Last news in Fakti

15 Ноември, 2011 15:01 770 1

Бургас в Топ 30 на европейските „Достъпни градове”

  • бургас-
  • топ 30-
  • достъпен град
Бургас в Топ 30 на европейските „Достъпни градове” - 1
Бургас

Бургас бе класиран сред 30-те финалисти за европейската награда "Достъпен град", съобщиха с гордост от общината.

"Вълнуващо е да те наредят до Венеция, Хелзинки, Дъблин и Люксембург. Но важното е, че имената на Бургас и България отново се чуха с нещо добро и градивно. Сега трябва с работата си да защитим получената висока оценка", каза кметът Димитър Николов.

"Достъпен град" е ежегодна инициатива, която се организира от Европейската Комисия. Тя има за цел да насочи вниманието към европейските градове, които работят най-активно за подобряване на достъпността за гражданите с увреждания във фундаментални аспекти от градския живот.

По регламент се оценява интегрираният подход в четири ключови области: изградена среда и обществени пространства; транспорт и свързаната с него инфраструктура; информация и комуникации, включително нови технологии; обществено достъпни съоръжения и услуги.

Всички градове от 27-те държави, членуващи в ЕС, с население над 50 000 жители, имаха право да участват в тазгодишното издание на инициативата.

Бургас е сред 30-те финалисти за "Достъпен град 2012", избрани измежду 114 града от 23 страни. Той е и единственият класиран представител на България.

След последната пресявка от 30-те финалисти са останали 8, които се съревновават за голямата награда. Това са Гренобъл /Франция/, Краков /Полша/, Любляна /Словения/, Марбург /Дания/, Оломоуц /Чехия/, Залцбург /Австрия/, както и испанските Сантандер и Тераса.

Победителят ще бъде обявен на 1 декември в Брюксел.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 bubblehead

    0 0 Отговор
    След последната пресявка от 30-те финалисти са останали 8, които се съревновават за голямата награда. Това са Гренобъл /Франция/, Краков /Полша/, Любляна /Словения/, Марбург /Дания/, Оломоуц /Чехия/, Залцбург /Австрия/, както и испанските Сантандер и Тераса.

    -------------------------------------------------------------------

    Сигурен съм че и ако плажа влизаше в сметките Бургас щеше да е от фаворитите, защото се съмнявам че тия изброени градове имат нещо подобно дори на точно тая част от снимката на стария плаж на Бургас...