Last news in Fakti

7 Септември, 2011 13:22 635 0

Парламентът няма да проверява парите на независимите депутати

  • депутати-
  • парламент
Парламентът няма да проверява парите на независимите депутати - 1
БГНЕС

Управляващото мнозинство отхвърли предложението на Синята коалиция за създаване на временна анкетна комисия за проверка на бюджетните субсидия на партиите, към които независимите депутати са декларирали принадлежност.

Предложението беше подкрепено и от Коалиция за България, ДПС и „Атака”, но повечето независими народни представители, които подкрепят ГЕРБ, бяха против.

От управляващата партия припомниха, че миналата седмица парламентът одобри Сметната палата да провери субсидиите и това, което ще трябва да прави такава комисия е почти същото.

От Синята коалиция обаче смятат, че анкетната комисия би подпомогнала Сметната палата.

"Нека да изчистим образа на Народното събрание и да разберем къде отиват държавните субсидии за независимите депутати", призова синият Иван Иванов.

От левицата пък защитиха създаването на комисията, защото тя би изчистила друг въпрос - кои от независимите депутати са заявили подкрепата си към ГЕРБ. Според социалистите от ГЕРБ не искат да си признаят колко от независимите са декларирали принадлежност към тях, по какъв начин използват парите от субсидията и как контролират гласуването на независимите.

"Два месеца мълчахте, мълчахте да не казвам като какво, защото е цинизъм", заяви по време на обсъждането Михаил Миков от левицата по повод изявленията на независими депутати и управляващата партия, че парите от субсидията на отцепниците отиде във фонд за лечение на деца.

Според Миков обществото е принудило ГЕРБ да вземе това решение.

"Иначе, г-н Велчев, щяхте да си ги приберете", обърна се той към председателя на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев.

„Цинично е да разглеждаме темата за лечението на деца през призмата на това колко и какви са даренията, особено след скандалното постановление на Министерски съвет, с което се лимитира размерът за лечение на едно дете в чужбина”, коментира и Мая Манолова от БСП.

Правителството първоначално прие таван от 180 000 лева годишно за всеки случай на лечение на дете в чужбина, въпреки че една трансплантация струва над 260 000 лв. Впоследствие, след огромното недоволство, кабинетът премахна ограничението за плащане на детски трансплантации в чужбина, ако операцията е три пъти по-скъпа, отколкото у нас.

Според червената депутатка държавата има своите функции и нуждите за лечение на децата в чужбина трябва да бъдат осигурени приоритетно от правителството. По думите й всяка парламентарна група може да подпомогне този процес.

„Да си измивате ръцете със субсидията на независимите народни представители обаче е некоректно. Не намесвайте в цялата каша със здравеопазването парите на независимите”, обърна се Манолова към колегите си от ГЕРБ.

Називисимият Димитър Чукарски обаче припомни, че отцепването на депутати е започнало в предишен парламент, когато "духът се отдели от цялото" и ДСБ напусна СДС.

"Субсидиите отиват там, където сме преценили", категоричен бе той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА