Last news in Fakti

7 Ноември, 2011 15:06 1 239 0

1,1 млн. лв. са донесли на ГЕРБ независимите депутати

  • субсидии-
  • парламент-
  • сметна палата-
  • независими депутати

Субсидията е отпусната законно, отсече Сметната палата

1,1 млн. лв. са донесли на ГЕРБ независимите депутати - 1
Снимка: БГНЕС

1 171 072 лв. е получила ГЕРБ като допълнителна бюджетна субсидия за независимите депутати, декларирали принадлежност към управляващата партия в рамките на мандата на 41-то Народно събрание. Това показва доклад на Сметната палата, въз основа на направен одит за периода 05 юли 2009–30 юни 2011 г.

Искането за проверка на Сметната палата дойде след серията напуснали парламентарните си групи депутати. След това стана ясно, че те могат да прехвърлят субсидия към дадена партия, като декларират принадлежност към нея. Това стана повод за скандали между напусналите и техните бивши парламентарни групи.

В началото на септември парламентът реши да възложи одит на Сметната палата за отпускането, получаването и разходването на допълнителна бюджетна субсидия на партиите, към които независимите народни представители в 41-ото Народно събрание са декларирали принадлежност. Одиторите трябваше да проверяват как Министерството на финансите е определяло и разпределяло  субсидията в периода от 5 юли 2009 г. до 30 юни 2011 година. 
От представения доклад става ясно, че към 30 юни тази година общо 17 народни представители са със статут на независими народни представители. От тях осем са с декларирана принадлежност към друга партия. Девет не са с декларирана принадлежност към политическа партия, от които пет от листата на РЗС, един от ДПС и трима - избрани от „Атака”. Един народен представител е със статут на независим, считано от 13 юли 2011 г., което е след одитирания период.

През 2010 година в посока ГЕРБ РЗС напуснаха двама народни представители - Димитър Чукарски и Марио Тагарински, за които финансовият министър за 2010 година е „разписал” допълнителна субсидия за ГЕРБ в размер на съответно 197 392 лева и 147 684 лева. Други 147 684 лева са се „влели" в ГЕРБ заради принадлежността на Венцислав Върбанов, който напусна „Обединени земеделци".

Към тази група през 2011 година се присъединиха още трима депутати от РЗС. Става дума за Дарин Матов, Димитър Колев, Тодор Великов. Групата беше „подсилена" и от Касим Дал от ДПС.

По тази линия допълнителната бюджетна субсидия за управляващата партия за първите две тримесечия на 2011 година е в размер на 382 944 лева. От тях 295 368 лева са заради принадлежността на бившите представители на РЗС, 87 576 лева – от ДПС. Още 295 368 лева са получени заради присъединилите се през 2010 година.

БСП е получила допълнителни 98 456 лева заради Камен Петков, който напусна „Атака."
В отчета на Сметната палата е отбелязано, че Валентин Николов, Кирил Гумнеров и Огнян Пейчев, които преди бяха част от партията на Волен Сидеров, не са дали отчет за бюджетната субсидия. Такъв не са предоставили и петима бивши представители на РЗС, както и подкрепилия Касим Дал депутат от ДПС Корман Исмаилов.

За 2011 г. средната субсидия за три месеца на един депутат е 49 228 лева. Размерът на допълнителната бюджетна субсидия се разпределя между политическите сили в зависимост от датата, от която независимият народен представител декларира принадлежност.

Размерът на държавната субсидия на политическите партии или коалиции се определя ежегодно в закона за държавния бюджет в зависимост от броя на получените действителни гласове на последните парламентарни избори, като за един получен глас се предвижда субсидия в размер 5% от минималната заплата в страната за текущата календарна година. Тя се отпуска всяка година на четири равни транша от централния бюджет за финансиране на политическите партии или коалиции, които са регистрирани в ЦИК.

Допълнителната бюджетна субсидия е допълнителна за партиите, към които независимите народни представители в 41-то НС са декларирали принадлежност, но е в рамките на общата сума, предвидена за субсидиране на политическите партии и коалиции, определяна ежегодно в закона за държавния бюджет на страната.

Средствата се предоставят на политическата партия, към която независимите депутати са декларирали принадлежност и е за сметка на намаление на субсидията на напуснатата политическа партия или коалиция.

Според заключението на доклада допълнителната субсидия е отпусната законосъобразно. Включени са и препоръки към финансовия министър.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА