Last news in Fakti

28 Ноември, 2011 09:08 791 0

Извънредно заседание на ВСС

  • всс

Обсъждат правилата при конкурсите в системата

Министърът на правосъдието свиква днес извънредно заседание на Висшия съдебен съвет. Кадровиците на съдебната система ще обсъдят писмо от Управителния съвет на Съюза на съдиите в България.

От организацията призоваха за справедливи и обективни правила при провеждането на конкурсите.Твърдят, че при оценяването и класирането на кандидатите е много важно комисията да взима решенията си въз основа на показаните до момента качества, но и съобразени с изискванията за длъжността и материята, за която се кандидатства.

Друга причина за извънредното заседание е решение на Конституционния съд. Преди дни беше обявена за противоконституционна разпоредбата от Закона за съдебната власт, според която членовете на Висшия съдебен съвет трябва да минат през проверка, за да получат допуск до секретни документи. 

Решението на КС гласи, че ВСС няма право да издава наредби, а само инструкции и указания. Това противоречи на работата на Висшия съдебен съвет до сега. Също така изборите на административни ръководители трябва да се провеждат с тайно гласуване, а до сега по закон беше с явно гласуване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА