11 Ноември, 2011 12:02 2 806 3

България на плюс с 4 млрд лв от членството в ЕС

  • дянков-
  • мф-
  • бюджет-
  • ес-
  • рен

Нормална практика е енергийни дружества да финансират спорта

България на плюс с 4 млрд лв от членството в ЕС - 1
Снимка: БГНЕС

България е с положителен баланс между европарите, които  получаваме, и вноската, която плащаме за бюджета на Европейския съюз. Това стана ясно от думите на финансовия министър Симеон Дянков от парламентарната трибуна.

Става дума за периода от 2007 до септември тази година, за който данните показват, че сме на плюс с около 4 млрд. лв.

В началото на присъединяването ни към ЕС тенденцията е била негативна за нас, но през последните две години /2010 и 2011/ сме получили повече, отколкото сме дали.

Финансовият министър не се  притеснява, че кризата в Еврозоната ще се отрази на средствата, които можем да усвоим до края на 2014 година, когато изтича настоящият  програмен период на ЕС.

Дянков обаче не спести опасенията си, че договарянето на следващия програмен период /2014-2020/ няма да е толкова лесно. Той изтъкна опасенията, че някои от големите държави- донори, като Италия, имат сериозни съмнения, че могат да дадат същата вноска и за следващия програмен период.

„Икономическият растеж в Европа достигна мъртва точка и възникна риск от нова рецесия“, предупреди вчера икономическият еврокомисар Оли Рен. 

По-рано днес Дянков отговори на въпрос на червения депутат Петър Курумбашев защо ТЕЦ „Марица Изток“ 2 и НЕК са придобили акциите на футболен клуб „Берое“. Подпомагането на здравето и спорта в района на Стара Загора е част от фирмената политика на ТЕЦ „Марица Изток 2“, а подобна практика имали и други подобни предприятия, стана ясно от отговора на Дянков. Червеният депутат се усъмни, че счетоводството на футболния клуб е наред, но финансовият министър заяви, че „Берое“ дори е на печалба, което ставало видно от независим финансов одит.

„Живот и здраве, като се построи „Белене”, може да си купим и отбор от Премиършип“, възмути се Курумбашев, предлагайки и задлъжнялата Топлофикация-София да купи ПФК „Левски“.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гого

    0 0 Отговор
    кел файда като хората се самоубиват и има геноцид
  • 2 Иво Маслинков

    0 0 Отговор
    Точно затова вярвам на Оли Рен. Щом Европа не знае какво ще стане, какво остава до нас? По - добре да изгоним гръцките банки.
  • 3 Иво Маслинков

    0 0 Отговор
    Точно затова вярвам на Оли Рен. Щом Европа не знае какво ще стане, какво остава до нас? По - добре да изгоним гръцките банки.