Last news in Fakti

7 Април, 2017 16:49 1 425 2

Попниколов отговори на строителите за Железница

  • железница-
  • поръчка-
  • търг-
  • оставка

Министърът няма да подава оставка

Попниколов отговори на строителите за Железница - 1
Снимка: Архив

Служебният министър на регионалното развитие Спас Попниколов, чиято оставка поискаха днес от Камарата на строителите заради спирането на поръчката за тунел "Железница", отговори на браншовата организация с отворено писмо. Попниколов е категоричен, че прекратяването на поръчката за тунела не е повод нито за неговата оставка, нито за тази на УС на АПИ.

Ето и целия текст на писмото:

Отворено писмо

от министъра на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов

до Камарата на строителите в България

Като министър на регионалното развитие и благоустройството не считам, че взетото от УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) законосъобразно и единствено правово решение – това за прекратяване на процедурата „Проектиране и строителство на автомагистрала „Струма“ Лот 3.1 Тунел „Железница“, може да бъде причина за оставка – моя или на ръководството на АПИ. Решението е в защита на правото, прозрачността и информираността на българския народ и с единствена цел да се избегне вероятността от бъдещи финансови корекции по проекта.

Случилото се е криминален случай и само компетентните органи са тези, които ще установят виновните за опорочаването на процедурата лица – призовавам да ги оставим да си свършат работата и да не се опитваме да им влияем с политически тези.

Още веднъж категорично подчертавам, че прекратяването на тръжната процедура, при така създалата се ситуация, е единственият законосъобразен начин за действие. Чрез него ние не само не рушим имиджа на АПИ, а напротив – даваме на партньорите си солидна гаранция, че работим прозрачно, отговорно, в съответствие с всички законови изисквания. Всяко друго действие поставя под риск както репутацията на Пътната агенция, в която работят доказани специалисти с дългогодишен стаж, така и европейското финансиране за проекта. Доверието се гради с предприемане на законосъобразни действия и независимост от корпоративни интереси, а не с декларации.

От първия си ден на поста съм заявил категоричния си ангажимент за активизиране на работата по забавените пътни проекти с европейско финансиране – отсечките на АМ „Струма“ и другите обекти, по които има постоянни обжалвания. Факт е, че договори по оперативните програми реално не са сключени през миналата 2016 година, което няма как да е отговорност на настоящото служебно правителство. Публичен факт е, че по процедурата за тунел „Железница“ напр. не се е работило от август 2016 г. т.е. забавяне от 6 месеца вече е било натрупано преди формиране на служебното правителство. Знам това и като специалист, който беше ангажиран в комисията по процедурата.

В тази връзка държа да подчертая и основната си теза. Към момента няма и не може да се говори за фатално забавяне за проекта за тунел „Железница“ от въпросния криминален случай, принудил Възложителя да спре поръчката. При отговорно и професионално отношение в работата занапред - не само в подготовката, но и в провеждането на нова процедура, проектирането и строителството на обекта могат реалистично да приключат в сроковете по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020“, чиито краен срок за верифициране на разходите е 2023 г.

Оттук нататък следва да се предприемат всички мерки за ново обявяване на същата процедура, без да се допуска забавяне.

В заключение бих искал да подчертая, че ако Камарата на строителите в България работи за интереса на своите членове, стремежът на правителството е да работи в интерес на всички български граждани, които биха били ощетени при продължаване на една компрометирана обществена поръчка. Както сме декларирали пред ръководството на Камарата в ползотворните си контакти досега, ние винаги сме отворени за обмен на експертиза, добри практики и идеи как да се гарантира спокойствие и предвидимост в строителния бранш у нас. С настоящото писмо отправяме покана към представителите на КСБ да проведем работна среща, на която в конструктивен дух да обсъдим Вашите притеснения за строителния бранш.

С уважение:

Спас Попниколов,

Министър на регионалното развитие и благоустройството


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДАААМ

    6 2 Отговор
    ЕВАЛА!
  • 2 кроко

    7 2 Отговор
    Министъра е искал да направят един честен конкурс и хората на ГРОБ в АПИ още миналото лято са заложили някакво капанче да го опорочат. Трудно се пуска кокала и алчността е над всичко.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове