Last news in Fakti

20 Ноември, 2011 18:49 752 1

Пожарът в Пирин овладян

  • пожар-
  • пирин-
  • парк

Без човешки жертви и значителни щети приключи двудневната борба с огъня, който пламна на територията на Национален парк „Пирин” над Банско. Пожарът възникна в чвера по южния склон под връх Каймакчал на около 2300 метра надморска височина. За погасяването му беше сформиран оперативен щаб, тъй като възникнаха затруднения заради труднодостъпния терен. Останали са отделни огнища, които все още горят.

От събота след обяд до днес изгоряха 150 дка с клек и треви, съобщава местният информационен сайт „Е-79“.

Както  Факти.бг ви информира: над 100 души участваха в борбата с пламъците. 

Председателят на създадения веднага след подаване на сигнала щаб Георги Икономов, кмет на община Банско, съобщи, че въпреки разразилия се днес следобед силен вятър и пламналите на ново огнища на пожара, огънят е запечатан и локализиран. С оглед създадените просеки няма опасност от разпространение. Общо около 120 души участваха  вчера и днес в локализирането и потушаването на пожара. В акцията се включиха пожарникари, служители на Националния парк "Пирин", горски работници, планински спасители, ловци и риболовци, доброволци. Първите от тях са били още в 7 часа днес сутринта на мястото на пожара в трудно достъпния планински район, разположен високо в алпийската част на Пирин.

На място остава екип от  дежурни - четирима пожарникари и четирима служители на Националния парк, които да следят дали няма да се появи отново дим в най-високите части и разгорели се огнища. 

”Утре сутринта отново ще има дежурни и готовност да се действа, ако евентуално има нужда”, съобщи кметът на Банско. Директорът на областната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Костадин Ташков бе категоричен ,че именно създадената отлична организация и координация на място от кметът на Банско Георги Икономов и съдействието между огнеборци, спасители, служители на парка и доброволци е предотвратила разрастването на огъня до големи горски масиви и изпускането на пожара от локализация. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЙИЙИ

    0 0 Отговор
    лоша работа