Last news in Fakti

16 Януари, 2017 09:04 1 466 5

Адв. Марин Марковски: Не е било във властта на Симеон Дянков да извърши това, за което го обвиняват

  • aдв. марин марковски-
  • симеон дянков-
  • обвинение-
  • евн

Да се получат указания от Прокопиеев за Дянков е все едно на един режисьор от ранга на Стивън Спилбърг да му дава указания младеж от ВИТИЗ, каза адвокатът

Адв. Марин Марковски: Не е било във властта на Симеон Дянков да извърши това, за което го обвиняват - 1
Снимка: bTV

Бившият финансов министър Симеон Дянков няма как да е виновен в това, в което го обвинява прокуратурата, той не е имал властта да извърши предполагаемото престъпление. Това заяви адвокатът му Марин Марковски в предаването „Tази сутрин“ по bTV.

Прокуратурата обвини Дянков, че е искал да облагодетелства с близо 1,3 млн. лв. фирма „Булброкерс“ – инвестиционния посредник при сделката за продажбата на миноритарния пакет дялове на държавата в EVN, и това е станало по устен съвет на бизнесмена Иво Прокопиев.

„Да се получат указания от Прокопиеев за Дянков е все едно на един режисьор от ранга на Стивън Спилбърг да му дава указания младеж от ВИТИЗ. Дянков е министър с изключителни квалификация, знания и култура. Това е най-успешният министър от години насам (...) Един изключително отговорен специалист не може да получава указания за нарушение на закона, защото няма да иска да ги чуе. Цялата тази структура за извършено престъпление е нещо мъчително, неточно, неясно и невярно“, каза Марковски.

„За да може да бъде облагодетелствана тази фирма, да бъде избрана да извърши сделката и Дянков да има вина, той трябва да има реалната властова възможност, това трябва да е в неговите права. Неговото положение като министър на финансите категорично не го позволява. Наистина министър на финансите звучи авторитетно, но неговото юридическо положение в структурата на институциите, които трябва да извършат сделката, не позволява той да определи, даже да укаже, да посъветва коя фирма да бъде избрана“, добави адвокатът.

По думите му всички сделки се извършват от Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол, чийто надзорен съвет се избира от Народното събрание, а не се контролира от Министерския съвет и министъра на финансите. Има и Комисия по финансов надзор, през която е минала сделката, а тя е структура, подчинена само на Народното събрание.

Когато са съдили по времето на Сталин, са казвали точно така: „У нас не съдят напразно“, но се оказва, че го правят. Това е процес, осъден на юридическа и доказателствена катастрофа, каза още адв. Марковски.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Телевизора на Елвис

    5 3 Отговор
    Абе дебел, ясно е че на Дянков ще му пръднат на грездея, точно защото е дребен, хитър и нахален зъбльо-финансист и си е опекъл питката човека отрано. Ти защо се излагаш на дърти години да плещиш глупости по интернеДа? Обясни моля те.... :-)

    Коментиран от #2

  • 2 бббббб

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "Телевизора на Елвис":

    Срещу много пари този плямпа всичко. А,тук ще има много парииии....Както се казва: Ден година храни!
  • 3 хохох

    4 3 Отговор
    МърковСКИ пак е наговорил глупостите! Абсолютно реално си е Дянков да получи указания от Прокопи и Гор...ов от Леевски

    Коментиран от #5

  • 4 Azazel

    1 1 Отговор
    Относно избора на фирма - Марковски е прав, изборът за фирма, която да консултира приватизационни сделки, се прави от Агенцията по приватизация. Още повече, че не са хиляди фирмите в България, които консултират такива сделки. Другото обвинение - за отклоняването на парите от Сребърния фонд, макар и основателно, е насочено към грешен човек. Всички с малко повече памет от тези, дето до обяд забравят какво са закусвали, помним, че не една и две опозиционни партии се противопоставяха на тази практика на първото правителство на Борисов - парите от приватизация, вместо както е по закон, да отиват в Сребърния фонд, да се използват за съ-финансиране на магистрали/зали/метро и т.н... Факт е, че не само в конкретния, а и в десетки други случаи, този закон беше нарушаван, Но не персонално, само от Дянков и Трайков, а с решения на Министерски съвет, а всички знаем кой носи основната отговорност за тези решения... Друг е въпросът, че този някой не си позволява лоша дума да каже за Пеевски и за пудела му Цацаров, а Дянков, и особено Трайков и Прокопиев, хич не си поплюват по този въпрос...
  • 5 курумбаша

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "хохох":

    Теб те е страх дори да им напишеш имената бе мушморок :)
    Е такива смелчаци сте всички и затова няма да се оправи държавата!
    -
    Относно тези процеси - всичко е политическа поръчка и нагласено за пред хората - все пак избори идват! Един осъден политик да сте видели - НЕ! Няма и да видите!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове