Last news in Fakti

22 Ноември, 2011 16:10 786 0

ДПС иска повече пари за БАН и фонд „Земеделие“

  • дпс-
  • бюджет-
  • протест

Средствата да се вземат от бюджетите на силовите министирества

ДПС иска повече пари за БАН и фонд „Земеделие“ - 1
Снимка: БГНЕС

ДПС предлага да се увеличи бюджетът на БАН и на Държавен фонд „Земеделие”. Това каза на пресконференция депутатът от движението Алиосман Имамов. Утре ДПС ще излезе с окончателни текстове за предложенията на партията за бюджета.

Смятаме, че трябва да се преструктурира разходната част на бюджета. Трябва да се търсят възможности - да се намалят разходите и да се увеличат приходите, но, според нас, трябва да се увеличат някои разходи. Двете ни основни предложения са - да се увеличи бюджетът на БАН с 30 милиона лева и да се увеличи бюджетът на Държавен фонд „Земеделие” със 70 милиона лева – каза Имамов.

Вариант за източник за финансиране на БАН е да бъдат намалени разходите на силовите министерства с размера на субсидията, която е необходима за увеличаване на средствата на БАН, предлагат от ДПС. „МВР има бюджет 999 милиона лева, от които 30 милиона лева са за капиталови разходи. Министерство на отбраната има бюджет 970 милиона лева – с 62 милиона лева капиталови разходи“, посочи Имамов.

ДПС подкрепят протеста на железничарите и на синдикатите, защото са убедени, че социалният диалог на практика е взривен, заяви Хасан Адемов. Той припомни, че синдикатите напуснаха Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) и обявиха национална стачка. "И ние нямаме никакви притеснения и нямаме никакви основания да не подкрепяме техния справедлив протест", каза Адемов.

Той посочи, че предложението на властта за увеличението на възрастта за пенсиониране се предлага по едни полукриминален начин – между първо и второ четене на бюджета и то в преходните и заключителните разпоредби. Това, според Адемов означава, че управляващите са "неуверени, страхливи от предложението на непопулярни мерки и се опитват по този недостоен начин да прокарат това предложение". Ако се приеме този текст и ДПС ще обсъди въпросът дали да се сезира Конституционният съд или не.

Заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев посочи, че това е доказателство за това, че ГЕРБ изпада в изолация и няма реален, комплексен план за реформи. Той посочи, че реформите не могат да бъдат провеждани от една партия, а трябва да бъдат съгласувани и да имат широка подкрепа. "ГЕРБ или ще търси съгласие за правене на реформи сред цялото общество, или ще изпада във се по-голяма изолация и за съжаление цената ще я плаща България", подчерта Цонев.

Той обясни, че бюджетът е фундаментално сгрешен и ГЕРБ е в изолация с него. За да подкрепи тази теза Цонев посочи, че на първо четене Бюджет 2012 е приет с подкрепата на т. нар. независими депутат, но всички останали парламентарно представени партии са били против.

Източници за увеличаване на бюджета на БАН и на Държавен фонд „Земеделие” могат да бъдат и намалени капиталовите разходи, които в много голяма степен са увеличени в сравнение с текущата година. Капиталовите разходи за 2012 г. в консолидираната фискална програма са 5,2 мрлд. лв., които са силно централизирани.

Само 12% от тези разходи ще бъдат разпределяни от общините, останалите ще бъдат разпределени от министерствата – каза Имамов. По думите му – тези разходи няма да бъдат изпълнени.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА