Last news in Fakti

21 Февруари, 2017 15:28 1 595 6

Борисов прогнозира през 5-6 месеца избори

  • борисов-
  • избори-
  • румяна бъчварова-
  • цветан цветанов-
  • красимир каракачанов-
  • нато
Борисов прогнозира през 5-6 месеца избори - 1

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви пред журналисти, че трудно щяло да се направят коалиции. Трудно ще е да се седне след вота на една маса и да се постигне макар и крехкото съгласие от 43-я парламент с патриотите, реформаторите, АБВ. С патриотите ГЕРБ можели да преговарят и в следващото НС, защото имали добри практики заедно, заяви Борисов. Избори можело да има през 5-6 месеца, възможно е служебният кабинет на Огнян Герджиков да управлява по-дълго, допълни лидерът на ГЕРБ. Причината била, че имало антагонизъм, себеотричане, раздори като гледал листите на ДПС и на повечето формации. Той предупреди за възможна опасност в България да се стигне до управление с твърда ръка.
В листите на партията, в които имало действително нови лица, за разлика от "новите" на БСП, някои които познавал от 25 години. Той обаче призна, че и в неговата партия са се поддали на "всеобщата лудост" и имало включени певци, артисти, спортисти. При подреждането на листите Борисов е отчел както мнението на организациите по места, така и своите бъдещи планове.
Борисов смята, че някои са се уплашили да не излязат далаверите им наяве относно машинното гласуване.

Според Борисов БСП е дал съгласие за повече военно присъствие на НАТО. С това правителство, служебното, не знаят какво са подписвали в НАТО", заяви Бойко Борисов.Когато ставаше въпрос за флотилията, не се взе във Варшава това решение и сега, девет месеца по-късно, военният министър го е подписал, допълни експремиерът. Това ги питам три дни, ако не са съгласни с нашето решение, защо говориха, че когато даваш въздушното си пространство и за други самолети (еърполисинга) е национално предателство, защо сега го подписаха, разясни още той.

БСП да каже - ние следваме твърдо политиката на ГЕРБ в отбраната, външните работи и всичко друго, коментира Борисов. Това, ако е така, продължи той, ще ни направи вече съюзници, можем да седнем на една маса и да говорим за управление. "Но те говориха, три месеца ми летяха със самолети по телевизията и ми обясняваха за националното предателство на ГЕРБ... Сега излизат и казват "ГЕРБ го подписа". Не ги ли е срам, аз ли бях оня ден в Брюксел", коментира той темата от последните дни, свързана с разширяване присъствието на НАТО в Черно море.

Целенасочено в България ЕС и НАТО се превръщат в клише, в организации, които, ако си против тях и не се съобразяваш с тях, се оказа ползотворно от политическа гледна точка. Да говориш срещу канцлера Меркел, те прави/ в твоите очи само/ горд, заяви Борисов на кръгла маса, посветена на управленската програма на ГЕРБ в сектор "Сигурност и обществен ред".

По въпроса за бежанците Борисов обясни, че при втория му кабинет е изградено всичко необходимо, но "на президентските избори и в "Овча купел", и в Харманли ни създадоха изкуствени проблеми, с които също се справихме", отчете Борисов.

"Нинова казала, че успяла да удари темелите на ГЕРБ в строителството и еврофондовете, казах на колегите - дайте да видим къде са темелите на БСП, да ги удряме там, но се оказа, че няма едно направено нещо, няма къде да погледнеш... Атакува се високото дърво, плодното дърво, това, което е направено. Какво да им атакуваш на тях, кметове нямат.

Министърът на вътрешните работи в правителството на Бойко Борисов Румяна Бъчварова заяви, че критиките към сектор “Сигурност” са напълно неоснователни. “Това са спекулации, защото системата за сигурност никога не е била по-подредена, отколкото е в момента. Ние дори изпреварваме тенденциите в Европа с едно модерно и развито законодателство. Резултатите са видими дори и извън България”, подчерта Румяна Бъчварова. Според бившия министър бъдещето в сектор “Сигурност” е стабилно, ако не бъдат допуснати отстъпления от постигнатото по време на правителството на Борисов.

Бъчварова изтъкна, че резултатите в борбата с корупцията, постигнати от кабинета “Борисов 2”, са изключително задоволителни. “Резултатът е милиарди допълнителни приходи в държавния бюджет”, каза тя. По думите й, ситуацията с мигрантския поток е овладяна, благодарение на сътрудничеството с държавите в рамките на “Фронтекс” и добрата организация между армията, полицията и службите в страната ни.

Румяна Бъчварова заяви, че се очакват устойчиви резултати в борбата с битовата престъпност. “Почти една година работихме по системата за превенция на битовата престъпност. Създадохме над 200 междуведомствени комисии във всички региони на страната, за да разпределим функциите”, обясни бившият вътрешен министър. “Втората важна посока бе да екипираме полицията, за да гарантираме битовата сигурност на българските граждани“, допълни Бъчварова. Според нея до 1-2 години може да се обнови изцяло автомобилният парк на полицията.

По време на форума председателят на Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по закона за електронните съобщения в 43-тото Народно събрание Димитър Лазаров представи законодателството, прието от 43-тото НС в сектор обществен ред и сигурност. Лазаров подчерта, че за първи път са приети законодателни мерки за борба с тероризма. “Със закона, който приехме, регламентирахме адекватното реагиране на терористични атентати, както и превенция срещу лица, свързани с терористична дейност”, каза той.

Богдан Мирчев от фондация “Ханс Зайдел” заяви, че стабилността в сектор “Сигурност” е от общоевропейско значение. “България успя да постигне много за охраната на външната граница на ЕС в последните години. Това е оценено и признато навсякъде”, каза той. Мирчев подчерта, че сътрудничеството между фондацията и ГЕРБ е изключително интензивно в редица сфери още от първия мандат на Бойко Борисов.

През 2013-2014 година в България бяха установени най-високите нива на корупция в последните 25 години. Със законодателните промени, които ГЕРБ направи в 43-тото Народно събрание, възстановихме системата за сигурност. Това каза заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на кръгла маса „Управленска програма в сектор Обществен ред и сигурност“ в София. Той обясни, че в момента не се налагат радикални промени в сектора, но започнатото трябва да бъде продължено и надграждано. Цветан Цветанов представи пред присъстващите интерактивна презентация, представяща приоритетите на ГЕРБ в сектор “Сигурност”. Цветанов обобщи постигнатото от ГЕРБ и правителството на Бойко Борисов в сферата на вътрешната сигурност и обществения ред.

По думите на зам.-председателя на ГЕРБ в един следващ управленски мандат политиката в сектор „Сигурност“ трябва да бъде водеща. Цветан Цветанов изтъкна, че ГЕРБ предвижда да увеличи броя на военнослужещите, които охраняват границите. “Трябва да изградим система за сигурност от общия план на ЕС“, добави той.

Цветан Цветанов обясни, че изграждането на възпиращото съоръжение на границата ни с Турция е било ангажимент, който правителството на Бойко Борисов е изпълнило. “Възпиращото съоръжение на границата ни с Турция, която е 272 км, вече е почти напълно завършено. Остават 12 км, които трябва да бъдат доизградени”, посочи той. Според Цветанов, сериозен проблем е преобразуването на регистрационните центрове в Пъстрогор и Харманли, които трябва да станат от закрит тип.

„През последните години нарасна лавинообразно процентът на употреба на наркотици на подрастващите. Трябва да положим максимални усилия да противодействаме ефективно“, коментира Цветан Цветанов. Акцент в предизборната програма на ГЕРБ е сътрудничество с МОН и Министерство на здравеопазването за доброволни тестове за употреба на наркотични вещества от подрастващи след предварително съгласие на родител, обясни зам.-председателят на партията. Според Цветанов доброто образование също е превенция. “Принудата за задължително образование на подрастващите и обвързването на социалните помощи с учебния процес, които предвиждаме в програмата си, ще имат добри последствия в бъдеще. До 2020 година ромите ще бъдат над 17 % на трудовия пазар, затова трябва да бъдат интегрирани”, подчерта още той.

Цветан Цветанов наблегна върху необходимостта от засилване на сътрудничеството с общините. “Превенцията е важна. Информиране на обществото и на родителите. Държавата ни е източник на престъпност в сферата на сексуалната експлоатация на жени. Чрез НСОРБ трябва да създадем местни комисии за борба с трафика на хора”, каза той.

Цветан Цветанов обясни, че в периода 2014-2016 година е създадена една добра координация в сферата на сигурността. “В първия мандат на Бойко Борисов увеличихме информационния обмен с Европол с 274%. Трябва да се надгражда капацитетът на създадения Национален център за противодействие на контрабандата на акцизни стоки. Трябва да дадем фокус върху престъпления, които стигат най-осезаемо върху българското общество“, каза Цветанов.

Зам.-председателят на ГЕРБ коментира и увеличението на процента на телефонните измами. „През 2015 г. условно осъдените са 64%. Това няма превантивен ефект. Ефективно осъдените са 31%, което е абсолютно недостатъчно. Нужни са целенасочени мерки за справяне с проблема“, допълни Цветанов. Програмата на ГЕРБ в сектор “Сигурност” предвижда изграждане на видеонаблюдение по всички общини с криминогенен потенциал, осъвременяване на интерактивната карта на престъпността и обновяване на техническата база в институтите за изготвяне на експертизи.

Относно противодействието на тероризма, организираната престъпност и корупцията Цветан Цветанов коментира, че обмяната на информация в реално време е най-добрата мярка. Той бе категоричен, че Евродак системата трябва да бъде ползвана за полицейски нужди. “PNR е един добър модел как трябва да се обменят резервационните данни на пътниците. Необходимо е засилване и укрепване на оперативното сътрудничество за борба с организираната престъпност с Европол и Интерпол”, обясни още той.

Интелигентните системи за контрол на нарушителите на пътя, които предвижда да въведе ГЕРБ, ще освободят голям полицейски ресурс. “Така полицаите ще се грижат са сигурността и спокойствието на българските граждани във всички населени места”, каза зам.-председателят на ГЕРБ.

По време на форума д-р Ханс-Петер Ул, член на Бундестага, председател на Подкомисията по разоръжаване, контрол на въоръженията и неразпростанение, член на Подкомисията за превенция на граждански кризи, разрешаване на конфликти и омрежени действия, направи анализ на постигнатото от ГЕРБ в сектор „Сигурност“.

“Нужно е сътрудничество между охранителните органи за справяне с проблемите в сектор “Сигурност” – убедих се още в първото правителство на Бойко Борисов, че Борисов и Цветанов разбират това и живеят с тази мисъл”, коментира Ханс-Петер Ул. Той обясни, че е важно да има активна регистрация на мигрантите, които влизат в страната. “Външните граници трябва да са сигурни и да се контролират. България има ключова роля в защитата на външната граница на ЕС. Затова държахме 320 милиона лева да бъдат осигурени на България. Заедно можем да се преборим с тероризма. Трафикът на хора трябва да бъде овладян. Благодарен съм на ГЕРБ, че е ангажирана с тези проблеми”, подчерта Ханс-Петер Ул. Той бе категоричен, че само европейски отговор може да доведе до разрешение на проблема.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кака Пена

    8 10 Отговор
    Искаме си Боко!
    С Боко излязохме на първо място в света по смъртност!
    С Боко станахме най-бедната страна в ЕС!
    Боко форевър!
  • 2 Майко мила

    9 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг:
    " Фондация “Ханс Зайдел” заяви, че стабилността в сектор “Сигурност” е от общоевропейско значение."

    - Каква е фондация "Ханс Зайдел", че се занимава със сектор сигурност?
    Само това изказване е достатъчно за да се потвърди, че Борисов бе създаден от това НПО. Което е ясно и с какво се занимава!
    Замислете се как Борисов успя да създаде такава партия без пари и с доходи на държавен служител. Нима организирането на партийни центрове в градовете не иска пари, време и разходи за заплати, зали, гориво, дрехи, телефони и т.н.
    Чие отроче е бореца прави мафията и контрабандата? - Помните ли с какво дойде на власт като слоган?

    Коментиран от #3

  • 3 onq s konq

    4 6 Отговор

    До коментар #2 от "Майко мила":

    Борисов не е дошъл на власт със заплата на държ. служител и "без пари".Отдавна има специална книга за това/забравих автора/,в която подробно е описано как Борисов е щателно проучен,направен му е щателен психопортрет и е решено на най-високо и отговорно място ОТ ЗАПАДА да бъде поставен начело на БГ.Финансирането за това е повече от щедро и ПРОДЪЛЖАВА ДА БЪДЕ ТАКОВА,а факта че е отлично приет от западните политици е неуспорим.Руснаците създадоха проекта "БСП" който обаче в последствие се провали,като в последствие се ориентираха към Атака и ДПС.Атака също се провали,остана им ДПС...но някъде.Остава на изборите бълг. народ да реши дали е със Запада от където идват парите или със Русия,от където идва бедност тотални политически и икономически ограничения.
  • 4 Гост

    4 2 Отговор
    Ако прес толкова подава оставка,по добре да не се кандидатира .
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове