29 Ноември, 2011 08:23 803 0

Шести ден без влакове

  • бдж-
  • стачка

400 хил. лв. са загубите от стачката

Шести ден без влакове - 1
Снимка: БГНЕС

Започна шестият ден от стачката на железничарите. Служителите на БДЖ не са съгласни с готвените съкращения на над 2000 работници в системата и със спирането на около 140 влака по различни линии.

Всички влакове от 8.00 до 16.00 часа от Централна гара София няма да тръгнат и днес, съобщи Петър Бунев – Председател на синдикалната организация на железничарите в България към КНСБ. 70-80 служители от БДЖ са се събрали на Централната гара в столицата. Това са хората от нощната смяна, които подкрепиха колегите си, уточни Бунев. По първоначална информация са спрели влаковете и в Югозападна България – Перник, Дупница, Благоевград.

В Пловдив десетки хора, представители на синдикалните организации и жп служители, които днес не са работа, отново се събраха тази сутрин, за да подкрепят стачкуващите си колеги, които са на работните места, но не изпълняват служебните си задължения.

От 8.00 часа тази сутрин до момента няма влак, който да е тръгнал от Централната гара в Пловдив. Международният влак от Истанбул за Белград е пристигнал около 8.20 часа със закъснение и престоява в Пловдив. Все още двамата железничари, които обявиха намерението си да проведат гладна стачка, не са започнали такава форма на протест.

На дупнишката гара днес до 16.00 часа ще останат спрени двата влака София-Кулата и Кулата-София. В момента на гарата в Дупница протестират над 50 железничари. Очаква се утре около 400 души от дупнишки регион да се включат в националния протест на синдикатите в София.

През изминалите 5 дни от стачката на БДЖ влаковете спираха да се движат в интервала между 8 ч. и 16 ч. По данни на обединения стачен комитет на КНСБ и КТ "Подкрепа" вчера отново над 80% от пътническите влакове в цялата страна спряха.

От началото на стачката в 8.00 часа вчера нито един влак не тръгна от Централна гара София, Перник, Мездра, Горна Оряховица, Пловдив, Бургас и Стара Загора. Към 16.00 часа вчера от 261 пътнически влака, които е трябвало да се движат между 8.00 и 16.00 часа, са спрели движение 203

Междувременно стана ясно, че загубите за железниците от стачката до момента възлизат на близо 400 000 лв. Ръководството на БДЖ внесе в съда иск за установяване на законността на стачката. Ако протестът бъде обявен за незаконен, стачниците могат да бъдат санкционирани за финансови загуби и пропуснати ползи.

От своя страна, в понеделник КНСБ заяви, че обмисля разрастване на стачката.

Настоящият президент Георги Първанов и приемникът му на поста Росен Плевнелиев призоваха за диалог между протестиращи и ръководство. Транспортният министър Ивайло Московски също призова ръководството на БДЖ да преговаря за прекратяване на стачката.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА