Last news in Fakti

10 Март, 2017 20:57 3 212 9

Валутният борд или печатането на пари

  • антони тренчев-
  • валутния борд-
  • печатане на пари
Валутният борд или печатането на пари - 1

Аз по-скоро бих перифразирал въпроса „за“ или „против“ махане на валутния борд така: да могат ли Корнелия Нинова и Бойко Борисов да печатат пари толкова, колкото намерят за добре и да вземат неограничени количества заеми? Имаме ли доверие в политиците, че те могат да провеждат монетарна политика, да печатат пари и да вземат безобразно евтини пари така, както ги взема Германия?

Това коментира Антони Тренчев в дебата по БНР, кандидат за народен представител от коалиция „Реформаторски блок - Глас народен“, втори в листата за 23 МИР – София, на въпрос за отпадането на валутния борд.

По темата за влизане в „чакалнята“ на еврозоната Тренчев коментира, че има и плюсове, и минуси, които трябва внимателно да бъдат претеглени. Добре е да сме там, защото ще сме наблюдавани от ЕЦБ. Кражбата на века КТБ нямаше да е възможна, ако ние бяхме наблюдавани от ЕЦБ. Но преждевременно въвеждане на еврото в България също носи риск, предупреди той. Тренчев добави, че е категорично против да се премахне валутният борд, особено ако няма да се въвежда еврото, и определи тези предложения като пълен абсурд.

Когато в рамките на 43-ото Народно събрание имаше широк дебат дали да влезем в Шенген, ние от РБ бяхме „за“, а нашите коалиционни партньори и конкретно г-н Борисов, тогавашният премиер, и тогавашният министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, бяха категорично против. Сега изведнъж всички са големи евроатлантици и радетели за повече интеграция, подчерта Антони Тренчев и каза, че Европа от доста време е на няколко скорости и то не е защото така е наложено от ЕС, а от липсата на желание на България да бъде в „първа класа“.

По думите му, трябва дебат за възможните пет сценария за развитието на ЕС. Не можем да си позволим тенденцията на забавяне на държавата да продължава, каза още Реформаторът.

За ГЕРБ и РБ Тренчев отговори, че двете политически сили винаги са били много различни. Да, били сме коалиционен партньор на ГЕРБ, но сме били и техен коректив и опонент по редица теми. Много пъти сме имали остри конфронтации. Ако беше много лесно да се правят реформи, Борисов нямаше да ги прехвърли на РБ в ключовите сектори, а сам щеше да ги прави, категоричен беше Тренчев.

Според него, когато правителството има кръгозор от четири години, а по един каприз бива прекъснат живот му на втората година, естествено е да остава недовършена работа. В програмата на РБ сега няма да прочетете за 700 лева пенсия и 1500 лева заплата. И се съмнявам, че Борисов иска 700 лева пенсия, освен, ако не реши да загроби държавата, каза той.

За коалирането с „Глас народен“ Тренчев обясни, че РБ винаги е бил платформа, която иска да обединява десните, център-дясно хората и тези, които вярват, че трябва обединение, а не роене. „Глас народен“ активно се включиха в писането на програмата, посочи той и добави, че в нея акценти са намаляването на ДДС от 20 на 18 процента, което оставя 1 милиард в ръцете на гражданите бизнеса, увеличаване на прага на регистрация по ДДС от 50 000 до 200 000 лева, което би облекчило гражданите и бизнеса. Ще вървим към балансирам бюджет и ще харчим толкова, колкото изкарваме, а не без мярка, както искат БСП, категоричен беше Тренчев.

На въпрос за евентуално съвместно управление на ГЕРБ и БСП Антони Тренчев посочи, че това е вероятен сценарий, който се подготвя с обясненията на Борисов и Нинова за немския модел.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ото

    9 1 Отговор
    Не можем да вярваме на повечето политици, човече! Повечето се доказаха като наши гробокопачи... Щом един познат е зарязал бизнеса с Интернет и сега прави гробищни паметници, смятай до какво ни доведоха политиците тук....? това стана най-доходоносният бизнес - с мъртъвците. например тегленият заем от 16 млрд ли беше далеч надхвърля предвидените плащания както се описаха а те се оказаха малко над 6 млрд. Останалите пари са безотчетни под разпореждането на политици. Никой не дава отчет къде са акво става с тях, кой ги "усвоява", как? Етго затова и не можем да вярваме на политиците.
  • 2 Поп Грую

    7 2 Отговор
    А какво е валутният борд? Ограничаване на количеството пари в обръщения. С какво е обосновано това ограничаване? Ами с нищо. Не е със стойността на българските заводи, предприятия, материални ресурси, патенти, вещни права или нещо подобно. Просто някой чиновник в Световната банка погледнал към североизточния ъгъл на кабинета си и решил, че в България може да има десет милиарда лева в банкноти и монети. Толкоз.
    А какво му е хубавото на валутния борд? Ами това, че българското правителство не може само да си определи колко ще харчи за образование или здравеопазване, да речем, а трябва да пита чичковците от Световната банка, чети САЩ. С валутния борд всяко увеличение на бюджетните разходи изисква ВЪНШЕН ЗАЕМ!
    Радост голяма.

    Коментиран от #3, #8

  • 3 Ото

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Поп Грую":

    Правилно, така е както казваш... И двата варианта в наши условия са смърт за нас. Безконтролното опериране със средства от местните политици досега на власт водеше към пропастта. От противната страна пък ограниченията от МВФ и Световната Банка по чужди преценки също води до закъсване. Ето затова няма еднозначен отговор на въпроса - Кое е за предпочитане? Всичко опира до разбирания и проявления! Ако имахме военни да покажат на политиците че техните игри няма да останат ненаказани, а ще бъдат заплатени с живота им, едва ли тарикатите като Пасси и останалите биха ни цакали десетки години и повече? тук обаче нещата са тотално объркани. послушанието към вредните за нас политици води до самоубийството ни и като хора и като народ и държава. Затова и няма еднозначен отговор. Не н питаха нито за ЕС, ни за НАТО ни за нищо. И най-чудното не е, че иам такива тарикати дето ни мумифицират, а че нито един Рамбо не им поиска сметка? А колок Рамбовци има само?
  • 4 к нинова

    1 1 Отговор
    първо ще окрадем 60-те милиарда спестявания по банките,после ще ги заменим с новонапечатани при стойност 100 лева за 1 евро.така даже можем и да дигнем двойно пенсиите
  • 5 Варна

    6 1 Отговор
    Омръзна ми от дилетанти които се упражняват за моя сметка.
    Този симпатичен младеж изглежда умен, ама да вземе да не се занимава с Икономика! -Професията му е юрист, не икономист. Гледахме две години един друг юрист да се занимава с икономика и цъфнахме (Лукарски). Хайде всеки да си знае мястото!

    Вероятно не му е известно че можеш да се регистрираш по ДДС доброволно. Прагът по регистрация по ДДС не е от съществено значение по отношение на структурата на приходите поне за нашата страна.
    Вече ми омръзна Пожарникар, Физкултурник и Юристи да ми говорят за икономически показатели. Счетоводител да ми говори за Енергетика, а социоложка да управлява МВР...
  • 6 Бай Тен

    1 1 Отговор
    А тези кухи манерки да не се оправдават с невъзможност да печатат пари. Има и други форми на заплащане като ваучери, талони и купони, но те просто искат да държат хората в мизерия и да произвеждат длъжници
  • 7 Бай Тен

    2 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг:
    Дмитрий Медведев
    Руският премиер се обръща към пенсионери по време на посещение в Крим:
    Пари няма, но вие се дръжте, всичко хубаво и добро настроение!"
  • 8 Крилья Советов

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Поп Грую":

    Не си прав за валутния борд по отношение на това, че е само ограничение на количеството пари в обращение. Изписвам "обращение", за да е ясно, че говорим за пари в движение. "ОбрЪщам" е начин, по който нещо се поставя по нов начин спрямо друго, без да се променя разстоянието между двете.

    Валутният борд е набор от правила, основното от които е да се осигури финансова дисциплина чрез привързването на местната държавна валута към друга стабилна валута или кошница от валути. Идеята е да се постигне стабилизация на финансите по единен критерий и тази стабилизация да се запази устойчива във времето.

    Няма да споря дали е дошло времето да се отмени валутният борд изцяло или да се смени курсът спрямо еврото, а защо не и да се прикрепи бордът към американския долар. Доказа се във времето, че бордът помогна веднага след въвеждането си. Спекулантите с нашата валута изчезнаха, защото е невъзможно да се търси обезценяване на сегашния курс при условия, че е предварително ясно в какви граници се търгува съответната валута. Съществува огромен риск от срутване на цялата ни финансова система ако бордът бъде отменен. Ще поемете ли риска от гласуване на референдум с настояването бордът да бъде отменен? Искате ли отново заплатки от по 5-10 долара? Разбира се, няма да се стигне дотам, но само защото работещите ще избягат в ЕС.
  • 9 Крилья Советов

    1 2 Отговор
    Колкото до това кой трябва да изразява позиция по съответни въпроси и квалификацията на разни лица като пожарникари, физкултурници и социолози в областта на икономиката, правото, туризма и т.н., боя се, че сте прави донякъде, но, разбира се с изключения! Бойко Борисов не помня да е работил като пожарникар и не съм чул да чете лекции по икономикс някъде, но притежава и управлява доста фирми отпреди 25-тата си годишнина. Откъде е взел парите е отделен въпрос - дали наистина от аферата "Опицвет", СИК, Пашата, Маджо или е крадял автомобили в Унгария, защото тамошната полиция е хващала лице с такова име ... Това не ми е известно! Но с управлението наистина има опит. Мениджърски опит.

    Доста други лица обаче нямат подходяща квалификация и дори при това положение никому не пречи. От съвест и срам са оперирани, а щом хората ги викат, значи са нужни и разбират. Хората преценяват, бе! Да бъде народната воля :-). Разбира се, бившите комунисти имат също доста опит в събирането на гласове и там се гласуваше със смазващи вотове - 98% от гласувалите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове