Last news in Fakti

13 Ноември, 2011 06:29 1 273 0

Робот оглежда взривените погреби край Севлиево

  • севлиево-
  • погреби-
  • взрив
Робот оглежда взривените погреби край Севлиево - 1
Снимка: Архив

В неделя робот и безпилотни летателни средства ще извършват обследвания на складовете край Севлиево, в които днес избухнаха взривове. Направените замервания на въздуха показват, че всички стойности са в рамките на допустимото, съобщиха от МВР.

В събота сутринта около 9 часа се взривиха бивши военни складове, намиращи се между Севлиево и с. Ловнидол. Районът беше отцепен и обезопасен. Сапьорите ще могат да влязат при взривените складове най-рано 24 часа след последния взрив.

Според първоначалната информация от шестте склада, само един е бил пълен с боеприпаси. Те са на софийска частна фирма.

Стана ясно, че в района на бившите артилерийски складове край село Ловнидол се е взривило едно от хранилищата. Боеприпасите, които се съхраняват в този склад, са около 3000 броя - 152 мм снаряди, чешко производство.

Частната фирма, чиято собственост са складовете, е внесла боеприпасите от Чехия по външнотърговски договор. Фирмата, лицензирана по съответния ред, след проверка ги реализира извън страната.

Складовете са закупени през 2008г., след което са ремонтирани. Помещенията отговарят на всички норми за безопасно съхранение на взривни вещества и боеприпаси, подчертаха от полицията.

Складовете, край севлиевското село Ловнидол, където от тази сутрин има взривове, се стопанисват от частното дружество ЕМКО.

В складовете няма химически и радиоактивни вещества и няма опасност от обгазяване на района. Няма данни за жертви и пострадали хора. Обитателите на намиращата се в близост конна база са евакуирани, животните също. Пътуващите в посока Ловнидол и Търхово да ползват обходен маршрут от главния път и разклона за с.Буря.

На 3-ти юли 2008 г. се взриви и военен склад край Челопечене. Тогава взривовете също не доведоха до жертви, но предизвикаха многобройни материални щети. Години бяха нужни, за да бъде изчистен района от осколки и неизбухнали снаряди.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА