Last news in Fakti

15 Ноември, 2011 15:32 5 898 3

Нови терминали на летищата във Варна и Бургас през 2013

  • летище-
  • терминал-
  • варна-
  • бургас
Нови терминали на летищата във Варна и Бургас през 2013 - 1
Проектът на новия терминал на летище Варна

Договор за строителство и реализация до „ключ” на нови международни пътнически терминали на летище Варна и летище Бургас бе подписан днес, съобщи ВарнаУтре.БГ.

Изпълнител е Консорциум "ТИЕ-ИЧТАШ". Холдингът е с богат международен опит в строителството на летища в различни части на света, в това число портовете в Анталия, Измир, Баку, Санкт Петербург, Орду — Гиресун (в морето), Казан и др. и бе избран след европейска процедура за обществена поръчка.

Строителството на новите пътнически терминали на летище Варна и летище Бургас започва през месец декември тази година, като в строителните дейности само на територията на двете летища се очаква да бъдат заети над 500 работници и служители.


Планирано е за летен сезон 2013 летище Варна и летище Бургас да посрещат и изпращат своите гости от новите си сгради.

Новите пътнически терминали ще разполагат с обширни зони за пристигащи и заминаващи пътници, модерни системи за обслужване на пътници и багаж, атрактивни търговски зони и просторни открити пространства. Прилага се най-модерната линия за интериор и управление на системите за обслужване на пътници и багаж, което ще доведе до увеличаване на бързината на обслужване.

Проектният капацитет на новия терминал в Бургас е 2 700 000 пътници, а на варненския – 1 800 000. 31 ще бъдат гишетата за регистрация на пътници в Бургас и 25 – във Варна. Проектите са изцяло съобразени с изискванията, свързани с присъединяването на България към шенгенското пространство.

Терминалът във Варна ще се простира на площ от 18 000 кв.м., а бургаския около 20 000 кв.м.

Сградите са проектирани така, че да могат да се използват в зависимост от пътникопотока във всеки един момент, а при необходимост капацитетът им да бъде допълнително увеличен като разширение към вече съществуващата архитектурна част.

Проектите, дело на известни световни проектанти и дизайнери, целят запазване на ваканционното настроение на пътниците по време на целият им престой на летището, в съчетание с характерни елементи от българската архитектура и природа.

През следващите две години „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт” АД ще инвестира в развитието на двете морски летища около 150 000 000 лв.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СТОЯН ТАНЧЕВ

    0 0 Отговор
    Варна ще дръпнат яко напред с такова летище ,блазе им!

    Коментиран от #2

  • 2 georgi

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "СТОЯН ТАНЧЕВ":

    @1 Варна да си оправят пътищата първо!
  • 3 bubblehead

    2 0 Отговор
    Радвам се че изглежда инерцията на всичко варненско да се дава предимство у нас е свършила. Вижда се от строителството на по-големия терминал в Бургас защото и нуждата е по-голяма( заради значително по-голямата концентрашия на туристически бизнес на юг). Дай боже някой ден да кацат и не само чартърни полети ако ще да са международни терминалите, ама и това не е беда защо и магистралата ще е готовоа до тогава ... или се очаква да я улучи някои метерорит другари от перманентната катастрофа, а? Пустата магистрала милиционерско -пожарникарска да опустее дано ... ха-ха-ха