Last news in Fakti

12 Ноември, 2011 16:24 1 732 1

Над 8 часа продължават взривовете край Севлиево (обновена)

  • севлиево-
  • гърмежи
Над 8 часа продължават взривовете край Севлиево (обновена) - 1
Снимка: БГНЕС

Над 8 часа продължават взривовете във военните складове край Севлиево. Вероятно пожар е причинил експлозиите, но това е само предположение. Това съобщи пред медиите главният секретар на МВР Калин Георгиев.

Причината ще се изяснява едва чак след като специалистите от ДОТИ влязат в складовете, а това ще стане 24 часа след последния взрив. Снарядите, които се взривиха тази сутрин, са били предназначени за унищожаване.

Кметът на Севлиево Иван Иванов заяви, че обстановката към момента е по-спокойна, има откъслечни взривове.

Няма притеснения от екологична гледна точка за замърсяване на въздуха, няма пострадали, няма ранени. Складовете са на частна фирма. В 4 от складовете има боеприпаси, само в един е станало взривяването, уточни Иванов.

Според него става въпрос за 3120 сандъка с конвенционални снаряди за противотанкови оръжия.

Боеприпасите, които се съхраняват в този склад, са около 3000 броя - 152 мм снаряди, чешко производство.

Частната фирма, чиято собственост са складовете, е внесла боеприпасите от Чехия по външнотърговски договор. Фирмата, лицензирана по съответния ред, след проверка ги реализира извън страната.

Складовете са закупени през 2008г., след което са ремонтирани. Помещенията отговарят на всички норми за безопасно съхранение на взривни вещества и боеприпаси, подчертаха от полицията.

От МВР съобщиха, че няма непосредствена опасност за хората, които живеят в района и за тяхното имущество. Заради инцидента е създаден кризисен щаб с представители на полицията и на местната власт, който се ръководи от областния управител Мариан Костадинов.

Обитателите на намиращата се в близост конна база са евакуирани, както и животните.

7 от помещенията са собственост на софийска фирма ЕМКО. В складовете няма химически и радиоактивни вещества и няма опасност от обгазяване на района.

Министърът на отбраната Аню Ангелов, главният секретар на МВР главен комисар Калин Георгиев и главен комисар Николай Николов, директор на ГДПБЗН ръководят на място действията във връзка с взривовете в бивши военни складове край Севлиево


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.