо 11 000 лв. за тон, като липсва прогнозни цени за януари.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове