Last news in Fakti

8 Ноември, 2011 08:48 2 629 0

Ден на българската полиция

  • мвр-
  • празник-
  • архангеловден
Ден на българската полиция - 1
Снимка: БГНЕС

На 8 ноември, Архангеловден, българската полиция отбелязва своя професионален празник. За първи път празникът на българската полиция се чества на 21 ноември 1924 г. (ст. стил св. Архангел Михаил).

Прекъснат е след 1943 г. По предложение на Националния полицейски синдикат през 1994 г. църковният празник Архангеловден - 8 ноември, е обявен за празник на Националната полиция. С Решение 38 на Министерски съвет от 29 януари 1999 г. църковният празник св. Архангел Михаил е обявен за Професионален празник на служителите от Национална служба "Полиция" на МВР. Със Закона за изменение и допълнение на Закона за МВР, приет от 40-ото Народно събрание на 22 юли 2008 г.

Тържествената церемония по отбелязване на празника ще започне в 10 часа в сградата на Академията на МВР. Празникът ще започне с водосвет и тържествена церемония в 10.00 часа в Академията на МВР. Полицаите ще поднесат венци пред Паметника на загиналите служители от Министерството на вътрешните работи и ще изразят почит към тяхната памет.

В деня на празника във всички областни дирекции на МВР и в деветте столични районни управления се организира "Ден на отворените врати". Гражданите ще могат да се запознаят отблизо с работата и задълженията, с които е ангажирано ежедневието на полицейските служители.

Не са забравени и децата. На 8 ноември от 14.00 до 16.00 часа в Борисовата градина за тях се организира празник, на който ще наблюдават демонстрации на полицейски техники, на служебни кучета и коне.

От 13 ч. в АРТ галерията на НДК (западно крило – партер) ще бъде официалното откриване на изложба на творби на деца на служители на МВР под наслов "Нека всички заедно направим света за нашите деца по-добър, по-сигурен и по-красив!". Изложбата е организирана от СПСД – София при СФСМВР. Инициативата ще включва както творби на деца на служителите на МВР, така и някои творби на самите служители. Целта на изложбата е да развие творческия потенциал на децата и да представи заложбите им, като същевременно е в подкрепа на идеята за един по-добър, по-сигурен и по-красив свят за нашите деца.

Във връзка с честване на празника на българската полиция и полагане на венци пред паметника на Незнайния войн от 8.00 часа на 8 ноември до приключване на мероприятието се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите на участниците в церемонията по ул."Оборище" между ул."Г.С.Раковски" и ул."11-ти август". Закрива се и базара за художествени произведения.

От 9.00 до 11.00 часа на 8.11.2011г. се забранява влизането на пътни превозни средства в двете посоки, с изключение на автомобилите на участниците в церемонията по:

-ул."Оборище" между ул."Г.С.Раковски" и ул."11-ти август";

-ул."11-ти август" между ул."Московска" и пл."Св.Александър Невски".

ЦГМ ще закрие паркинг "синя зона" и "служебен абонамент" за горепосочените врем и места.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА