Last news in Fakti

11 Ноември, 2011 10:28 1 160 0

Дават 500 лв. за погребение на ветеран от войната

  • ветерани-
  • погребение

Министерство на финансите против отпускането на допълнителни средства

Еднократна помощ за погребение от 500 лв. ще получават наследниците на ветерани, решиха депутатите днес, приемайки на първо четене промените в Закона за ветераните от войните.

Освен това ветераните от войните ще имат право на медицинска и дентална помощ извън основния пакет, гарантиран от Здравната каса. Предвижда се средствата за реализирането на тези права да са за сметка на държавния бюджет.

Проектът на депутатите от „Коалиция за България" Ангел Найденов и Евгений Желев беше приет единодушно. Найденов заяви, че с предложението се усъвършенства законодателството за осъществяване на държавната политика и подобряване на жизненото равнище на ветераните чрез разширяване на техните социални права.

Министерството на труда и социалната политика е подкрепило законопроекта, като е предложило еднократната целева помощ за погребение да се предоставя на наследниците чрез бюджета на военното министерство или от общините.

От МО принципно са подкрепили проекта, но са обърнали внимание на факта, че не са предвидени механизми за финансиране на предложените мерки, както и допълнителни средства по бюджета на ведомството.

Министерството на финансите обаче не е подкрепило предложението поради необходимостта от допълнителни средства, което в условия на криза не е целесъобразно, е записано в становището на парламентарната комисия по труда и социалната политика.

Здравната каса също не подкрепя законопроекта, с мотива, че той съдържа предложения, които не са финансово обосновани.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА